Várostörténeti konferencia a levéltárban

A Városnap programjaihoz kapcsolódva, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Levéltár és a Jósa András Múzeum közös várostörténeti konferenciát szervezett péntek délelőtt. Az eseményen a múzeum és a levéltár munkatársai tartottak előadásokat a város történetének egyes fejezeteiről, az aulában pedig egy kiállítás tekinthető meg, ahol többek között a telepítőlevelek kaptak helyet a vitrinekben.

Az 1753-tól újratelepült Nyíregyháza a 19. század első harmadában saját erőből megvált mindkét földesurától, 1803-ban a Dessewffyektől, 1824-ben pedig a Károlyiaktól. Az országosan is ritkaságszámba menő örökváltsággal földesúri jogokat nyert gazda és iparos közösség új utakon indult el. 2024-ben a Károlyi örökváltság bicentenáriumának alkalmával a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Levéltár több módon is igyekszik megismertetni Nyíregyháza múltjának forrásait az érdeklődőkkel.

„Nyíregyháza örökváltsága bicentenáriuma alkalmával úgy gondoltuk a Jósa András Múzeummal közösen, hogy egy kis történeti visszapillantást teszünk annak érdekében, hogy az ünneplők ismerettel is felvérteződjenek, ne csak szép ruhába öltözve ünnepeljenek. Éppen ezért elindítottunk egy sorozatot, amiben filmklub keretében levetítettük a várostörténeti filmeket, megismertettük azok alkotóit, és az online világban is egy kicsit kalandoztunk. Ilyés Gábor tanár úr honismereti munkája már látható YouTube-on. A mi honlapunkon pedig közzétettük azokat a forrásokat – főképpen 1824-es forrásokat, hiszen az első örökváltság 1824-ben történt –, amelyek fontosak lehetnek a múlt megismeréséhez, és ha már az online lehetőség ad nagyobb kitekintést, indítottunk egy kvízjátékot, egy fotópályázatot, aminek most fogjuk értékelni a beérkezett munkáit” – mondta Kujbusné dr. Mecsei Éva, a MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Levéltár igazgatója.

Kujbusné dr. Mecsei Éva, a levéltár igazgatója azt is elmondta, az online játékok és pályázatok jó lehetőséget teremtenek arra, hogy bevonják a fiatalságot is. A pénteki esemény apropója a Városnap volt, hiszen az intézmény a Jósa András Múzeummal karöltve konferenciát szervezett, amelyen a levéltár és a múzeum munkatársai tartottak előadásokat a város történetének egyes fejezeteiről. Az egyik előadó dr. Bánszki Hajnalka, a levéltár igazgatóhelyettese volt, aki elmondta, a konferencia célja többek között az, hogy minél többen megismerhessék a város történelmét és közelebb kerülhessenek hozzá.

„Én Nyíregyháza történetíróiról fogok beszélni, nagyon érdekes az ő történetük, hogy ki milyen kontextusban írt először a történetéről. Többnyire ők nem hivatásos történészek voltak, hanem van köztük lelkész tanító, de olyanok is, akik alapvetően természettudománnyal foglalkoztak” – mondta dr. Bánszki Hajnalka, a MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Levéltár igazgatóhelyettese.

A konferencián túl a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Levéltár aulájában az érdeklődők több vitrinben tekinthették meg a Nyíregyháza megváltakozásának 200. évfordulójára készült kiállítás anyagát, melyben szerepelnek a telepítőlevelek is.

„Az én kedvenceim természetesen a telepítőlevelek, az egyik a levéltár tulajdona, a másik pedig a múzeum tulajdona, vagyis a gyűjteményében van, illetve nagyon érdekes levéltári dokumentumokat láthatunk, azt hiszem a Dessewffy és a Károlyi családtól való megváltozásával kapcsolatban, illetve a hitelfizetésekkel kapcsolatban, amelyeket a város több évtizedig fizetett” – emelte ki Mohácsi Endre, a Jósa András Múzeum osztályvezetője.

A vármegyei levéltár és a Jósa András Múzeum közös konferenciája sokakat megmozgatott, a kutatóteremben telt ház előtt tartották az előadásokat. A várostörténeti kiállítás pedig a jövőben is várja az érdeklődőket az aulában.