Közgyűlés – Több mint 30 napirendi pontról döntöttek a képviselők
fotó: Szarka Lajos

Több mint 30 napirendi pontról döntöttek a képviselők Nyíregyháza MJV Közgyűlésén, ahol elfogadták a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség 2021. évi tevékenységéről és a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2021. évi tűzvédelmi tevékenységéről szóló beszámolót is. A képviselők emellett számos fejlesztést, beruházást és pályázatokat érintő kérdésben is döntöttek, valamint megismerhették az önkormányzat humanitárius csoportja által eddig elvégzett feladatokat is.

A két közgyűlés között történtek összefoglalójával kezdte meg a munkát Nyíregyháza MJV Közgyűlése csütörtökön. A kisfilmet a vetítést követően a polgármester szóban is kiegészítette.

Megkezdődött az új autóbusz-telephely kivitelezése, a munkaterület átadása megtörtént, a kivitelezési idő pedig 365 nap. A Zöld Busz program demonstrációs mintaprojekt keretében egy MAN csuklós elektromos autóbuszt tesztelünk a közeljövőben Nyíregyházán, április 30-ától két hétig. Ahogy az a tájékoztatóban is szerepelt, Ukrajnában 2022. február 24-én kezdődött és jelenleg is folyó háborús cselekmények olyan humanitárius válságot okoznak, mellyel szemben nem lehetünk közömbösek, ezért lehetőségeinkhez képest támogatnunk kell a menekülő embereket. Ennek szellemében az önkormányzat is azonnal cselekedett, 2022. február 28-án megalakítottuk az önkormányzat humanitárius csoportját, azzal a céllal, hogy folyamatosan nyomon kövesse az eseményeket, szervezze az elsősorban Nyíregyházán lévő menekültek segítését, ellátását.”

A polgármester elmondta, az első intézkedések között volt a Védelmi Bizottságban való aktív részvétel, majd 5 millió forint humanitárius alapot különítettek el, és felvették a kapcsolatot Nyíregyháza ukrajnai testvér-, valamint partnervárosaival. Az önkormányzat humanitárius csoportjának munkáját Jászai Menyhért alpolgármester ismertette a közgyűléssel. Elmondta, több adományt is eljuttattak a rászorulók számára, és több támogatási elemet is kidolgoztak, azonban az önkormányzatnak az elsődleges feladata a saját területén lévő válság enyhítése.

Röviden néhány dolgot említenék: szállás, étkeztetés biztosítása, amely elsősorban a megyei védelmi bizottság feladata, amelyhez az önkormányzat 50 szálláshelyet biztosított, amelyet újabb 50 hellyel tudunk kiegészíteni. Partnereinkkel folyamatosan látunk el menekülteket, amelyet önkormányzati hozzájárulással tesznek. Külső partnereink között a Nyíregyházi Egyetem 112 fő elhelyezésére biztosít helyet, együttműködési megállapodásunk értelmében, melyhez az önkormányzat biztosítja az étkeztetést, jelenleg naponta 30–50 fő számára. Eddig mintegy 2000 fő étkeztetését biztosítottuk. Kiemelném az Állatpark Kft. szálláshelyein elhelyezett eddigi mintegy ezer fő elhelyezését és ellátását. Az állatpark ezen túl a gyerekek és hozzátartozóik számára folyamatosan biztosítja az ingyenes állatparki belépőt. A szociális és iskolai étkeztetés területén a saját óvodáinkban jelenleg 6 fő menekült gyermek, általános iskolában 21, középiskolában pedig 53 fő, mindösszesen 99 ellátását biztosítjuk az önkormányzat keretein belül.”

Az egészségügyi ellátás is fontos része a segítségnyújtásnak, a háziorvosok kötelezően vesznek részt ezekben a feladatokban, a kapacitásainknak köszönhetően pedig egy esetleges nagyobb hullámot is képesek lennénk kezelni – tette hozzá az alpolgármester. A Szövetségben Nyíregyházáért képviselője, dr. Újhelyi János házi gyermekorvos, elismerve a város munkáját a menekültek ellátásában, az adományok és a gyógyszerkészletek hatékonyabb felhasználását szorgalmazta.

Elismerve azt a küzdelmet és azt a kiváló ellátást, amit a város nyújt, apróbb megjegyzéseim azért lennének. A tapasztalat, hogy özönlenek a felajánlások, azonban nem igény szerint, ez még nincs megoldva. Ez érvényes a gyógyszerek vonatkozásában is, amikor ott vagyunk, éppen az nincs, ami hirtelen és akutan szükséges, tehát ez nem anyagi, hanem szervezési kérdés. A városban igen jól működnek a dolgok, jelzem azt, hogy több kolléga ukrán nyelven is tud beszélni, és így a városi egészségügyet meg tudjuk ennek alapján szervezni. Részt veszünk ezekben, és nagyszerű érzés, hogy a város mindent megtesz az ukrán menekültek ellátásban.”

A következő napirendi pontban a képviselők elfogadták a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség 2021. évi tevékenységéről és a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2021. évi tűzvédelmi tevékenységéről szóló beszámolót, melyet Varga Béla megyei igazgató egészített ki. A beszámolót követően a szervezetek munkáját Tóth Imre Fidesz-KDNP-s képviselő és Jeszenkszki András, a Szövetségben Nyíregyházáért frakcióvezetője is méltatta.

Túlmutatva a szakmai tevékenységen, egyértelműen látható volt, hogy ez a két szervezet a városnak nemcsak a biztonságát szavatolja, hanem részt vesz a mindennapokban, ott van a rendezvényeken, és segítik, támogatják a várost, mint ahogy a város is támogatja ezt a két szervezetet” – mondta a megyei igazgató.

Nagyon mozgalmas volt az elmúlt év, hiszen ahogy olvasható, közel 1100 riasztást kaptak csak Nyíregyházán. Még mindig nagyon magas a műszaki mentések száma, 2700. Voltak komoly esetek is 2021-ben. Újfehértónál a vasúti gázolás, Nyíregyházáról a személyvonat kisiklott 4 vagonnal. Minimális veszteséggel és az anyagi károk minimalizálásával hajtották végre ezt a mentést. A Fazekas János téren kigyulladt egy 9. emeleti lakás, nyáron a viharkárok, vagy az Ungvár sétányon, amikor majdnem egy egész tömb leégett, annak a mentése is nagyon szakszerűen történt. Azt tapasztalom, és a visszajelzések alapján a hatóság munkája összehangolt, ehhez jó egészséget és erőt kívánunk” – tette hozzá Tóth Imre.

Természetesen az első szó a frakciónk részéről is a köszöneté. Köszönet azért, mert óriási felelősséget vállalnak mindannyiunkért, és köszönet azért, mert ezt óriási empátiával és szakértelemmel teszik. Ha csak a tűzesetek és a műszaki mentések számát vizsgáljuk, nagy ugrás látható az elmúlt években. Mindez azt mutatja, hogy az esetszámok emelkedése jelentős, amelyhez fontos szakértői és hatósági munkát is végeznek, ami szintén mindannyiunkat érint, a városlakók biztonságérzetét szolgálja, és azt a tudatot, hogy nem vagyunk egyedül, ha valamilyen veszély történik” – hangsúlyozta a frakcióvezető.

A közgyűlés a „Fenntartható energiahatékonyság” című pályázathoz kapcsolódóan 9 fejlesztési programot is elfogadott. Ez 5 db napelemes energetikai fejlesztési projektet és 4 db komplex fejlesztési projektet foglal magában, melyek összértéke meghaladja a 2,8 milliárd forintot, és amelyekre önerő biztosítása nélkül pályázhatott a település. Így komplex energetikai fejlesztés valósulhat meg a Művészeti Szakgimnázium két telephelyén, a Vikár Sándor Zeneiskolában, több önkormányzati bérlakásban, idősek otthonában és a Waldorf iskolában.

A közgyűlés többek között döntött a helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának rendjéről szóló önkormányzat rendelet alapján a benyújtott pályázatok elbírálásáról, melynek keretében az önkormányzat saját költségvetéséből 1 millió forint összeggel támogatta a roma nemzetiségi önkormányzatot, majd határoztak a nem lakáscélú helyiségek bérletéről szóló rendelet módosításáról, valamint a nagykörút befejezéséhez szükséges önkormányzati tulajdonú ingatlanok térítésmentes állami tulajdonba adásáról is. Ezeken túl határoztak több helyi építési szabályzati módosítás szövegezéséről, és több tervezett projekthelyszín kiemelt fejlesztési területté nyilvánításáról. A polgármester hozzátette, ezzel 3 helyszínen lehet meggyorsítani a beruházások folyamatát, köztük a Jósa András Múzeum turisztikai célú fejlesztését, valamint a kertvárosi csatornahálózat rekonstrukcióját, két területen is. A képviselők döntöttek még közterületek elnevezéséről, költségvetésről és a költségvetés vitelének szabályairól szóló rendelet módosításáról, valamint az Önkormányzat Beszerzési Szabályzatáról szóló határozat módosításáról is. A képviselők a munkát zárt üléssel folytatták, ahol további, több mint tíz napirendi pontot vitattak meg.

Kapcsolódó galéria

Városi Közgyűlés 2022 04 28