Az utolsó óriás: kiállításmegnyitó és festményátadó a Korzóban

Mihálka György balatoni trilógiájának harmadik képe díszíti mostantól a Korzó 3. emeleti körfolyosóján a falat. A nyíregyházi belvárosi bevásárlóközpont így is támogatja a város kulturális értékteremtőit, kiemelve egy érzelmekben gazdag művészeti formát, a festészetet.

Három év munkája az a három Mihálka-festmény, melyet a bevásárlóközpont befogadott a vásárlók és látogatók örömére.  Kiderült, hogy egy élő mese indult el a művész fejében, és megfestette a Földanya mellé az utolsó óriást is, akinek kalapja karimájában elfér az egész tó. A nevét is ő, Balaton adta. De vajon mit üzen Gulliver unokája az Átutazók és szimpatizánsaik számára? 

„Én azt próbáltam áthozni vagy kiemelni a történetből a nézőközönségnek, hogy az óriásoknak volt egy ajándéka, amit le is írtam, meg is fogalmaztam. Ránk hagytak egy dolgot, mielőtt meghaltak, elmentek az égbe, mindegy is most, hogy van-e folytatása az emberi léleknek, vagy nincs. Az örökséget úgy tudnám megfogalmazni, hogy a harc világában a lehetetlen tett, ez az érdek nélküli szeretet. Ez az, amit itt hagytak nekünk”

– fogalmazott Mihálka György.

Az alkotó az Átutazók Művészeti Egyesület spirituális csoportjának tagja, a múltban, a csodák világában talált rá a témára, de nagyon is mai forrás szerint, a vízparton.   

„Balatonlellén nyaraltunk, és ahogy átmentünk Badacsonyba kirándulni, ott az egyik információs portálon olvastam egy legendát – amin megdöbbentem –, itt is voltak óriások. Itt kezdődött a dolog. Üldögéltem a mólón, iszogattam a sört, napozgattam, a gyerekek rohangásztak, és én elkezdtem festeni. Jöttek-jöttek az ötletek. Elképzeltem, a tájba belehelyeztem ezt a 2-3-10 óriást – nem tudom, hányan voltak –, akik itt éltek, bár a monda már az utolsóról szólt. Előtte persze nyilván kolóniában éltek, szimbiózisban az emberekkel”

– mesélte az alkotások hátteréről a festőművész, Mihálka György.

A kiállításmegnyitó és festményátadó ceremónia része volt Fekete Adrienn és Dienes Róbert psybient stílusban előadott, nagyjából elektronikus zenéje, mely tudatos és szerkesztett, de beépíti az improvizáció lehetőségét is.  A Korzó menedzsere azt mondta, az üzlethát elkötelezett híve a kultúrának.

„A Korzó elkötelezett híve a kultúrának, ezen belül a festészetnek. Mihálka György művész úrnak már 3 gyönyörű alkotását csodálhatjuk meg itt. Méltó helyet kapott Nyíregyháza szívében ez a 3 műalkotás. Nagyon egyedi alkotások egy nagyon egyedi festőművésztől, amit naponta több ezren meg tudnak csodálni. Nyíregyházán nagy szükség van arra, hogy a kultúrát erősítsük. Egy bevásárlóközpontnak aktív szerepet kell vállalni abban, hogy a fiataloknak olyan aspektusból tudjuk megmutatni a művészetet, ami egy picit magával ragadó”

– mondta Huszta Attila, a Korzó centermanagere.  

A Mihálka György három festménye 8x3 méteres méretben készült a Korzóhoz kölei műtermében, alumínium lemezekre.  A mondáknak nemigen lesz folytatása, hiszen a jelen sokkal fontosabb a művész számára. Itt kell megtalálni az életet, azt a világot, ami az érkezés és a távozás között történik az Emberrel - tette hozzá.  A tervek szerint a kiállításmegnyitó után a Vikár zeneiskola növendékei kapnak fellépési lehetőséget a közeli jövőben, a bevásárlóközpontban.