Milyen összefüggéseket találunk a mesterséges intelligencia, az innováció és a vállalkozások között?

A Nyíregyházi Egyetem Gazdálkodástudományi Intézete 2024. május 15-én a Magyar Nemzeti Bank támogatásával szakmai konferenciát szervezett, amelynek középpontjában a mesterséges intelligencia, az innováció és a vállalkozások álltak. A mesterséges intelligencia fejlődése és térhódítása gyökeresen változtatja meg az üzleti környezetet, hatásai a gazdasági szféra minden szereplője számára egyre érezhetőbbé válnak. Az MI katalizátora lehet az innovatív működésnek és fejlődésnek, ugyanakkor hatékony és etikus alkalmazása kapcsán számos kétely is felmerül - hangzott el az eseményen.

A konferencia ünnepélyes megnyitóval kezdődött, melyen Dr. Hárskuti János, a Nyíregyházi Egyetem elnöke és Dr. Szabó György, a Nyíregyházi Egyetem rektora köszöntötte a jelenlévőket, majd a plenáris ülésen szakértők tartottak előadást, elsőként Szoboszlai Mihály, az MNB vezető közgazdasági szakértője beszélt az innováció vezérelt vállalkozásokról és azok jövőjéről, majd Dr. Szabó György vázolta fel, hogy változtathatja meg az MI a jövő munkahelyeit. Csákné dr. Filep Judit a mesterséges intelligencia vállalkozásokban betöltött szerepéről tartott előadást.

Erdei Csaba, az ACPM IT Zrt. vezetője a szoftverbeszállítói láncok biztonságát helyezte előadásának fókuszába. Dr. Szilágyi Ferenc, a Partiumi Keresztény Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Karának dékánja a kapufunkció határvidékek munkaerőpiaci indikátoraira gyakorolt hatásait ismertette. Dr. Hanuszics Veronika, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Számvitel és Auditálás Tanszékének docense a kriptoeszközök témáját a számvitel szemszögéből elemezte.

A konferencia délutánján két szekcióban folytatódott a tanácskozás. A Gazdálkodástudományi Intézet „Vállalkozások – Innováció – Tapasztalatok a képzésben” címmel tartott szekcióülést, míg a Matematika és Informatika Intézet „Mesterséges Intelligencia az oktatásban” címmel. A Gazdálkodástudományi Intézet oktatói főként a vállalkozások szemszögéből közelítették meg az innováció, a digitalizáció, a mesterséges intelligencia témakörét. Míg a Matematika és Informatika Intézet oktatói előadásaikban az MI oktatásban betöltött szerepére helyezték a hangsúlyt.