Szellemi inspirációk a György-napi ünnepségen

Az ünnepi koszorúzást követően dr. Nagy Éva, a társaság elnöke köszöntötte a résztvevőket, utána dr. Bánszki István alapító és örökös elnök ajándékot nyújtott át a társaság tagjainak, a Friss porszemek a Himaláján című kötetét. A kötet alapötletét Reményik Sándor Érdemes? című verse adta. A költő a művészeknek, íróknak, alkotóknak azt az örök és fájdalmas kérdését veti fel: érdemes-e megszólalni, megírni, érzéseiket, eszméiket közzé tenni. A világirodalomban egy-egy alkotás talán csak annyi, mint egy porszem a Himaláján.

A kötet bevezetőjében Bánszki tanár úr felemlíti, hogy 27 évvel ezelőtt azzal a fennkölt céllal alakították újjá a Bessenyei Társaságot, hogy hirdetője és növelője legyen a nemzeti irodalomnak, szülőföldünk kultúrája és csodálatos anyanyelvünk gazdag hagyományainak a klasszikus európai műveltség ötvözetében. „És mi tárul szemünk elé az Almanach tíz kötetének mintegy ezer oldaláról? – teszi fel a kérdést a szerző. A válasz pedig így hangzik: „Ugyanez! Társaságunk tagjai – átérezve és megértve létezésünk értelmét – minden tanulmányban, versben, elemzésben és kritikában ezt a nagyszerű célt valósították meg.” Majd így folytatja: „Talán ez a tízéves ’kultúraanyag’ – a magyar irodalom szintjén – mindössze parányi, ez az egy évtized során épült ’műveltségtartalom’ a világirodalom szintjén mindössze porszemnyi, mégis alkalmas arra, hogy újra és újra megerősödjünk abban a hitben, hogy a műveltség terjesztése minden intellektus kötelessége és hivatása.”

[REKLAM]

Ezt követően a kötetben újra olvashatjuk az Almanachban megjelent elnöki köszöntőket, amelyek korántsem valamiféle protokolláris bevezetők, hanem a jelenben időszerű témák felvetői, a jövő terveit körvonalazó hangvételében és stílusában is megragadó útmutatások. Ezek mellett fellelhető benne a tíz Almanach teljes tartalomjegyzéke.

Szerzőnk „Reményik után szabadon” így összegez és fogalmazza meg a választ: „Irodalom? Világirodalom? / Hagyományápolás? / Helyi örökség? Kultúr-értékek? / Himalája. ... Mi is megírtuk... éreztük: / nem mindegy! // Íme: tíz év után ámulattal látjuk a csodát: / – S aki felnéz, az bizton meglátja! – / Friss porszemeivel értőn és biztatón / tekint ránk / a most nekünk, értünk magasodó / Himalája.”

Örökös elnökünk, miközben minden jelenlevőnek átadta a kötetet, hangsúlyozta, hogy ezt a kötetet elsősorban szellemi inspirációnak szánja a társaság tagjainak további tevékenységéhez.
A György-napi program méltó folytatásaként dr. Bene János, a Jósa András Múzeum igazgatója a megújult tiszaberceli Bessenyei-emlékház értékeit mutatta be precíz előadásában. A kisdiák, Szőke József versmondása és a Művészeti Szakközépiskola diákjai, Kóczon Kornél, Schroff Szilárd és Nagy Dávid közreműködésével érzelmileg és hangulatilag koronázta meg az ünnepi összejövetelt.

Dr. Csermely Tibor, az Almanach-kötetek szerkesztője