Heti hírösszefoglaló: Közgyűlés, Zöld Busz Nyíregyházán, városfelirat, megújuló művelődési házak
Fotó: Illusztráció

Az elmúlt hét legfontosabb hírei egy helyen. 

Közgyűlés – Több mint 30 napirendi pontról döntöttek a képviselők 

Több mint 30 napirendi pontról döntöttek a képviselők Nyíregyháza MJV Közgyűlésén, ahol elfogadták a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség 2021. évi tevékenységéről és a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2021. évi tűzvédelmi tevékenységéről szóló beszámolót is. A képviselők emellett számos fejlesztést, beruházást és pályázatokat érintő kérdésben is döntöttek, valamint megismerhették az önkormányzat humanitárius csoportja által eddig elvégzett feladatokat is.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/kozgyules-tobb-mint-30-napirendi-pontrol-dontottek-a-kepviselok-2022-04-29

kozgyules.jpg

Mintaprojekt – Újra jár két hétig ingyenesen a Zöld Busz Nyíregyházán!

Folytatja útját a Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt Nyíregyházán, melynek keretében április 29-én, pénteken a városba érkezik a MAN LION'S City 18 E típusú, elektromos csuklós autóbusz, hogy szombattól két héten át ingyenesen tesztelhesse az utazóközönség.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/mintaprojekt-ujra-jar-ket-hetig-ingyenesen-a-zold-busz-nyiregyhazan-2022-04-29

busz.jpg

Biztonságos hely Magyarország – Mondta egy beszélgetésen a Magyar Honvédség parancsnoka

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program szükségességéről, a Magyar Honvédség feladatairól, NATO-kötelezettségekről és az orosz–ukrán háborúról tartott előadást egy kerekasztal-beszélgetésen dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka kedden, a Nyíregyházi Egyetemen.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/biztonsagos-hely-magyarorszag-mondta-egy-beszelgetesen-a-magyar-honvedseg-parancsnoka-2022-04-27

honved.jpg

Városfelirat a Bujtosi-tó mellett – Egy újabb látványosságot adtak át Nyíregyházán

Látványos, szelfire csábító városfeliratot adtak át a Bujtosi Városligetben. A közel két méter magas és több mint 3 és fél tonnányi fából készült Nyíregyháza szó zöld környezetben, a Bujtosi-tó mellett kapott helyet.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/varosfelirat-a-bujtosi-to-mellett-egy-ujabb-latvanyossagot-adtak-at-nyiregyhazan-2022-04-29

felirat.jpg

Megújult művelődési házak városszerte – Energetikai korszerűsítések a külterületeken

Több mint ötvenmillió forintból korszerűsödött a Mandabokori Művelődési Ház. Az energetikai beruházásra már nagy szükség volt, a településrészen élők régóta szerettek volna egy korszerű közösségi teret. Az önkormányzat több külterületi művelődési házat is felújított az elmúlt időszakban, a városmajori és a borbányai épületek is korszerűsödtek.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/megujult-muvelodesi-hazak-varosszerte-energetikai-korszerusitesek-a-kulteruleteken-2022-04-26

muvhaz.jpg

Egyszerű kölcsönzés – Elektromos rollerezni is tilos ittasan

250 darab elektromos rollert lehet kölcsönözni a városban, pár nap alatt pedig igen népszerű lett az új szolgáltatás Nyíregyházán. Az eszközök akár három órán keresztül is képesek üzemelni, maximum 20 km/h-s sebességgel lehet velük haladni. Egy mobilalkalmazás letöltése után rögtön kipróbálhatjuk a rollereket, viszont ittasan tilos velük közlekedni – erre hívja fel az ügyészség a nyíregyháziak figyelmét is.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/egyszeru-rollerkolcsonzes-par-nap-alatt-nepszeru-lett-az-uj-szolgaltatas-nyiregyhazan-2022-04-26

roller.jpg

Kilátó a toronyban – 28 méter magasból láthatjuk a belvárost a római katolikus templomból

Huszonnyolc méter magasból tekinthetjük meg a belvárost – ingyenesen látogatható kilátót alakítottak ki a római katolikus templom tornyában. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye egy uniós pályázaton nyert forrást a turisztikai attrakció és egyéb felújítások megvalósítására. A beruházás folyamatairól és a végeredményről egy hosszabb összeállítást készített a Nyíregyházi Televízió.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/kilato-a-toronyban-28-meter-magasbol-lathatjuk-a-belvarost-a-romai-katolikus-templombol-2022-04-27

kilato.jpg

A cukorbetegek is ehetnek mézet? Hány méhcsípést bír ki egy ember? – Méhészek válaszoltak kérdéseinkre

Több évvel ezelőtt indult Nyíregyházán a Mézes reggeli kezdeményezés, ahol a mézfogyasztás fontosságára és jótékony hatásaira próbálják felhívni a diákok és tanárok figyelmét az általános iskolákban. A pandémia miatt ezt nem tudták folytatni a helyi méhészek, viszont a BeeFriendly – Barátságban a méhekkel című projekt a V4-es pályázat keretében lehetőséget adott arra, hogy 2500 diák és közel száz pedagógus vegyen részt oktatáson, ismeretterjesztő előadáson és természetesen kóstoláson is.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/immunerosito-de-megsem-gyogyszer-a-mezfogyasztast-nepszerusitik-nyiregyhazan-is-2022-04-25

meh.jpg

Honvéd Kadét Program – Újabb nyíregyházi iskola csatlakozott a honvédelmi neveléshez

Bekapcsolódik a Honvéd Kadét Programba a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium. Az intézmény szerdán írt alá együttműködési megállapodást a területvédelmi ezreddel annak érdekében, hogy a diákok hazafias és honvédelmi nevelésben vegyenek részt. A Nyíregyházi Egyetemen pedig hamarosan ehhez kapcsolódó tanári szakot indíthatnak.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/honved-kadet-program-ujabb-nyiregyhazi-iskola-csatlakozott-a-honvedelmi-neveleshez-2022-04-27

kadet.jpg

Szedd magad a májusfát! – Hatalmas az érdeklődés a Nyírerdő kezdeményezése iránt

Idén legális úton szerezhetik be a májusfát a férfiak a Nyírerdőnek köszönhetően. Április 30-án 14 és 19 óra között várják a legényeket, akik saját kézzel, de a Nyírerdő eszközeivel maguknak vághatják ki a kijelölt nyírfákat.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/szedd-magad-a-majusfat-hatalmas-az-erdeklodes-a-nyirerdo-kezdemenyezesere-2022-04-29

majusfa.jpg

Évforduló – 30 éves a Mandala Dalszínház

Légy jó mindhalálig, Képzelt riport, Páratlan páros, A miniszter félrelép, Hyppolit, Egri csillagok – és egészen 50-ig sorolhatnánk a Mandala bemutatók címeit. Az idei téli sajtótájékoztatón ismertették a jubileumi évad terveit. Februárban megtörtént a Mandala Gála, majd márciusban bemutatták a Charley nénjét, most hétvégén pedig megnyílt a fotó- és plakátkiállítás, júliusban aztán indul a Mandala Nyár.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/evfordulo-30-eves-a-mandala-dalszinhaz-2022-04-25

mandala.jpg

Cukrász artisztikai bemutató – Varga Károly olimpiai aranyérmes mesterszakács előadása

Varga Károly európai, világbajnoki és olimpiai aranyérmes mesterszakács tartott előadást a megyei iparkamarában. Az artisztikai bemutatón a mesterszakács beszélt a finger foodok elkészítéséről, a látványos formázási technikákról és a modern tálalásról is.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/cukrasz-artisztikai-bemutato-varga-karoly-olimpiai-aranyermes-mesterszakacs-eloadasa-2022-04-28

cukrasz.jpg

Reflexiók címmel nyílt kiállítás a Nyíregyházi Egyetemen

Reflexiók címmel nyílt kiállítás a Nyíregyházi Egyetem Könyvtár Galériájában. A Rajz- és Vizuális Kultúra Intézet hallgatói kaptak néhány hónappal ezelőtt egy fekete-fehér reprodukciót. Erre a műre kellett reflektálniuk a művészjelölteknek. Több mint 30 alkotás született. Ezekből a munkákból nyílt a Reflexiók, szubjektív átiratokkal.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/reflexiok-cimmel-nyilt-kiallitas-a-nyiregyhazi-egyetemen-2022-04-25
reflexiok.jpg