Városfelirat a Bujtosi-tó mellett – Egy újabb látványosságot adtak át Nyíregyházán

Látványos, szelfire csábító városfeliratot adtak át a Bujtosi Városligetben. A közel két méter magas és több mint 3 és fél tonnányi fából készült Nyíregyháza szó zöld környezetben, a Bujtosi-tó mellett kapott helyet.

Akik az elmúlt napokban a Bujtosi Városligetben sétáltak, már láthatták, hogy valami újdonság készülődik a tó mellett. Csütörtökön adták át az óriási Nyíregyháza feliratot. Ehhez hasonlót rengeteg városban vagy turisztikai attrakcióknál láthatunk, a nyíregyházi különlegessége viszont, hogy teljesen illeszkedik a környezetbe, hiszen fából készült.

3,7 tonnányi fából

Ez a fa egy egyszerű ragasztott borovi fenyőréteg, amiből a nyílászárók is készülnek. Egy kicsit komolyabb eljárással ezeket a réteg ragasztott fákat összetáblásítottuk és abból keletkezett ez a 40 centi széles, nagyjából mindenhol 10 centiméter vastagságú betűrendszer. Ebbe tulajdonképpen 3,7 tonna faanyag van, ami teljesen tömör, közel 480–500 kilogrammnyi vasszerkezet, megközelítőleg 7–800 darab csavar és közel 60–70 kilogrammnyi ragasztóanyag, 80 liternyi felületkezelő anyag és iszonyat sok munka” – mondta Mercz Attila, a feliratot készítő cég ügyvezetője.

Korábbi tervek

Már a Covid megjelenése előtt is tervezték a városfeliratot, de aztán a járvány keresztbe húzta ezeket a terveket is.

Eredetileg a Kossuth térre vagy a környékére szerettünk volna egy ilyen feliratot, de ugye látszik, hogy ezek óriási betűk, egy-egy darab 190 centiméter körüli és több száz kilogramm, így rájöttünk közben, hogy a Kossuth térre ilyen nagy betű nem való. Ahogy Nyíregyháza fejlődik és fejlesztettük a központját, a Kulturális Negyedet és itt, a Bujtost is igen erősen, ezért gondoltuk, hogy idehozzuk. A szelfipontot tovább is fogjuk majd fejleszteni. Azért is jó, hogy ezek a betűk ide kerültek, mert nagy zöldfelület van, a környékén vannak pihenőpadok, szalonnasütési lehetőség, horgászok is vannak, akik békésen próbálnak halat fogni. Ez egy olyan rész, ahol meg lehet pihenni a madárcsicsergés mellett, a szökőkút susogásában” – nyilatkozta a város alpolgármestere, dr. Ulrich Attila.

Megújult városliget

A Bujtosi Városligetben egy 1,7 kilométeres futókört alakítottak ki, megújult játszótér, folyamatos a területen a faültetés és a hét elejétől már az úszó szökőkút is kikerült a Bujtosra, amely a vízminőség megóvása mellett gyönyörű látvánnyal is elkápráztatja a tó partján sétálókat. A vízi látványosság mindennap 10 és 22 óra között óránként 10 percig működik, az esti órákban pedig díszkivilágítás teszi még hangulatosabbá.

Kapcsolódó galéria

Nyíregyháza a Bujtoson