Határokon átnyúló együttműködés – Több szervezetre is számíthat a megyei Vöröskereszt
Fotó: Szarka Lajos

Határokon átnyúló, szakmai együttműködéseket alakított ki a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete az elmúlt hónapokban. Ennek eredménye, hogy egy esetleges katasztrófa esetén más országok önkénteseire is számíthatnak a helyi Vöröskereszt tagjai. A közös munka különböző tanfolyamok szervezését, technikai és eszközfejlesztést is lehetővé tett a projekt partnerei számára.

Négyéves munka zárult le a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete vezetésével, hosszú hónapokig dolgoztak együtt a Kárpátaljai Református Egyházzal, Vágáshuta önkormányzatával, a Román Vöröskereszt Szatmárnémeti Szervezetével és az Ukrajnai Vöröskereszt Beregszászi Járási Szervezetével. A közös munka célja volt, hogy kiépítsenek egy olyan együttműködési hálózatot, amire egy esetleges katasztrófahelyzet esetén nagy szükség lehet.

Segítség a bajban

Olyan partnerségi kapcsolatot építettek ki, ami nemcsak dokumentumokból áll, hanem a gyakorlatban is működik. A katasztrófák, főleg a természeti csapások nem érnek véget a határoknál, ezért jó, ha az országok nem a baj bekövetkeztekor kezdik kiépíteni a kapcsolatokat. A projekt résztvevői egy hatalmas kihívással álltak szemben tavaly, hiszen 2020 júliusában lezártak az országok és a határok a koronavírus-járvány miatt. A határon átnyúló együttműködésnek egyik alappillére pedig a közös gondolkodás, meg kellett ismerni, hogy a szervezetek hogyan reagálnak egy-egy katasztrófahelyzetre, hogyan tudnak egymásra számítani, különböző eszközökkel hogyan tudják egymás munkáját segíteni – hangzott el a projektzáró sajtótájékoztatón.

„Itt bennünket a Tisza összeköt, egy esetleges árhullám nem fog megállni a határnál. Akkor, amikor már Ukrajnában észleljük, tudjuk, hogy problémák vannak, arra számíthatunk, hogy nálunk is ilyen-olyan mértékben károkat fog okozni. Ez a fajta gondolkodás össze kell, hogy kössön bennünket. Ahogy már többször említettük, hogy kapacitásbővítés történt meg, ez érinti a Szabolcs megyei Vöröskereszt infrastruktúráját, egyrészt a székház udvarán található garázsból alakítottunk át egy olyan raktárat, ami gyakorlatilag két óra leforgása alatt átalakítható élelmiszerraktárra” – nyilatkozta Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének igazgatója.

Ennek a szükségességét a pandémiás időszak is bizonyította, hiszen soha nem látott mennyiségben érkezett élelmiszer-adomány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe.

Tanfolyamok és eszközbeszerzés

A helyi szervezettől indult az a szakértői munka, amelynek köszönhetően minden konzorciumi partner különböző tanfolyamokat tudott szervezni. Így például katasztrófavédelmi felkészítésen, elsősegély-oktatáson és pszichoszociális tanfolyamon is részt vettek a beregszászi és ukrajnai Vöröskereszt tagjai. Ezek mellett a határokon túli szervezetek számtalan eszközzel bővítették technikai bázisukat, illetve a vízi- és szárazföldi mentéshez szükséges felszereléseket vásároltak, valamint az épületeiket is fel tudták újítani.

Szükséges a jó kapcsolat

A Magyar Vöröskereszt egy 192 országot számláló nemzetközi szövetség tagja, fontos számára, hogy határon túli segélyszervezetekkel, illetve polgári mentőcsapatokkal is tudjon együttműködni. A Szabolcs megyei szervezet egy nagy lépést tett a projekttel az eredményes közös munka irányába.

„Győr-Moson-Sopron megye a szlovák Vöröskereszttel határ menti együttműködésben hasonló témában, tehát katasztrófa témában együttműködik. Ebben az értelemben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében sokkal többről van szó, határokat tekintve is. Ez egy nagyon fontos dolog, hiszen a Magyar Vöröskereszt része a nemzetközi föderációnak, a Vöröskereszt és a Vörös Félhold nemzeti társaságok föderációjának, ahol az egyik nagyon fontos stratégiai cél a közösségek építése és az egységes válaszok adása egy-egy katasztrófahelyzetre vagy bármilyen olyan eseményre, amely a lakosság ellátása szempontjából lényeges. Ha ezt nézzük és ilyen sok szereplős együttműködésről van szó, több nemzeti társaság Vöröskereszt szervezetei, illetve más partnerek bevonásával valósul meg, akkor a közösségépítés nemcsak határon belül értelmezett, hanem határon átnyúlva is és ez ténylegesen választ ad olyan feladatokra, egy árvízhelyzet esetén vagy más katasztrófák esetén szóba jöhet, főleg a határ menti területeket tekintve” – mondta Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója Nyíregyházán.

Ahogy a sajtótájékoztató résztvevői fogalmaztak: a közös munka eredménye, hogy megbízható partnerekre találtak, akik felszerelt eszköztárral tudnak majd egymásnak segíteni a jövőben.

Kapcsolódó galéria

Magyar Vöröskereszt sajtótájékoztatója 20211014