Szedd magad a májusfát! – Hatalmas az érdeklődés a Nyírerdő kezdeményezése iránt

Idén legális úton szerezhetik be a májusfát a férfiak a Nyírerdőnek köszönhetően. Április 30-án 14 és 19 óra között várják a legényeket, akik saját kézzel, de a Nyírerdő eszközeivel maguknak vághatják ki a kijelölt nyírfákat.

Péntek délelőtt már megkezdődött a nyírfák kijelölése a Sóstói-erdőben. Szokolovszki Géza, a Nyíregyházi Erdészet igazgatóhelyettese maga is májusfát állított tavaly, majd családi és baráti köréből jött az ötlet, hogy többeket is érdekelne a fák legális beszerzése. Így a Nyírerdő Zrt. ebben az évben első alkalommal és egyben hagyományteremtő szándékkal várja a legényeket, hogy szombaton délután 2 óra és este 7 óra között maguknak vágják ki a májusfákat.

Szerszámokat is biztosítanak

Semmit nem kell hozni, mi biztosítjuk a kézi szerszámokat, ezek a fák körülbelül 2 és 4 méter magasak, a szállítójárművekkel így kell kalkulálni. A tőátmérő, ahol át kell fűrészelni, olyan 6–8 centiméter, tehát kéziszerszámokkal ki lehet vágni. Megkérnénk mindenkit, hogy motorfűrészt ne hozzon, a szerszámokat mi tudjuk biztosítani” – nyilatkozta az igazgatóhelyettes.

Nagy az érdeklődés

Az érdeklődés óriási, Nyíregyháza 50 kilométeres vonzáskörzetéből már rengeteg hívást kapott az igazgatóhelyettes, kereste már őt 6 éves kisgyerek és 70 éves férfi is. Arra készülnek, hogy nagyjából 150–200 fa talál majd gazdára.

Csak a kijelölt fákat lehet elvinni

A májusfák kivágásától a környezetbarát erdővédőknek sem kell tartani.

Nem az a célunk, hogy a Sóstói-erdőnek ez az erdőrészlete eltűnjön, annyit érdemes elmondani, hogy négy évvel ezelőtt nagyjából 30–40 ezer facsemetét ültettünk, ebből most nagyjából 150–200 darabot tervezünk kivágni. Ezek elsősorban nyírfák, ezek nagyon gyorsan nőnek, a kocsányos tölgy fölé tudnak nőni és ezáltal az erdészek által fő fafajnak nevezett fák növekedését akadályozzák. Tehát ezeket így is, úgy is kitermelnénk, viszont így nagyon jó apropója van, hogy akár haza is lehet vinni májusfának” – tette hozzá Szokolovszki Géza.

A pontos helyszín

A májusfavágást a Sóstói úti buszfordulóval szembeni területen szervezi meg a Nyírerdő. Szombat délután kettő órakor már két feldíszített májusfa fogja jelölni ezt a szakaszt, így minden érdeklődő könnyedén megtalálhatja majd. Az az önkéntes, aki népviseletben érkezik, külön ajándékot is kap a májusfa mellé.