Oltási akció – Előzetes regisztráció nélkül oltanak a hétvégére kijelölt háziorvosok
Fotó: Szarka Lajos

Folytatódik a Települési Oltási Akciónapok. Január valamennyi hétvégéjén – péntek délután és szombaton – előzetes regisztráció nélkül vehetik fel a COVID elleni védőoltást. Szükséges és célszerű azonban a tervezhetőség miatt egyeztetni a háziorvossal. Az e hétvégi nyíregyházi ügyeletesek névsorát a városi webportálon és az alapellátás oldalán is megtalálják.   

Dr. Kása Brigitta aljegyző, a nyíregyházi operatív munkacsoport vezetőjének tájékoztatása szerint az önkormányzat azokat a bokortanyákon élő lakosokat, akik a kiválasztott oltóhelyre nem tudnak eljutni, a tanyagondnokok szállítással segítik.

Ezt a Humán-Net Alapítvány 30/633-9187-es telefonszámán kérhetik, a kiválasztott időpont előtti napon. A szállítást az alapítvány tanyagondnoki szolgálata végzi.

Az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság tájékoztatója szerint e hét végén, január 21-én, pénteken 14–18, illetve 22-én, szombaton 10–18 óráig újabb háziorvosi körzetben vehetik fel a koronavírus elleni védőoltást. A Települési Oltási Akciónapok keretében tulajdonképpen előzetes regisztráció nem szükséges, viszont a tervezés és az oltóanyagok beszerzése miatt lenne szükséges, hogy a páciensek jelentkezzenek háziorvosuknál. Az oltáshoz szükséges a taj- és lakcímkártya, személyi igazolvány, illetve a korábbi oltásokat igazoló oltási lap.

„Körülbelül 1800 páciens tartozik a mi körzetünkbe, nagyjából kétharmada oltott a pácienseknek. Legalább egy vagy inkább kettő oltással, de egyre többen veszik fel a harmadik oltást. Nem tudom számszerűsíteni, hogy hányan betegedtek meg, de jelentős hányaduk. Akár oltott, akár oltatlan, nyilván nagyobb számban oltatlanok betegedtek meg. Mostanában figyelhető meg, hogy oltások után is az új variánsok megfertőzik a pácienseket” – mondta dr. Reha Ágnes háziorvos.

Azt már tudjuk, hogy enyhébbek a tünetek, mint a korábbi törzseknél, kevesebben kerülnek kórházba. A 30-as körzet háziorvosa biztatja a várandós kismamákat is az oltás felvételére. Ez megvédi őket a terhesség alatt a fertőzéstől, így a COVID szövődményeitől, kiküszöböli a terhességi véralvadást. Ő maga is élt ezzel a lehetőséggel.

„Bármelyik oltást tudom ajánlani a pácienseknek. Lehet választani. Nyilván vannak tényezők, amik befolyásolhatnak. Pfizer, Janssen és Sinopharm áll rendelkezésre. A páciensek nagy része a Pfizer oltást választja, mi is örülünk, hogy ez fogy a legnagyobb mennyiségben. Aki a tűtől jobban fél, vagy bátortalan, ő a Janssent válassza. Abból csak egyet kell beadni. A Sinopharm egy kicsit régebbi technológiával, de nagyon jó hatékonysággal használható oltás, de a Pfizer van a legnagyobb mennyiségben beadva” – tájékoztatott a doktornő.

Az egészségügyi intézményekben, rendelőkben a védőmaszk használata továbbra is kötelező, az igazgatóság mindenkit arra kér, tartsák be az adott háziorvosi rendelő működési rendjét és előírásait.

A Búza és Hatzel téri, az Ungvár sétányi és a Vay Ádám körúti, a Simai úti, a Stadion és Csillag utcai, a Rákóczi, Garibaldi és Fácán, valamint a Szent István utcai rendelőben várják az oltásra jelentkezőket ezen a hét végén. Az utolsó januári alkalommal 27-én és 28-án újabb körzetekben lehet az oltásra jelentkezni.