Jégvilág – Átadták Magyarország legnagyobb vidéki állatkerti beruházását
Fotók: Szarka Lajos

Elkészült a Jégvilág Interaktív Állatbemutató, ezzel átadták Magyarország legnagyobb vidéki állatkerti beruházását a Nyíregyházi Állatparkban. A monumentális épület a modern technika segítségével kalauzolja el a látogatókat a sarkkörök világába, külső és belső terekben mutatja be a jeges égövi állatok életét, a jégkorszak kialakulásának okait és következményeit.

Az ünnepélyes szalagátvágás után átadták a látogatóknak a Nyíregyházi Állatpark legújabb épületét. Péntek déltől már bárki megtekintheti a Jégvilág Interaktív Bemutatót. Egy igazi jégpalotát építettek az állatkertben, amelynek minden szeglete lenyűgözi a látogatót.

Monumentális épület

A jegesmedvéknek egy tenyésztőközpontot hoztak létre, egy hűtött, négy méter mély medencét, amelyben akkor is jól érzik magukat az állatok, ha nagy meleg van. Ebben a teremben pedig már egy tengeralattjáróba ülhet be a látogató, ahol egy VR szemüvegen keresztül ismerheti meg a Jeges-tenger élővilágát. A beruházás ötlete hosszú évekkel ezelőtt fogalmazódott meg, majd forrást is kapott hozzá az állatpark.

Meg kell köszönnöm azt, hogy amikor 2015-ben nálunk járt Orbán Viktor miniszterelnök úr, akkor a polgármester úr rá tudta beszélni arra, hogy érdemes a Nyíregyházi Állatparkba befektetni. Az évek alatt annyit lobbizott a polgármester úr, hogy most átadhatjuk Magyarország legnagyobb vidéki állatkerti beruházását, ami igazán megható és nagyon nagy dolog, de ez egyedül nem sikerülhetett volna. Dolgozik ebben a parkban közel kétszáz ember, nagyon sokat tettek azért, hogy ez létrejöjjön” – mondta köszöntőjében Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója.

Az igazgató megköszönte a tervezők munkáját is, ahogy Gajdos László fogalmazott, embereknek való épületet sokan tudnak tervezni, de miután itt állatok élnek, teljesen más elvárásoknak kell megfelelni ezeknek az épületeknek.

Milliárdos fejlesztések

A Jégvilág Interaktív Bemutató a különböző, elmúlt évekbeli fejlesztések utolsó állomása.

Ez mindösszesen több mint 20 milliárd forintos beruházássorozatot jelentett, ebből közel 14 milliárd forint ez a Jégvilág. Azt gondolom, hogy most elértünk oda, hogy örömmel és büszkén tekinthetünk arra, hogy érdemes volt ez a sok befektetett munka” – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester.

Különleges termek

A Jégvilág egy újabb különlegessége a klímakamra, ahol esik a hó és fúj a szél, a hőmérséklet pedig 0 fok körül alakul. Itt megismerhetjük, hogyan élik mindennapjaikat az Északi-sarkvidéken élő inuitok. Tovább haladva pedig olyan állatokat is láthatnak a látogatók, amelyeket korábban nem Magyarországon. A Nyíregyházi Állatparkban több mint 500 faj 5000 egyedét ismerhetik meg az ide érkezők.

A Nyíregyházi Állatpark Anthony Sheridan független állatkerti szakértő szerint a két legdinamikusabban fejlődő közép-európai állatkert egyikének mondható és példamutató ebben a tekintetben. Másrészt azért vagyok büszke, mint az állatpark zoológiai igazgatóhelyettese, mert a most átadásra kerülő bemutatóval az 500 fajból immár 113 olyat tartunk, amely kipusztulástól való megmentését koordinált európai programban végezzük. Ezzel jelentősen hozzájárulunk a biodiverzitás megőrzéséhez szerte a világon” – hangsúlyozta dr. Papp Endre, aki egyben az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének elnöke is.

Az álmok valóra válnak Nyíregyházán”

Büszkék lehetünk erre a projektre, köszönet érte mindenkinek, aki kiállt mellette és dolgozott rajta az elmúlt években – ezekkel a gondolatokkal kezdte beszédét Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos, majd kiemelte, egy jó példa lehet a nyíregyházi a többi állatkert számára is.

Azt gondolom, hogy nemcsak országosan, hanem nemzetközileg is egy nagyon fontos projektet hajtott végre Nyíregyháza önkormányzata és a Nyíregyházi Állatpark közösen. Ahogy hallgattam polgármester urat és igazgató urat, azt tudom mondani, hogy az álmok valóra válnak Nyíregyházán, hiszen igazgató úr 30 évvel ezelőtt álmodott egy vadasparkból egy állatparkot és 30 év után ez az álom valóra vált. Legyünk nagyon büszkék az ilyen innovatív emberekre mint igazgató úr és polgármester úr, hiszen ilyenkor szükség van nemcsak az álmodóra, hanem a szövetségesekre is” – tette hozzá a kormánybiztos.

Felsorolni is hosszú, hogy milyen új élmények várják a Nyíregyházi Állatparkba érkezőket, igazi különlegességnek számít még többek között a Száguldó Folyó is, ahol fatörzsszerű hajókban ülve fedezhetjük fel a Jégvilágot.

Kapcsolódó galéria

Jégvilág átadó 2024