Díjátadóval startolt el a honismereti mozgalom legnagyobb találkozója  Nyíregyházán
Díjátadóval startolt el a honismereti mozgalom legnagyobb találkozója Nyíregyházán

Díjátadóval startolt el a honismereti mozgalom legnagyobb találkozója városunkban. A 47. Honismereti Akadémia keretében szakmai továbbképzések, fórumok is lesznek, valamint érdekes előadások hangzanak el a nemességről. A rendezvény nyitott, bárki csatlakozhat az Akadémiához.

Nyíregyháza ad otthont a 47. Országos Honismereti Akadémia 200-nál is több vendégének. A rendezvény témája a nemesség és arisztokrácia. A szakmai nyitó napon Bél Mátyás-díjat vett át a Megyei Honismereti Szövetség örökös, tiszteletbeli díszelnöke, Dr. Szabó Géza.

A nemesség kötelez – hirdeti az idei Akadémia témája. De vajon milyen a nemesség, milyen emberek az arisztokraták? Mely korban, mely személyiség, ki és mikor értékeli? Sok a kérdés. E témákat járják körbe az előadók. A nyitónapon a Megyeháza dísztermének faláról Szent István, Rákóczi és Széchenyi néz ránk. Nemigen kell őket méltatni.

Dr. Horváth Zita Felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár:

A nemességgel kapcsolatban hol pozitív, hol negatív előítéletekkel találkozunk. Az  elmúlt rendszerben leginkább negatív előítéletekkel. A nemesség úgy élt a köztudatban, mint a jobbágyságot elnyomó, népnyúzó feudális elit. Valójában ez nem így van. Ahogy a konferencia  címe is mondja: „ Noblesse oblige  - A nemesség kötelez”. Ez azt is jelenti, hogy a nemesi cím, az előjog, a privilégium az nem csak előjogokkal és előnyökkel, hanem kötelezettségekkel jár.

Ha visszamegyünk a történelemben a reformkorig, Szabolcs Vármegyében egyedülálló módon a 200 ezer lelkes vármegyében 25 ezer volt a nemesség száma, tehát súlyos, meghatározó politikai szerepet töltött be.

Dr. Bene János Megyei Honismereti Szövetség elnöke:

Az itt elhangzó 19-20 előadás körbejárja a nemesség létét, a nemesség emlékeit, épített örökségét is, tehát a kastélyokat, kúriákat, az ősparkokat és azt is, hogy milyen szerepet játszott a szabolcsi, szatmári, beregti nemesség az ország életében.

Emlékérmeket, emlékplaketteket adományozott az országos elnökség a tagoknak, ill. három Bél Mátyás -díj is gazdára talált. A megyei mozgalom alapítója is a díjazottak között volt.

Dr. Szabó Géza, a Megyei Honismereti Szövetség  örökös díszelnöke:

Ezen az ember nem gondolkozott, egy természetes dolog volt, hogy szakmai ártalomként az is fontos, hogy mennyire terjesztjük a történelmi ismereteket, mennyire foglalkozunk a régió, a városunk történelmével. Körülbelül 50 éve vagyok a honismereti mozgalomban. Ebből 20 évet vezettem a honismereti egyesületet itt Nyíregyházán.

Új szempontokat talált a modern történeti kutatás, hogyan lehet megérteni azt a lenyűgöző folyamatot, mely az elmúlt évszázadokban egy közösség sorsát alakította. Ez a modern társadalomtörténeti szemlélet vizsgálja a mindenkori hatalmi elit működését is. Csoport nincs vezető nélkül, még az állatközösségekben is vannak vezető egyedek. Ez egy nagyon mély evolúciós örökség

– fogalmaz a történész.

Dr. Csorba László egyetemi tanár, történész:

A magyar nemesség ezer esztendőn keresztül ezt a vezető szerepet töltötte be - vagy 950 esztendőn keresztül -, és természetesen olyan volt, mint a nép, mint a világ, amelyben működött, tehát különösebb érték - szempontokat itt nem érdemes figyelemebe venni. Azt kell nézni, hogy mi történt, a folyamatok hogyan hatottak egymásra, hogy milyen feladatok adódtak. És tulajdonképpen, hogy mi itt vagyunk ezer éve, abban a magyar nemességnek is nagyon komoly szerepe volt.

A 47. Országos Honismereti Akadémia a főtémához kapcsolódó előadásokkal folytatódik, mely az adópolitika, rezidencia, építészet, vagy éppen a pecséthasználat köré épül. A folytatásban a résztvevők megismerhetik a magyar arisztokrácia megszűnésének folyamatát, ill. a nemesség mecénás tevékenységét. Csütörtökön kirándulni indul a Honismereti Akadémia tagsága, mely az érkezést követően jótékonysági bálon eredményesen gyűjtött a Honismeret című folyóirat újabb  számának megjelenésére.

 

Kapcsolódó galéria

Országos Honismereti Akadémia megnyitó