Polgármesteri évértékelés – A jelek alapján jó befektetői helynek tűnik Nyíregyháza
Fotó: Szarka Lajos

A nívós munkahelyek teremtésének megalapozása az ipari park bővítésével, újabb jelentős előrelépés az utak felújításában, hasznos és látványos kulturális, sport- és turisztikai fejlesztések – ezek is jellemezték az elmúlt esztendőt a polgármester szerint. Dr. Kovács Ferencet arra kértük, hogy a teljesség igénye nélkül pillantson vissza 2021-re, aki kijelentette, a visszajelzések alapján jó befektetői helynek tűnik Nyíregyháza, s tavaly is több területen jelentőset léptünk előre.

 

Dr. Kovács Ferenc többször hangoztatta, a mostani polgármesteri ciklus egyik fő célkitűzése a színvonalas munkahelyteremtő beruházások támogatása, aminek egyik alapfeltétele a fejlesztési terület.

323 hektár várja a befektetőket, kormányzati segítséggel

Ehhez először vásárolt az önkormányzat 88 hektárt, majd a miniszterelnökkel való megbeszélése nyomán érkezett a kormánytól 3,2 milliárd infrastruktúra-fejlesztésre, később még 2 milliárd forint. Februárban zárul az a többlépcsős folyamat, mely végén összesen 323 hektár kerül a város birtokába.

Pozitívak a visszajelzések

– Szükséges is, mert hála Istennek olyan befektetői tárgyalásaink vannak. Az idő, ütemterv is szorít bennünket és nagyon pozitívak a visszajelzések. Nyilvánvalóan ez is indukálta a kormány támogatását. Tehát jó befektetői helynek tűnik Nyíregyháza. Ezt egyébként megerősítette tavaly a Financial Times kiadványa, amiben a feltörekvő városok kategóriában az első ötben, harmadikként szerepelt Nyíregyháza – mondta dr. Kovács Ferenc.

Díjaznak bennünket

A másik ilyen elismerés az Év Ipari Parkja Díj, amivel szerinte azt a lehetőséget és kedvező adottságot is elismerték, amit Nyíregyháza nyújthat, valamint az eddig e téren befektetett munkát, ennek részeként a befektetésösztönzési stratégiát, valamint a Magyar Fejlesztési Bankkal együttműködésben létrehozott fejlesztési alapokat. Konkrét fejlesztés pedig rengeteg területen történt tavaly is Nyíregyházán.

Pormentes utak, új körforgalom, komplexen megújuló felüljáró

Az infrastruktúránál maradva 2020 végén ötmilliárdos támogatás érkezett a kormánytól a földutak aszfaltozására, melyből tavaly 18 utca lett pormentes, idén 27-tel folytatják. Megújult számos út és több mint két kilométer járda, nyárra befejeződik a Tiszavasvári úti felüljáró komplex rekonstrukciója, elkészült a Kállói út – Tünde utca kereszteződésében, az utóbbi években sorrendben 14. körforgalom, idén jöhet a 15., a Hímesnél. És elkezdődhet egy régi álom megvalósulása, egy fontos szűkület megszüntetése a Vasútállomás és a felüljáró között.

Indulhat a nagykörút hiányzó szakaszának négysávosítása

– A nagykörút lesz az igazi nagy durranás, ha mondhatom így. A nagykörutat a rendszerváltozás óta minden választási kampányban megígérték, de semmi sem történt. Mi is már ezen 5-6 éve dolgozunk, de most már minden összejött, és ez is elindulhat – hangsúlyozta a polgármester. Csakúgy, mint az Sz betűs utcák, a Széchenyi, Szarvas és Szent István felújítása, például.

Energetikai felújítások, odafigyelés

De még visszakanyarodva az elmúlt évhez, folytatódtak az energetikai felújítások számos oktatási intézmény mellett művelődési házaknál, és a Csaló közi Nyugdíjasháznál. Új egészségügyi centrum született a Csillag utcán, folytatódott a polgármesteri fásítási program, a pandémia ellenére az önkormányzat tavaly is eljuttatta az alsó tagozatosoknak az ajándék tanszercsomagot, s karácsonyra a nyugdíjasainknak a 2013 óta szintén megszokott ajándékcsomagot.

50 milliárd érkezhet Nyíregyházára az új EU ciklusban

A csapadékelvezetési program is bővült, s folytatódni is fog. – A következő EU-s ciklusban is a terveink közt szerepel az erre való forrás biztosítása. Jól áll Nyíregyháza, több mint 50 milliárd forint dedikált forrást kapott, amit majd pályázatokkal lehet lehívni. Ez Magyarországon a legtöbb, amit egy megyei jogú város nyert – emelte ki dr. Kovács Ferenc.

Sport- és kulturális fejlesztések, idegenforgalom

Ez már a jövőbe vezet, de a közelmúltban Nyíregyháza több díjat is nyert. Tehetségbarát lett az önkormányzat, s Kulturális Turizmusért díjjal is elismerték 2021 elején, pedig abban még benne sem lehetett az azóta a Kulturális Negyedben átadott Szindbád Rendezvénycentrum, vagy a Szelfi Múzeum. A sportinfrastruktúrában is látványos volt a fejlődés: elkészült a Városi Uszoda, majd az Atlétikai Centrum, melyben Magyarországon először rendeznek vidéken országos fedettpályás bajnokságot, született a meglévő 16 mellé 9 új kondipark, ebből kettő rekortán futókörrel. S még csak kettőt kiemelve a történések közül, az Év Turisztikai Attrakciója lett a Nyíregyházi Állatpark az új India-házzal együtt, továbbá az októberi próbaüzem is bizonyította, máris igazi attrakcióvá vált az újabb Sóstó-fejlesztési program keretében megvalósult, Magyarországon egyedi szökőkútrendszer.

Részletek: Nyíregyháza Most

További részletek a Nyíregyháza Most című műsorunkban, csütörtökön 18.30-tól láthatók a polgármesteri évértékelő beszélgetés keretében.