Honvéd Kadét Program – Újabb nyíregyházi iskola csatlakozott a honvédelmi neveléshez

Bekapcsolódik a Honvéd Kadét Programba a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium. Az intézmény szerdán írt alá együttműködési megállapodást a területvédelmi ezreddel annak érdekében, hogy a diákok hazafias és honvédelmi nevelésben vegyenek részt. A Nyíregyházi Egyetemen pedig hamarosan ehhez kapcsolódó tanári szakot indíthatnak.

 

A megállapodás aláírásával hivatalossá vált az együttműködés a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, illetve a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred között. Ezentúl már a nyíregyháziak által csak Csoki suliként ismert intézmény is tagja a Honvéd Kadét Programnak.

Alapvető értékek

Bajtársiasság, precizitás, pontosság, közösséghez való tartozás és tenni akarás – ezek azok az alapvető értékek, amelyet közvetíteni szeretnének a fiataloknak a programon keresztül. Az iskolában új tantárgyat vezetnek be a diákok számára a hazafias és honvédelmi nevelés érdekében, illetve különböző tanórán kívüli programokat szerveznek nekik, a célcsoport a gimnazisták.

Élménynyújtóak ezek a programok és ezeken keresztül kicsit közelebb is visszük őket a honvédelemhez a honvédelmi alapismeretek közvetítésével, illetve a pályaorientációs tevékenység is megjelenik a programokon keresztül” – mondta dr. Komáromi István, a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium intézményvezetője a sajtótájékoztatón.

Megszakadt kapcsolat

A Honvéd Kadét Program azért is fontos, mert 2004 után, amikor felfüggesztették a sorkatonai szolgálatot, megszűnt a kapcsolat a Magyar Honvédség és a fiatalok között, nem kapnak lehetőséget, hogy megismerjék a katonák mindennapjait, illetve munkájukat. A pályaorientációs program 2017-ben indult, azóta országos szinten már 107 iskola csatlakozott.

A Dunától keletre, az ezred vonatkozásában 47 intézmény van, ebből Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ez a hetedik az iskola, aki csatlakozott ehhez a programhoz. Ez a megye az élen jár, Békés megye a másik, ahol szintén hét intézmény csatlakozott a kadét programhoz. Tudom azt, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és konkrétan Nyíregyháza nagyon szereti a katonákat és tudjuk, hogy hol van lehetőségünk megnyerni a fiatalokat, hogy minél többen jelentkezzenek katonai pályára. De még egyszer mondom, hogy nem ez az elsődleges cél, hanem a honvédelem kapcsán fegyelemre nevelni őket, és összetartozásra” – nyilatkozta a MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred új parancsnoka, Vantal Zsolt.

Honvédség az egyetemen

A Nyíregyházi Egyetem aktív és szoros kapcsolatot ápol a Magyar Honvédséggel, mindig megjelennek az állásbörzéken és a karriernapokon, a hallgatók részt vesznek a hadisírgondozásban, 2021 szeptemberében pedig az egyetem kampuszán kapott helyet a Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium. A jövőben a honvédelmi neveléshez kapcsolódva egy egyedülálló lehetőséget is kínál majd a hallgatóknak a Nyíregyházi Egyetem.

Új képzés

Nálunk mindig fontos volt a honvédelmi és hazafias nevelés, régóta van e-learninges tantárgyunk, ami ezzel kapcsolatos és 2021-ben pedig jelenléti formában is bevezettük a hazafias nevelés a 21. században elnevezésű tantárgyat. Inkább azt emelném ki, ami azt gondolom, hogy országosan is egyedülálló lesz: elkezdtük a honvédelmi és hazafias nevelés tanára szaknak a kidolgozását a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel együttműködve. Bízom benne, hogy a jövőben ilyen tanárokat is fogunk tudni majd kibocsátani” – jelentette be Vassné prof. dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora.

Tanúsítvány

A Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium intézményvezetője egy dísztanúsítványt is átvett a Magyar Honvédségtől, ez is jelzi, hogy bekapcsolódtak a Honvéd Kadét Programban.

Kapcsolódó galéria

NYE és Honvéd Kadét Program együttműködési megállapodása