Kilátó a toronyban – 28 méter magasból láthatjuk a belvárost a római katolikus templomból

Huszonnyolc méter magasból tekinthetjük meg a belvárost – ingyenesen látogatható kilátót alakítottak ki a római katolikus templom tornyában. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye egy uniós pályázaton nyert forrást a turisztikai attrakció és egyéb felújítások megvalósítására. A beruházás folyamatairól és a végeredményről egy hosszabb összeállítást készített a Nyíregyházi Televízió.

94 lépcsőfok – ennyit kell megmásznunk, hogy 28 méter magasból is megcsodálhassuk a belvárost és környékét. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye egy határon átnyúló uniós projekt forrásából alakíthatta ki ezt a kilátót itt, a templomtoronyban.

Újabb attrakció

Az új turisztikai attrakció mindenki számára nyitott, bárki megtekintheti mindennap reggel 9-től délután 5-ig. A projektnek köszönhetően több más beruházást is sikerült megvalósítani, létrehoztak egy közösségi teret és mosdókat alakítottak ki, illetve elkezdődhet az orgona felújítása. A Partnerség határok nélkül pályázatra Magyarország és Ukrajna összesen 850 ezer euró támogatást kapott, amit két egyházi örökségként is ránk maradt építészeti értékünk megőrzésére és turisztikai fejlesztésére fordított.

Minden templom egy város szívében, egy település szívében nemcsak vallási örökség, hanem turisztikai központ is és felkínálja azt a lehetőséget az embereknek, hogy a hitéletüket nemcsak egyedül, hanem közösségben is gyakorolják. A templom egyben jel is, a hitünk jele, itt, Nyíregyházán ennek a templomnak pedig van egy még különösebb funkciója, ez társszékesegyház, tehát a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyének is a központja, ilyen szempontból valóban egy igazi központi szerepet tölt be nemcsak a város, hanem a környék életében is” – nyilatkozta Csordás Gábor, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébánosa.

A munkálatokat a Nyíregyházi Televízió is nyomon követte és rögzítette a folyamatokat, a végeredményről pedig egy hosszabb összeállítást is készítettünk, amit hamarosan láthatnak a Nyíregyháza Most című magazinunkban.