Megújult művelődési házak városszerte – Energetikai korszerűsítések a külterületeken

Több mint ötvenmillió forintból korszerűsödött a Mandabokori Művelődési Ház. Az energetikai beruházásra már nagy szükség volt, a településrészen élők régóta szerettek volna egy korszerű közösségi teret. Az önkormányzat több külterületi művelődési házat is felújított az elmúlt időszakban, a városmajori és a borbányai épületek is korszerűsödtek.

Még tavaly szeptemberben kezdődött a Mandabokori Művelődési Ház felújítása, a beruházás célja az energetikai korszerűsítés volt. Már az épület külsején is látszik, hogy valami változás történt, illetve az udvar képe is megváltozott.

Korszerűsítés Mandabokorban

Akadálymentes parkolót és rámpát alakítottak ki, így a mozgássérültek is könnyebben látogathatják a művelődési ház programjait. A régi ajtókat és ablakokat korszerű nyílászárókra cserélték, az elavult gázüzemű meleg levegős befúvós fűtési rendszert is kicserélték, illetve a homlokzat hőszigetelése is megvalósult.

Aktív közösség

Mandabokorban és a környékén mintegy 3-4 ezren élnek, régi vágyuk volt egy korszerű közösségi tér a településrészen, mivel az itt élők aktív közösségi életet élnek.

A közösségek ápolják a tirpák hagyományokat és a városi rendezvényekkel párhuzamosan, mi is itt szervezünk különböző rendezvényeket. Az utolsó rendezvényünk 2020-ban volt, ami egy óvodai bál volt és utána sajnos bezártak a közintézmények. Én azt gondolom, hogy az emberek nagyon nagy örömmel jöttek ide, szombaton volt a nyitóbálunk, amit a Generációk Egyesülete szervezett, hiszen ő az, aki a közösséget itt aktívan összetartja és a programokat szervezi” – nyilatkozta Vassné Harman Gyöngyi önkormányzati képviselő.

Május 7-én, vagyis jövő hét szombaton majálist szerveznek a felújított épületben, ez már hagyománynak számít Mandabokorban.

Külterületi felújítások

A művelődési ház egy Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásából újulhatott meg, összesen 51 millió forintból. Ennek jelentős része pályázati támogatás volt, de az önkormányzat saját forrásból finanszírozta a belső festést és a parketta felújítását.

Az önkormányzat vezetése még jóval a Covid előtt ígéretet tett arra, hogy nemcsak a központi kulturális épületeket fogja felújítani, hanem nagyobb figyelmet fog szentelni a külterületeken lévő különböző kulturális intézményekre, művelődési házakra, könyvtárakra. Itt, Mandabokorban egy energetikai beruházás valósult meg, erre az önkormányzat pályázott. Ez az épület és a városmajori is már nagyon régiek, egyáltalán nem voltak energiahatékonyak” – mondta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

További felújítások

A mandabokori intézményen túl két további külső városrész művelődési háza is megújult. Borbányán is energiakorszerűsítés történt, az épület homlokzati hőszigetelése mellett fűtéskorszerűsítés zajlott, illetve rámpát építettek és akadálymentes mosdót alakítottak ki. A homlokzati nyílászárókat műanyagra cserélték és napelemes rendszert alakítottak ki. Hasonló beruházás zajlott a közelmúltban a Városmajori Művelődési Házban is, amire 72 millió forintot fordított az önkormányzat.

Kapcsolódó galéria

Felújították a mandabokori művelődési házat