A cukorbetegek is ehetnek mézet? Hány méhcsípést bír ki egy ember? – Méhészek válaszoltak kérdéseinkre

Több évvel ezelőtt indult Nyíregyházán a Mézes reggeli kezdeményezés, ahol a mézfogyasztás fontosságára és jótékony hatásaira próbálják felhívni a diákok és tanárok figyelmét az általános iskolákban. A pandémia miatt ezt nem tudták folytatni a helyi méhészek, viszont a BeeFriendly – Barátságban a méhekkel című projekt a V4-es pályázat keretében lehetőséget adott arra, hogy 2500 diák és közel száz pedagógus vegyen részt oktatáson, ismeretterjesztő előadáson és természetesen kóstoláson is.

A megporzók életével foglalkoznak a nyíregyházi intézményekben, a poszméhektől a nádméheken át több rovar életével és szerepével ismerkednek meg az általános iskolás diákok és természetesen a pedagógusok is. Az előadások után egy rajzpályázatot is hirdettek a gyerekek számára, ezen összesen 350-en vettek részt. A BeeFriendly projekt sokkal gyakorlatiasabb a korábbi kezdeményezéshez képest, a tanulók megismerkednek a méhcsalád fogalmával és életével, bemutatják nekik a különböző méhészeti termékeket és természetesen megkóstolták a mézet is.

Meglepő volt számunkra, hogy nagyon sok gyerek ezeken az előadásokon találkoznak először mézzel. A Mézes reggeli program nyolc évvel ezelőtt indult és az első 2-3 év nagy csalódás volt nekünk, méhészeknek. A gyerekek még azt is megkérdezték tőlünk, hogy „ebből ehetünk, nem lesz tőle bajunk?”. A kisebbek arcán látszott, hogy mekkora boldogságot okozott nekik a méz, azt mondták a kóstolás után meglepődve, hogy ez még édesebb, mint a csoki” – így mesélt a tapasztalatokról Hok József, a Nyíregyházi Méhészek Egyesületének elnöke.

Népszerűbb a mézfogyasztás

A program célja a szemléletformálás, a méhészek célja, hogy minél többen fogyasszanak mézet. Ez természetesen nem csak Nyíregyházán célkitűzése az ágazatban dolgozóknak. Magyarországon tíz évvel ezelőtt nagyjából 30 dkg mézfogyasztás jutott egy főre éves szinten, a legutóbbi adatok szerint ez már eléri az egy kilogrammot. Ez természetesen csak egy átlag adat, vannak családok, ahol nagyságrendekkel kevesebb vagy több mézet fogyasztanak – tette hozzá a méhész.

Immunerősítő szerep

A méz nem gyógyszer, viszont nagyon sok tápanyagot tartalmaz, a különböző méhészeti termékek olyan immunerősítő hatással bírnak, amivel sokkal gyorsabban átvészelhetünk például egy influenzát is. A repceméz például a gyomorbántalmakra is jó, a virágpor mint méhészeti termék a legmagasabb fehérje- és vitamintartalommal bír, már akár napi egy kanál fogyasztása is nagyon hasznos lehet” – mondta el Hok József.

Cukorbetegnek méz?

A mézről azt kell tudni, hogy különböző fajták között is vannak különbségek, mind felszívódásban, ami nagyon fontos szempont a cukorbetegek számára, hogy mennyire gyorsan szívódik fel. Az biztos, hogy megemeli a vérben a vércukorszintet, de én azt tudom javasolni, hogy mindenki egyénileg, kis mennyiségben kezdjen el ezzel próbálkozni. A méz nagyon egyszerű cukrokat tartalmaz, nem kell bontani a szervezetnek, nem kell hozzá túl sok inzulin, szóval, aki cukorbeteg és az inzulintermeléssel problémái vannak, lehet, hogy a szervezete ezt könnyebben tudja hasznosítani. Abból a szempontból is előnyös, hogy ezek tiszta energiaforrások, akár stressz, akár magas igénybevétel mellett segíthet a méz abban, hogy a szervezet energiát tudjon nyerni” – erről már Máté Márton méhegészségügyi felelős beszélt.

Nem veszélyesek a méhek

A méhek nem veszélyesek a lakosságra. A méhecske nem támad, ha nem bántjuk, ha megfelelő távolságban elkerüljük, nem bánt minket. Ez egy túraútvonalon, de akár a városban is igaz, akár egy virágzó fa közelében. Egy fa virágzása maximum egy hét alatt megtörténik, utána a méhecskék el is fognak vonulni. Ha egy méhecskét nem szorítunk sarokba, nem csapkodunk, nem lépünk rá, akkor nem fog minket bántani, nem foglalkozik velünk” – mondta Máté Márton méhegészségügyi felelős. A méhszúrásra valójában mindenki allergiás, mivel bőrpír keletkezik a csípés után, ez pedig már kimeríti az allergia definícióját. Amennyiben valakinek nincsenek ettől súlyosabb tünetei, akkor a szakirodalom szerint testkilogrammonként húsz darab méhszúrást bír ki egy ember – tette hozzá a szakember.

A témával részletesebben a Nyíregyháza Most 2022. április 19-ei adásában foglalkoztunk: