Dr. Ratkó Lujza újabb kitüntetésben részesült
Nagyon meglepte dr. Ratkó Lujzát az újabb kitüntetés híre, melyet a Művészetek Palotájában vehetett át a Tánc Világnapján. A Magyar Táncművészek Szövetsége ítélte néprajzkutatónknak A tánctudományokért díjat, melyről részletesen beszámolt a Sziesztában.

Noha sokak számára csak innen ismerős, dr. Ratkó Lujza nem kizárólag a nyíregyházi Jósa András Múzeum néprajzkutatója. – Tizenöt éves koromban a Kállai Kettős Néptáncegyüttesben táncoltam, amikor is megmérettettem magam egy néprajzi vetélkedőn. Ekkor döntöttem úgy, hogy néprajz szakra megyek az egyetemre, amit később harmincéves néptánctanári pálya követett – emlékezett vissza a Szieszta vendége, akinek fő kutatási területei közül az első a nyírségi tánc hagyományaival foglalkozik.

 

MUNKÁJA A HOBBIJA IS

 

– Minden tánc egyedi, de mégis az adott vidék, falu jellemző stílusjegyei megvannak. Szerencsére a néptánc és táncházmozgalom erős Magyarországon, így nincs gond az utánpótlással. Nagyon sok fiatal beleszeretett a néptáncba és a kutató generáció sincs veszélyben, hiszen a Szegedi Egyetemen működik, mégpedig igen sikeresen egy táncantropológiai szakirány – mesélte dr. Ratkó Lujza, majd abba is beavatta a nézőket, hogy a 2014-ben megjelent Szabolcs-Szatmár-Bereg megye népművészete című monográfiára a legbüszkébb, melyben azon kívül, hogy szerkesztője is volt, négy tanulmánya szerepel.

Farkas Fanni