Városnap – A programsorozat a helyi értékek ünneplésével folytatódott

A városházán péntek délelőtt a helyi értékek ünneplése került a középpontba a 3 napos városnapi rendezvénysorozat részeként. Az eseményen a legutóbb újonnan felvett 9 helyi érték gondnokai és javaslattevői emléklapot kaptak, emellett ismertették a városi kulturális örökség népszerűsítését célzó, Értékes Bokortanyák elnevezésű fotópályázat eredményét is.

Nyíregyháza a héten 3 napos programsorozattal ünnepli újratelepítésének 271. évfordulóját. Az ünnep legfontosabb célja, hogy erősítse a város lakóinak identitástudatát és közösségének összetartozását. A Városalapító atyák szobránál tartott csütörtöki megemlékezés és koszorúzás után a péntek délelőtt a helyi értékek ünneplésének jegyében telt a városházán. Az eseményen a legutóbb újonnan felvett helyi értékek gondnokai és javaslattevői kaptak emléklapot az értékekért vállalt gondozó, népszerűsítő és megőrző munkáért. Közöttük volt Nagy Szabina önkormányzati képviselő is, aki a Jósavárosi Napok rendezvény értékgondnokaként és egyben javaslattevőjeként vehette át az elismerést.

„A Jósavárosi napok című rendezvény 50 éves múltra tekint vissza. Az 50. Jósavárosi napokat 2024. augusztus 17-én kívánjuk megrendezni. Ez az esemény méltán foglalhatja el helyét a Települési Értéktárban, hiszen gazdagítja Nyíregyháza hírnevét és a jósavárosi közösséget. A jósavárosi városrész is 50 éves múltra tekint vissza; az első lakók hozták létre ezt a rendezvényt, amely mára hagyománnyá vált"

– mondta Nagy Szabina önkormányzati képviselő, a Jósavárosi napok című rendezvény értékgondnoka.

Legutóbb 9 új értékkel bővült a Települési Értéktár, így a bizottság már összesen 68 helyi értéket tart számon. Bárki javaslatot tehet ezekre, a Jósavárosi napok mellett így kerülhetett be az értékek közé a nyíregyházi városháza épülete, a Móricz Zsigmond Színház épülete és kimagasló kultúraközvetítő szerepe, a Bencs Villa épülete és kimagasló kultúraközvetítő szerepe, Toma András, az utolsó magyar hadifogoly életútja, Burger István emlékezete, Németh József táncdalénekes, énekes-zenetanár zenei életműve, a Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola épülete, valamint Sebestyén Sándor szobrászművész életműve. A szobrászművész gyermekei, akik nagy megtiszteltetésnek tartják, hogy édesapjuk bekerült a nyíregyházi halhatatlanok közé, maguk részt vettek az eseményen. A fia egyenesen Dubaiból repült haza, hogy személyesen vehesse át az emléklapot.

„Ez hatalmas elismerés Nyíregyháza városától. Mindig úgy éreztük, hogy édesapám rengeteget tett a megyéért és Nyíregyházáért, és ismertté vált a neve. Amikor szóba került, hogy életművét felveszik az értéktárba, fantasztikus hír volt számunkra. Bár külföldön élek, elhatároztam, hogy azonnal hazautazom erre a jeles alkalomra. Ez nemcsak a családunknak jelent elismerést, hanem mindazoknak is, akik ismerték őt. Bár furcsa, hogy ez posztumusz történt, mégis megtörtént, és munkája értéket teremtett, ami számunkra nagyon fontos”

 – nyilatkozta Sebestyén Sándor, Sebestyén Sándor szobrászművész fia.

Az értékgondnokok és javaslattevők a városháza Krúdy termében a polgármestertől vették át az elismerést, aki köszöntőjében kiemelte, a Városnap hagyományos várostörténeti nyitórendezvénye szervesen kapcsolódik városunk történetéhez, így értékeink feltárásához és őrzéséhez is, amely fontos szerepet játszik az identitástudat erősítésében és a kulturális örökség átadásában.

„Az újratelepítés 271. évfordulóját ünnepeljük. Ilyenkor természetesen ünneplünk és emlékezünk azokra az értékekre, amelyek a város történetét jellemzik. Épített örökségeink, mint például a városháza, nyilvánvalóak és azonnal észrevehetők, de gyakran nem ismerjük, mi minden rejlik mögöttük. Szellemi értékeink is vannak, például a Tirpák Fesztivál, amelyet minden év szeptemberében rendezünk meg, és amely a hagyományőrzés része. Bár ez a fesztivál nem a Városnapon van, ugyanerről az örökségről szól. Ezek az értékek napjainkban is jelen vannak, gyakran rejtett formában, és búvópatakként átvészelték az elmúlt évtizedeket”

– hangsúlyozta köszöntőjében a polgármester.

Az emléklapok átadása után ismertették annak a pályázatnak az eredményét, amelyet még 2023 novemberében hirdetett a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság Értékes Bokortanyák címmel. A fotópályázat célja az volt, hogy a Bokortanyát, mint a Magyar Értéktárba tavaly októberben felvett nemzeti értéket népszerűsítse és az utókornak megőrizze. A pályázat fontosságával kapcsolatban dr. Ulrich Attila alpolgármester megjegyezte, az ilyen kezdeményezések segítik a városlakók számára a helyi értékek megismerését és átadását a következő generációknak.

„Amikor a gyerekek a távoli múltat elevenítik fel, emléket állítanak az itt született őseinknek, és kialakítanak bennük egy olyan ragaszkodást szülőhelyükhöz vagy választott városukhoz, ami erősíti bennük a nyíregyháziság érzését. A város csak akkor élhet tovább teljes pompájában, ha megbecsüljük a múltját, és ezt a megbecsülést továbbadjuk a jövő generációinak"

 – emelte ki az alpolgármester.

A pályázat nyertese Masa Vince, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium 11. osztályos tanulója lett, aki értékes ajándékokat vehetett át a többi helyezettel együtt. A beérkezett fotók május 31-ig megtekinthetők a Krúdy terem előtt, a hivatal nyitvatartási idejében. A városnapi rendezvény holnap a Kossuth téren folytatódik, ahol színes programkínálat és Kowalsky meg a Vega koncert várják a kikapcsolódni vágyókat.

Kapcsolódó galéria

Városnap 2024 - emlékező koszorúzás