Egyszerű kölcsönzés – Elektromos rollerezni is tilos ittasan

250 darab elektromos rollert lehet kölcsönözni a városban, pár nap alatt pedig igen népszerű lett az új szolgáltatás Nyíregyházán. Az eszközök akár három órán keresztül is képesek üzemelni, maximum 20 km/h-s sebességgel lehet velük haladni. Egy mobilalkalmazás letöltése után rögtön kipróbálhatjuk a rollereket, viszont ittasan tilos velük közlekedni – erre hívja fel az ügyészség a nyíregyháziak figyelmét is.

Még csak néhány napja lehet elektromos rollereket kölcsönözni Nyíregyházán, de már így is nagy népszerűségnek örvend az új szolgáltatás a városban. Pénteken számoltunk be róla, hogy 250 darab eszközt helyeznek el Nyíregyháza számos pontján, amit egyszerűen és gyorsan lehet kölcsönözni, majd használni.

Használat mobilalkalmazással

Android és IOS rendszerre is ezt a mobilalkalmazást kell letölteni, az applikáció átlátható és könnyen lehet használni. Miután belépünk, egy térképet látunk, ezen jelölik a szabad rollereket a város különböző pontjain. Az alkalmazás azt is kiírja, hogy milyen messze vannak tőlünk az eszközök, a zöld karika pedig azt jelöli a roller jel körül, hogy mennyire van feltöltve az adott eszköz, így azt is megtudhatjuk, hogy hány kilométert tudunk menni vele.

Lefoglalható rollerek

Attól sem kell félni, hogy a kinézett rollerhez valaki hamarabb odaér és elviszi, hiszen 10 percen keresztül ingyenesen le lehet foglalni az eszközöket, ha pedig meggondoljuk magunkat, ingyenesen törölhetjük a foglalást. Az elektromos rollereknek van egy feloldási díja, ez 250 forint, ezután 55 forintos percdíjért közlekedhetünk vele a városban. Az eszközöket csak 18 éven felüliek használhatják, a rollerek maximum 20 km/h-s sebességgel képesek haladni.

Szinte bárhol letehető

Nyíregyháza önkormányzata külön megkért minket arra, hogy a Kossuth tér területén csak bizonyos parkolópontokon lehessen lerakni. Ezeket a parkolópontokat kék P betűkkel fogjuk jelölni az applikációban és ezen kívül nem fogják a felhasználók letenni. Ezen a zónán kívül akárhol ott lehet hagyni a rollert, viszont arra kérjük a felhasználókat, hogy csak olyan helyen rakják le, ahol másfél métert legalább szabadon hagynak a járdából, nem zavarja a járókelőket, gyalogosokat vagy kerékpárosokat, vagy akár gépjárműveket” – mondta Irmai Krisztián, a Lime Technology Kft. ügyvezető-helyettese.

Kedvezmények

Mint sok más alkalmazás és szolgáltatás esetén, itt is különböző előnyökhöz juthatnak azok, akik tagsági díjat fizetnek, az első hónapban ez minden felhasználó számára ingyenes. Az applikációhoz egy bankkártyát kell társítani, a rollerhasználatért folyamatosan kell fizetni, ameddig közlekedünk vele. Annak sem kell aggódni, aki életében először fog elektromos rollert használni, fizetés előtt egy hosszú utazási útmutató jelenik meg az alkalmazásban.

Ittasan tilos

Sokan nem tudják, hogy ittasan elektromos rollert és elektromos kerékpárt sem szabad vezetni – erre hívja fel a figyelmet az ügyészség napokban készült kisfilmje. A jogszabályok úgy fogalmaznak, hogy alkoholos befolyásoltság alatt álló személyek nem vehetnek részt a közúti közlekedésben. Ha valaki nem gépi meghajtású járművel, például biciklivel közlekedik ittasan, akkor szabálysértést követ el, ha gépi meghajtású járművel vesz részt a közlekedésben ittasan, akkor viszont már bűncselekményről beszélünk – így fogalmaznak az ügyészség videójában. Természetesen ne csak a büntetés miatt ne használjuk alkoholfogyasztás után a most már Nyíregyházán is elérhető elektromos rollereket, hanem saját és közösségünk biztonsága érdekében is.

Kapcsolódó galéria

Elektromos rollerek bemutatója