Hírösszefoglaló: kitüntetések, őszi találkozó, járdaépítés, fejlesztés a szakképzésben

Ez is történt az elmúlt héten Nyíregyházán. Az elmúlt hét legfontosabb hírei egy helyen!

Kitüntetések – A vírushelyzet miatt elmaradt díjak átadását pótolta a város

Szokatlan időben, októberben adta át Dr. Kovács Ferenc polgármester a Városháza Krúdy termében, a járványhelyzet miatt eddig ki nem osztott díjakat.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/kituntetesek-a-virushelyzet-miatt-elmaradt-dijak-atadasat-potolta-a-varos-2021-10-12

Hála és köszönet a kiváló egészségügyi dolgozóknak

Nyíregyháza önkormányzata és polgármestere elismeréseket adott át a koronavírus-világjárvány eddigi hullámai során kiemelkedő teljesítményt nyújtó, elhivatott és magas szakmai munkát végző orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak. Bencs László-, Babicz Béla- és Eisert Árpád-díjakat, valamint címzetes főorvosi címeket adományozott a város.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/hala-es-koszonet-a-kivalo-egeszsegugyi-dolgozoknak-2021-10-13

Nagycsaládban élni jó – Őszi találkozót szervezett a Nagycsaládosok Országos Egyesülete

Nyíregyházán tartották a Nagycsaládosok Országos Egyesületének őszi találkozóját szombaton. Nagycsaládban élni jó, ez az egyesület egyik kiemelte üzenete már 1987 óta. A magyar kormány célja, hogy az Európában tapasztalt népességcsökkenést megállítsa, ennek érdekében olyan támogatási rendszert alakított ki, amely alapján Magyarország jelenleg a családtámogatások területén az első az unióban.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/nagycsaladban-elni-jo-oszi-talalkozot-szervezett-a-nagycsaladosok-orszagos-egyesulete-2021-10-11

Járdaépítés a Fürdő utcán – Új szakasz épül Sóstón közel 900 méter hosszúságban

Járdát építenek a Fürdő utcán, nagyjából egy hónapon belül befejeződnek a munkálatok. A biztonságos gyalogos közlekedés kialakítása már régi lakossági igény volt, de az egyre több turista miatt is szükséges a beruházás.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/jardaepites-a-furdo-utcan-uj-szakasz-epul-soston-kozel-900-meter-hosszusagban-2021-10-13

Fókuszban a tehetség – Bántalmazás és kábítószer az iskolában

Nyíregyháza önkormányzata, az Ifjúsági Kerekasztal és a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szervezte a pénteki ifjúságkonferenciát, melynek központi témája volt a tehetség. Szakemberek szóltak az iskolai bántalmazás és a fiatalokat érintő droghasználat jellemzőiről is.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/fokuszban-a-tehetseg-bantalmazas-es-kabitoszer-az-iskolaban-2021-10-15

Értékteremtő elismerés – November 19-én adják át a Megyei Prima Díjakat

Idén a XV. jubileumi díjátadóra készül a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége. A Megyei Prima díjra ismét 10 kategóriában érkeztek ajánlások. Művészeti, tudományos, oktatási, sport és sajtó területen díjazzák a helyi kiválóságokat. A jelöltek között szerepel például a Nyíregyházi Televízió stúdióvezetője, Boronkay Ferenc is.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/ertekteremto-elismeres-november-19-en-adjak-at-a-megyei-prima-dijakat-2021-10-12

Szélessávú internet és WIFI-pontok segítik a szakképzést

Az ország 377 szakképző intézményében mintegy 250 ezer diák és tanáraik szélessávú internetet használhatnak, ráadásul a kiépített WIFI-pontok segítségével a szupergyors netre az iskolák és kollégiumok területén bárhol rácsatlakozhatnak. Ezt jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára Nyíregyházán. A fejlesztés a Nyíregyházi Szakképzési Centrum tagintézményeit is érintette, ezért a Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégiumban ismertették a fejlesztés részleteit.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/szelessavu-internet-es-wifi-pontok-segitik-a-szakkepzest-2021-10-12

Krúdy Gyulára emlékezünk – 143 éve született a rendkívül tehetséges nyíregyházi író

Krúdy Gyula születésének 143. évfordulójára emlékeztek az író szülővárosában, Nyíregyházán. Rövid életének ellenére is rendkívül termékeny szerző volt, több mint hatvan regényt és háromezer elbeszélést írt. A szabolcsi megyeszékhelyen számtalan helyen őrzik emlékét.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/krudy-gyulara-emlekezunk-143-eve-szuletett-a-rendkivul-tehetseges-nyiregyhazi-iro-2021-10-15

7 ezer kilogramm almát kaptak a gyermekek

7 ezer kilogramm almát kaptak a megyében állami gondoskodásban élő gyermekek. A felajánlás a jótékonysági szabolcsi almanapon szedett gyümölcsből érkezett, emellett pedig az intézmény udvarán egy almafát is elültettek az átadót követően.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/7-ezer-kilogramm-almat-kaptak-a-gyermekek-2021-10-15

Határokon átnyúló együttműködés – Több szervezetre is számíthat a megyei Vöröskereszt

Határokon átnyúló, szakmai együttműködéseket alakított ki a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete az elmúlt hónapokban. Ennek eredménye, hogy egy esetleges katasztrófa esetén más országok önkénteseire is számíthatnak a helyi Vöröskereszt tagjai. A közös munka különböző tanfolyamok szervezését, technikai és eszközfejlesztést is lehetővé tett a projekt partnerei számára.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/hatarokon-atnyulo-egyuttmukodes-tobb-szervezetre-is-szamithat-a-megyei-voroskereszt-2021-10-14

Fakitermelés – Két területen kezdtek favágásba a Sóstói-erdőben

A NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete két területen, az Erdei Tornapálya közelében, a játszótér mögött, illetve a Tölgyes utcától délre eső nyugati tömbben kezd fakitermelési munkát. Összesen valamivel több mint 3 hektárt érint a beavatkozás. Ezeken a részeken főként akác és tölgy található, az állomány túltartott, jórészt csúcsszáradt fákból áll, ezért nem lehetett tovább halogatni az erdőfelújítást a szakemberek szerint.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/fakitermeles-ket-teruleten-kezdtek-favagasba-a-sostoi-erdoben-2021-10-13

Indul a fűtési szezon – A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset

A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés okoz. Tavaly mintegy 60 esetben riasztották a tűzoltókat szén-monoxid-mérgezés gyanújával, amelyek közül 16 esetben valóban történt mérgezés is. Mindez megelőzhető egy szén-monoxid-érzékelő felszerelésével, amelyek ajánlott listája elérhető a katasztrófavédelem honlapján.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/indul-a-futesi-szezon-a-szen-monoxid-mergezes-az-egyik-leggyakoribb-haztartasi-baleset-2021-10-14

10 éves a Nyírsport SE – Duplán ünnepeltek a birkózók a városházán

10 éves a Nyírsport SE, a Magyar Birkózó Szövetség pedig megalakulásának 100. évfordulóját ünnepli 2021-ben. A két alkalom apropóján Komáromi Tibor háromszoros világbajnok és olimpiai ezüstérmes birkózó látogatott Nyíregyházára. Elismeréseket és díjakat ajándékoztak a helyi sportolóknak és a birkózósport támogatóinak a városházán.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/10-eves-a-nyirsport-se-duplan-unnepeltek-a-birkozok-a-varoshazan-2021-10-12

Néprajzos találkozó – Együttműködés a Debreceni Egyetemmel

Miskolc, Debrecen, Mezőkövesd, Jászberény, Hajdúnánás, Mátészalka, Tiszafüred és persze Nyíregyháza szakemberei találkoztak a Néprajzos Múzeológusok II. régiós eseményén. A köszöntők után a Sóstói Múzeumfalu igazgatója és a Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszékének vezetője aláírta a szakmai együttműködés dokumentumait.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/neprajzos-talalkozo-egyuttmukodes-a-debreceni-egyetemmel-2021-10-11