Kölcsey és a Himnusz – Európai uniós pályázatot nyert a vármegyei önkormányzat a bicentenárium alkalmára

Európai uniós pályázat támogatásával nagyformátumú ünnepséget szervezett a vármegyei önkormányzat a magyar kultúra napja, a Himnusz születésnapja emlékére. Vándorkiállítás, e-múzeum, színdarab, könyv, film, szakmai konferenciák és amatőr művészeti találkozó is szerepel a programban. A Területi Operatív Program futó pályázatán 1,6 milliárdos pályázatot nyert a vármegyei önkormányzat.

 

Január 20-án, a Vármegyeháza Bessenyei Termében rendezték a hagyományos kultúra napi ünnepséget a Himnusz 200. születésnapján. A vármegyei önkormányzat elnöke köszöntőjében számolt be annak az uniós pályázatnak a sikeréről, mely a Kölcsey hagyományt és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye identitását hívatott erősíteni és életben tartani.

„A Területi Operatív Program keretében 150 milliós pályázatot nyertünk a bicentenáriumi ünnepségsorozatra. Az első megvalósulása egy Kölcsey életéről, gondolatairól, munkásságáról készült kreatív dokumentumfilm. Tervezünk színdarabot íratni, képregényt készíteni, emlékkonferenciát, kiadványt a Kölcsey-kutatás legújabb eredményeiről és számos más fontos programot is. Megemlíteném még a marketing kampányt, mely felhívja a megyénkbe érkezők figyelmét arra, hogy a Himnusz földjén járnak” – fogalmazott Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzat elnöke.

Emlékérem kiadására, kultúrtörténeti vetélkedőre és a reformkori szabolcs-szatmár-beregi vármegyét bemutató vándorkiállításra is készülnek. Himnusz e-múzeum, szavalóverseny és amatőr művészeti találkozó is szerepel a tervekben. 

A megye gondosan ápolja a Himnusz és Kölcsey emlékét. Nagy büszkeségük a vármegyeháza előtt álló Kölcsey-szobor, melyet minden évben megkoszorúznak a Himnusz születésnapján. Az esemény tulajdonképpen előünnepsége a szatmárcsekei megemlékezésnek, mely a temetőben és a református templomban zajlik.

„Nagyon fontos tudatosítani magunkban is, illetve az országban, az egész Kárpát-medencében, hogy a magyar irodalmi nyelv bölcsője ez a vidék, a Zemplénnel együtt. És azt, hogy a Kölcsey-életmű szorosan kapcsolódik megyénkhez, és az ő munkássága, jövőbe látó gondolatai a következő évszázadokra is minden magyar nemzedéknek küldetést és hivatást jelentenek” – nyilatkozta az elnök.

A Területi Operatív Program most futó pályázatán nyert 1,6 milliárd forintos támogatást a vármegyei önkormányzat az identitás programra. Fut még emellett két hasonló terv. Van olyan program is, melynek már a végén jár a szervezőcsapat. Az összeg felét a vármegyei önkormányzat, a másik 800 milliót a települési önkormányzatok fordíthatták olyan eseményekre, melyek nagyban támogatták a megyei identitás kialakulását, és a helyhez kötést.