Hála és köszönet a kiváló egészségügyi dolgozóknak
Fotó: Trifonov Éva

Nyíregyháza önkormányzata és polgármestere elismeréseket adott át a koronavírus-világjárvány eddigi hullámai során kiemelkedő teljesítményt nyújtó, elhivatott és magas szakmai munkát végző orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak. Bencs László-, Babicz Béla- és Eisert Árpád-díjakat, valamint címzetes főorvosi címeket adományozott a város.   

Nyíregyháza lakosai nevében mondott köszönetet a város polgármestere azért a felelősségteljes, áldozatos és lelkiismeretes munkáért, amit a járvány alatt végeztek az egészségügy dolgozói.

Hála volt szavaiban, hiszen ők álltak a frontvonalban, még akkor is, ha sok összetevője volt a vírus elleni védekezésnek. Az alapellátás, a kórház COVID részlegének orvosai és ápolói, illetve a Mentőszolgálat dolgozói is a legodaadóbban igyekeztek munkájukat végezni. Emellett segítséget ajánlott a civil szféra, a vállalkozói kör, de magánszemélyek is. Megható volt, ahogy sokan támogatták az egészségügyiek nehéz napjait.

„Ezt az ünnepséget elsősorban önöknek szerveztük azért, hogy kifejezzük a hálánkat, és tudjuk azt – mindennap halljuk –, hogy jön a negyedik hullám. Reméljük, hogy az átoltottság következtében ez már nem lesz olyan nehéz időszak, mint ami mögöttünk van, de ezt az egészségügyben dolgozók a saját bőrükön fogják érezni. Nagyon jó érzés, hogy számíthattunk önökre, és szeretném elmondani, hogy önök is számíthatnak az önkormányzatra, az önkormányzati rendszerre, mert ha kell, újra minden támogatást megadunk ahhoz, hogy a lehető legkönnyebben vészeljük át az újabb hullámnak ígérkező időszakot” – mondta köszöntőjében dr. Kovács Ferenc polgármester.

Nyilván nemcsak az alapellátás orvosait, hanem a kórház COVID részlegének valamennyi gyógyítóját illeti az elismerés. Nyíregyháza Kiváló Egészségügyi Dolgozója, Eisert Árpád-díjat adományoztak Szűcs Attilának, a Jósa András Oktatókórház orvosigazgatójának, a COVID részleg vezetőjének.

„Ezt a díjat személyesen én kaptam, de ez a díj az osztály minden egyes dolgozóját és az intézmény minden egyes dolgozóját megilleti. Rajtam keresztül mindenki kitüntetett, mert hihetetlen nagy nyomás nehezedett mindenkire. Helyt álltunk maximális tisztességgel, szakmaisággal láttuk el a betegeket, és természetesen készen állunk arra a 4. hullám elején, hogy ezt a munkát folytatnunk kell. Ezért szeretném megragadni az alkalmat, mindenkit kérnék arra, aki még nem oltatta be magát, tegye meg! Ezzel tud rajtunk segíteni” – fogalmazta meg gondolatait dr. Szűcs Attila, a Jósa András Oktatókórház orvosigazgatója, osztályvezető főorvosa.

Meg kell érteni, hogy más betegeket is kell gyógyítsanak a kórházban, nekik is szükségük van az orvosokra, ápolókra – folytatta a főorvos.

Babicz Béla-díjjal jutalmazták a címzetes főorvost, az alapellátás fogorvosát.

„Amikor az egyszerű, de nagyon igényes szülői házból elindultam, a szüleim két tanáccsal láttak el. Azt mondták, hogy a munkádat végezd alázattal, és teremts értéket! Sajnos ezt ők már nem érték meg. De remélem, hogy amivel elengedtek, azt a pályámon igyekeztem teljesíteni. Türelemmel lehet a fogorvos alázatos a páciensekhez, hiszen a beteg emberhez mindig sokkal nehezebb közel kerülni, mint egy átlagemberhez, és sokszor nem csak a szakmához kapcsolódó mondandóját kell meghallgatni, és megnyugtatni őt” – mondta dr. Karácsony Éva Veronika címzetes főorvos.

A gyermekorvosi háziorvosi praxisközösséget Bencs László-emlékéremmel tüntette ki a nyíregyházi önkormányzat. A poszt-Covid tüneteket összegző és gyógyító team nevében vette át a kitüntetést a gyermekorvos.

„A járvány elejét azzal töltöttük, hogy információkat szerezzünk a betegségről, a vírusról, a megelőzésről, a kezelésről. Az nagyon rossz időszak volt, teljes bizonytalanság, és a betegeknek – akik bíztak bennünk –, nekik is segíteni kellett úgy, hogy magunk sem voltunk bizonyosak a betegségről, az információk felől. A lezárás ideje alatt mindenki nagyon félt, aggódott. Mi is, magunkért és a betegekért. Megtanultuk használni a telemedicinát. Nem tudom, ha nem a XXI. században jön ez, hanem akkor, amikor még nincs internet, nincs hang- és képadatátvitel, akkor is milyen lehetőségekkel tudtuk volna átvészelni. Hál’ istennek, a technológia az segített, hogy a lehető legkisebb testi-lelki sérüléssel vészeljük át ezt az időszakot” – nyilatkozta dr. Kántor Irén gyermekorvos.

Ismert, hogy sajnos ismét növekednek a vírusadatok. Nagy az esély arra, hogy a szánkba, a garatunkba belejuthat a fertőzés, érdemes tehát oltással, maszkkal védekezni, nem adni esélyt annak, hogy mutálódjon a vírus, és sok beteggel, tragédiával jussunk túl a negyedik hullámon – tanácsolta a doktornő.

Kapcsolódó galéria

Egészségügyi dolgozók kitüntetés átadása