Fókuszban a tehetség – Bántalmazás és kábítószer az iskolában

Nyíregyháza önkormányzata, az Ifjúsági Kerekasztal és a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szervezte a pénteki ifjúságkonferenciát, melynek központi témája volt a tehetség. Szakemberek szóltak az iskolai bántalmazás és a fiatalokat érintő droghasználat jellemzőiről is.

 

Mindig aktuális dolog a tehetség felismerése és a tehetséggondozás. Nagy a felelőssége nemcsak a családnak, az iskolának, a pedagógusnak, hanem a tágabb környezetnek is. Nyíregyháza ősszel elnyerte a Tehetségbarát Önkormányzat címet, így adta a kitüntetés a konferencia központi témáját.

„El fog hangzani majd az ifjúságkonferencián a KEF-nek egy új kutatása. Nyilván ott is lehet majd látni egy pro és kontra listában, hogy kik azok a fiatalok, akiket valamilyen témában érdemes kiemelni és tovább foglalkozni velük. Egyébként a szervezetek folyamatosan kutatják a környezetükben és a látókörükben élő fiatalokat. Nyilván a tehetség felkarolása hozzátartozik mind az iskoláknak, mind a köznevelési, szociális és ifjúsági intézményeknek az alapfeladatába” – nyilatkozta Lengyelné Pogácsás Mária, a Nyíregyházi Ifjúsági Kerekasztal elnöke.

Ifjúságkonferenciát nyilván nem lehet fiatal nélkül rendezni, ezért volt meghívott és előadó vendég a nyíregyházi diákpolgármester, aki a Diákpolgármesteri Iroda csapatán keresztül hozza – viszi a híreket az ifjúság és a felnőttek világába.

„Különböző rendezvényeink segítségével nyújtunk lehetőséget a fiataloknak megmutatkozásra. Vehetünk itt pl. egy városi ifjúsági bált, ahol rendszerint fellépnek helyi tehetséges fiatalok. Azonban fontos kiemelni, hogy a tehetség alatt nemcsak azokat a fiatalokat értjük, akik a sportban vagy a zenében kiemelkedőek, vagy a tanulmányokban, hanem több, más területről is. Akár a kommunikáció, vagy valamilyen technikai fejlesztésben” – mondta a diákpolgármester, Ecsedi Noémi.

Sajnos továbbra is aktuális kérdés az iskolai bántalmazás és a droghasználat a fiatalok körében. Szakemberek ismertették helyi és országos kutatások tanulságait az ELTE, a Nyíregyházi Egyetem, illetve a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum képviselőjének beszámolójában.

„Nyilván, ha egy alapos kutatás van valamiről, és az egy korrekt, nem szubjektív, hanem objektív tényeken alapul, az sokat segíthet a szakembereknek. Ha a gyakorlati tapasztalat ehhez hozzájön, de a trend – akár a történelemben – jelen időben is, a társadalomban is sokszor változhat. A gyerekek viselkedése, a társadalom összetétele és magatartása, mind olyan központi erő, ami ezekre a témákra fontos hatást gyakorolhat. Azért van ezeknek a konferenciáknak értelme, mert meghallgatják a gyerekeket a Diákpolgármesteri Hivatalon keresztül, és azt is, hogy mit gondolnak erről a felnőttek. A kettő között ott van valahol az igazság” – fogalmazott dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A IV. Nyíregyházi Ifjúságkonferencia szakmai kerekasztal-megbeszélését fakultatív program zárta a Váci Mihály Kulturális Központban.