Mintaprojekt – Újra jár két hétig ingyenesen a Zöld Busz Nyíregyházán!
Fotó: Szarka Lajos

Folytatja útját a Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt Nyíregyházán, melynek keretében április 29-én, pénteken a városba érkezik a MAN LION'S City 18 E típusú, elektromos csuklós autóbusz, hogy szombattól két héten át ingyenesen tesztelhesse az utazóközönség.

A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervében is szereplő Zöld Busz Program célja a közösségi közlekedésben részt vevő autóbusz-állomány cseréje a hazai buszgyártás ösztönzésével, az üzemeltetett buszok átlagéletkorának, a buszos közlekedés károsanyag-kibocsátási értékeinek és fenntartási, üzemeltetési költségeinek csökkentése, továbbá az utazási szolgáltatások minőségének javítása. A projekt részleteit dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere ismertette a megyeszékhelyre érkező Zöld Busz bemutatásakor.

Elkészítettük a város fenntartható klímavédelmi programját, melynek lényege, hogy 2030-ra a környezeti terheltséget 40 százalékkal csökkentsük. Időarányosan jól állunk, nem véletlenül van itt ez az elektromos busz sem, amely 2 hétig menetrendszerűen közlekedik majd a városban. Remélem, minél több nyíregyházi kipróbálja, és ez is azt erősíti, hogy a tömegközlekedés iránt fokozódik a figyelem. Vannak terveink arra, hogy ez ne egy egyedi, egyszeri alkalom legyen.”

A Zöld Busz Programot előkészítő Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt keretében elektromos buszok teljesítettek szolgálatot egy hónapos időtartamokban a kiválasztott vidéki nagyvárosokban, melynek II. ütemére kerül sor 2022. április-májusban, ezúttal 2 hét időtartamban. Mint ismert, a kormány azt a célt tűzte ki, hogy 2050-re Magyarország klímasemleges országgá váljon. Az elektromos gépjárművek károsanyag-kibocsátása a felhasználás helyén nulla, valamint csökken a szálló por koncentrációja, illetve a zajterhelés is, mely tényezők jelentősen hozzájárulnak az állampolgárok egészségügyi és mentális állapotához, magasabb életszínvonalának megteremtéséhez.

Nyíregyháza egy progresszív város a közösségi közlekedés támogatásában is, hiszen a 41 darab gázüzemű busz ide érkezhetett, viszont van még 39 darab megújításra váró dízel busz. A környezetvédelem érdekében bárki tehet, a közösségi közlekedést kell választani. Amíg egy szóló busz 70 embert, egy csuklós 120–130 embert is el tud szállítani, el tudjuk képzelni, hogy ha javarészt egy autóban egy ember ül, akkor 130 autót egy busszal ki tudunk váltani” – mondta dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A Zöld Busz Program keretében 36 milliárd forint támogatást biztosít a kormány a következő tíz évben a közösségi közlekedést ellátó önkormányzatok és közszolgáltatók részére elektromos autóbuszok beszerzéséhez.

A HUMDA Zrt. az ITM háttérszervezeteként koordinálja a Zöld Busz Programot, és mellette számos más, az elektromobilitáshoz kapcsolódó rendszert, és pályázati lehetőséget. Célunk a hazai közlekedési járműállomány modernizálása, és ezáltal fenntarthatóbbá és környezetkímélőbbé tenni ezt a szektort. Feladatunk, hogy eljuttassuk ezeket az eszközöket az emberekhez, és ezt követően támogatási rendszerekben ezeket elérhetővé is tesszük” – tette hozzá Huszár Richárd, a HUMDA Zrt. zöld mobilitás igazgatója.

A tájékoztatón elhangzott, a nyíregyházi menetrendbe beépítve április 30-tól indulnak a buszok, melyeket ingyenesen lehet használni. Részletes menetrend a nyiregyhaza.hu városi webportálon található, és várják az utazóközönség visszajelzését is a zoldbusznyiregyhaza@gmail.com e-mail-címen.

 

Kapcsolódó galéria

Zöld Busz Program - MAN LION'S City