Mire figyeljünk, ha élő nyuszit veszünk húsvétra?
Mire figyeljünk, ha élő nyuszit veszünk húsvétra?

Ahogy már évtizedek óta minden esztendőben, úgy idén is a felelős állattartásra hívja fel a figyelmet a Fővárosi Állat- és Növénykert, hiszen ilyenkor a családok – elsősorban persze a gyerekek kedvéért – gyakran vásárolnak élő nyuszit.

A kedvtelési célú állattartással persze nincs is semmi baj, feltéve, hogy felelős állattartásról van szó – fogalmazták bejegyzésükben.

Mint írják, mielőtt állattartásba fognánk, először alaposan és őszintén mérlegelnünk kell, hogy tudjuk-e vállalni az állattartással járó életmódváltozást, tudunk-e felelősen gondoskodni az állatról, illetve ki gondoskodik róla, ha a család például nyaralni megy.

Nem választható, hanem kötelező

A felelős állattartás nem választás kérdése, hanem minden állattartó kötelessége. Az állatvédelmi törvény úgy rendelkezik, hogy az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának, élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni.

Tanácsok nyúltartóknak

 

Az állatok kiválasztásánál fontos szempont általában az egyéni ízlés és szimpátia. Hiszen a házi nyúlnak a tenyésztés nyomán igen sok különféle fajtája alakult ki, amelyek méretben, színben, a szőrzet hosszában és sok más jellemzőt tekintve is jelentősen különbözhetnek egymástól.

A posztban felhívják a figyelmet, hogy lehetőleg mindenki kerülje az egészen kicsi nyúlfiak vásárlását, hiszen a kisnyulak 20 és 28 napos koruk között térnek át a tejről a szilárd táplálékra, ezért, ha valaki túl fiatal nyulat vásárol, annak megfelelő tejjel történő táplálását is biztosítania kell, ez pedig kezdő nyúltartóknak semmiképpen nem javasolt.

Ami a nyulak elhelyezését illeti, arra többféle megoldás is kínálkozik attól függően, hogy az állattartó pontosan milyen lakóhelyen (társasházi lakás, kertes ház stb.) él.

Erre a célra a kereskedelemben megfelelő ketrecek szerezhetők be, de érdemes a nyulat időnként a ketrecből kiengedni, hogy a lakás erre alkalmas helyiségeiben mozoghasson. Ezzel kapcsolatban persze fontos tudni, hogy a nyúl nem feltétlenül válik szobatisztává (bár nem is lehetetlen a dolog), illetve előfordulhat, hogy a lakás bizonyos berendezési tárgyait (széklábak, szabadon futó kábelek, tapéta) megrágcsálja. Kertes házban szóba jöhet a kültéri nyúlketrec is, illetve szép időben akár kisebb, ideiglenes kifutót is lehet rögtönözni a nyúlnak, lehetőleg a kert füves részein.

A nyulak etetésével kapcsolatos tanácsok

A legtöbb probléma a nyulak etetésével, takarmányozásánál fordul elő, ugyanis ennek kapcsán több elterjedt tévhit létezik. Mint írják, a nyulak etetésével a gazdik akkor járnak el a leghelyesebben, ha az állatnak kellően változatos takarmányt biztosítanak. Igen sokféle eledel jöhet szóba, ezekből gyűjtöttek össze néhányat.

Az otthon, kedvtelésből tartott nyúl esetében az úgynevezett kombinált takarmányozás a javasolt.

Ez azt jelenti, hogy a takarmány egyrészt a kereskedelemben beszerezhető tápokon, nyúltápon alapuljon, másrészt egyéb takarmányokon.

  • A tápon kívül érdemes a nyúlnak szénát is adni. Ez a takarmányféleség valójában a legelőn kaszált fű, amelyet szárítással tartósítanak. A nyulak számára klasszikus takarmány, ráadásul hozzájárul a táplálék megfelelő rosttartalmához is.

  • Ugyancsak fontos takarmánynak számítanak a különféle zöldtakarmányok, mindenekelőtt a lucerna és a különböző fűfélék.

  • Könnyen hozzáférhető a tök, a dinnye, a káposzta, a spenót, a saláta, sárgarépa, cékla, illetve szóba jöhet a főtt burgonya is, ezeket azonban csak kis mennyiségben adjuk a nyúlnak, és ezek mellé mindig érdemes adni egyéb táplálékot is.

  • Továbbá ajánlják még a lombtakarmányt: a nyúl nemcsak a leveleket fogja jóízűen elfogyasztani, hanem a kérget is. Fontos azonban, hogy kerüljük a mérgező növényeket és hullott lombot is.

Ha a nyúlnak új takarmányt kínálunk, érdemes először óvatosan, kis mennyiséggel próbálkozni. Emellett oda kell figyelnünk a higiéniára is: kerüljük a földdel szennyezett, piszkos takarmányt!

hirado.hu