Biztonságos hely Magyarország – Mondta egy beszélgetésen a Magyar Honvédség parancsnoka
Fotó: Illusztráció

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program szükségességéről, a Magyar Honvédség feladatairól, NATO-kötelezettségekről és az orosz–ukrán háborúról tartott előadást egy kerekasztal-beszélgetésen dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka kedden, a Nyíregyházi Egyetemen.

A Nyíregyházi Egyetemen folytatott kerekasztal-beszélgetés egy olyan lehetőség, hogy a fiataloknak el tudjuk magyarázni: mit jelent a honvédelem, miért fontos ez és mit igyekszünk tenni – mondta el a honvédség parancsnoka kedden, hallgatók és meghívott vendégek előtt. Nem titkolt célunk az is, hogy ha a fiatalok szeretnék esetleg mundérban folytatni a jövőjüket, akkor a Magyar Honvédségben megtalálhatják a helyüket – többek között erről is beszélt Ruszin-Szendi Romulusz kedden, aki kitért a szomszédos országban zajló háborús helyzet értékelésére is.

Most mindenkit nagyon foglalkoztat a szomszédban zajló konfliktus. Ez felhívja a figyelmet arra, hogy fontos a Magyar Honvédség, minden ország hadereje, erre próbáltam rámutatni, és arra, hogyan próbálunk mi is eleget tenni annak a követelménynek, amelyet az alaptörvény deklarál, illetve a szívünk diktál.”

Az altábornagy hozzátette, az orosz–ukrán háború sokakat foglalkoztat, a beszélgetés során a Magyar Honvédség képviselői válaszoltak a hallgatók kérdéseire, ahol felmerült a háború kimenetelének kérdése, valamint a hazai érintettségünk és annak hatása is.

A hatást már érezzük, több mint 600 ezer ember érkezett Ukrajnából Magyarországra, ez az azonnali hatás, a másik pedig, a NATO be tudta bizonyítani, hogy továbbra is egy és egész, tehát számíthatunk egymásra. Főleg nem katonai, hanem gazdasági és humanitárius hatásai lesznek még, amelyek érinteni fogják Magyarországot is.”

Együttműködés az egyetemmel

A Magyar Honvédség parancsnoka ezzel együtt megnyugtatott mindenkit, hogy biztonságban vagyunk, és a honvédség mindent megtesz azért, hogy ez így is maradjon. A kerekasztal-beszélgetésen mások mellett jelen volt Vassné prof. dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora és Halkóné dr. Rudolf Éva, az intézmény kancellárja, aki elmondta, már évek óta sikeres az együttműködés a Magyar Honvédség és az egyetem között.

Évekkel ezelőtt kezdődött ennek a példaértékű kapcsolatnak a kiépítése. Ma altábornagy úr volt a vendégünk, akitől már hallhattunk egy előadást arról a haderőfejlesztési programról is, amely a honvédség megújítását képezte. Ők már évek óta részesei a karriernapunknak, az elmúlt évben adtuk át a honvéd kollégiumot, és szerettünk volna bekapcsolódni abba a folyamatba, amely a MH célja.”

A kancellár hozzátette, a háború kitörése óta folyamatosan helyet biztosítanak az Ukrajnából menekülők számára. Jelenleg közel 40 menekültet helyeznek el, de összesen már közel 300-an fordultak meg átmenetileg a szállásokon.