Tisztelgés a város újratelepítésének 271. évfordulóján
Fotó: Szarka Lajos

A Városalapító atyák szobránál kezdődött csütörtökön délután a városnapi ünnepsorozat, Nyíregyháza újratelepítésének 271. évfordulóján. A hagyományokhoz hűen Nyíregyháza testvérvárosainak delegációi is jelen voltak az ünnepségen, melyet dr. Kovács Ferenc polgármester nyitott meg. Ünnepi beszédében hangsúlyozta, ma egy olyan városban élhetünk, amire büszkék lehetünk.

A Szabolcsi Koncert Fúvószenekar előadásában csendült fel a Himnusz csütörtök délután a belvárosban. Évek óta hagyomány már Nyíregyházán, hogy ünnepi programsorozattal ünneplik meg a város újratelepítését. Idén a 271. évforduló ünnepi megemlékezéssel vette kezdetét csütörtökön a Városalapító atyák szobránál. A helyszínen a díszőrséget a vitéz Vattai Antal II. Területvédelmi Ezred tagjai adták. A háborúk után elnéptelenedett városunk újratelepítésének 271. évfordulóját idén is méltó módon ünnepelhetjük. Gróf Károlyi Ferenc földesúr 1753-as pátens levelében megírta, hogy adókedvezmények fejében birtokaira fogad dolgos embereket. Így érkeztek a mai Nyíregyházára, illetve a bokortanyákra Békés megyéből és Felvidékről tót betelepülők. Petrikovics János helyi csizmadiamester szervezte a költözést, és tartotta a kapcsolatot azzal a 300 családdal, akik megművelték a földeket és templomot építettek. A történelmünk e jeles eseményét idén 3 napon át ünnepeljük. A csütörtöki eseményen a város vezetősége, kulturális intézményeinek és cégeinek képviselete mellett a testvér- és partnervárosok delegációi is elhelyezték a Városalapító atyák szobránál az emlékezés koszorúit.

„Nagyon közel áll a szívemhez ez a város, hiszen mind a 2 kislányom Nyíregyházán született, és azóta is nagyon nagy örömmel és szeretettel járok Nyíregyházára. Szatmárnémeti és Nyíregyháza testvérvárosok 2000 óta és ez a város, ez a testvérvárosi kapcsolat gyümölcsöző jelen pillanatban is. Nagyon jó kapcsolatokat ápolunk, illetve olyan gazdasági és szociális civil szervezeti együttműködések vannak, amelyre tudunk közös jövőt építeni és Kovács Ferenc polgármester úrral közösen fejlesztjük ezt az egész régiót” – fogalmazott Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere.

A városháza, a Nyíregyházi Állatpark, a Városalapítók szobra, és a teljes Kossuth tér mind helyszíne a hivatalos és a szórakoztató városnapi programoknak. A csütörtöki programnyitó eseményen fellépett a Szabolcs Néptáncegyüttes, mely a város egyik leghosszabb múltjával rendelkező amatőr közössége, őket a Szikes Zenekar kísérte, Orosz Sándor prímás vezetésével. Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere ünnepi beszédében a város múltjáról, jelenéről és jövőjéről is szólt.

„Ahányan vagyunk, annyi félét jelenthet számunkra ez az egyetlen név, Nyíregyháza. Van, akinek ez a szülőhelye, itt él, itt van a családja, ide járt iskolába, itt dolgozik, ide köti az üzleti élet, a szerelem, az ismerősök vagy éppen a barátok, sokuknak pedig magát az otthont jelenti, a várost, ahová hazaérünk, ahol biztonságban tudjuk magunkat, ahol önmagunk lehetünk, ahol egy közösségben érezzük magunkat a városlakókkal, és az ország más pontján meg is kérdezzük tőlük, mit érdemes megnézni Nyíregyházán, akkor büszkén mondjuk, otthon található Európa egyik legjobb állatkertje, az ország egyik legnagyobb és leglátványosabb zenélő szökőkútja, gyönyörű parkok, népszerű szabadtéri múzeum, teljesen megújult fürdő és egy olyan kulturális negyed, ahol egymást érik a látnivalók, csodálatos emberek, akik vendégszeretettel várják az ide érkezőket” – mondta el dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere arról is beszélt ünnepi beszédében, hogy ma egy olyan városban élhetnek az itt lakók, amire méltán lehetnek büszkék. Rohamléptékben fejlődik a gazdaság, új munkahelyeket teremt a város, fejlődik az infrastruktúra és a turisztikai attrakciók száma is nő, hangsúlyozta a polgármester. Azt is kiemelte, a városnapi programsorozat méltó emléket állít az elmúlt évszázadok előtt, ahogy fogalmazott, nem elég értékelni a jelent, tisztelegnünk kell elődeink munkássága előtt, ápolnunk kell örökségünket, hiszen a múlt nélkül nincs jövő. A csütörtöki ünnepséget követően a Városnapon a szórakozás veszi át a főszerepet, hiszen pénteken és szombaton számos programot kínál Nyíregyháza. Többek között Helyi Termék Fesztivál, Janicsák Veca, Kowalsky meg a Vega koncert is várja majd a közönséget, és természetesen az idei évben sem marad el a város tortájának felszelése, ami idén egy mézes habcsókos diótorta, amit szombaton 15 órától bárki megkóstolhat a Kossuth téren.

Kapcsolódó galéria

Városnap 2024 - emlékező koszorúzás