Nagycsaládban élni jó – Őszi találkozót szervezett a Nagycsaládosok Országos Egyesülete
Fotó: Szarka Lajos

Nyíregyházán tartották a Nagycsaládosok Országos Egyesületének őszi találkozóját szombaton. Nagycsaládban élni jó, ez az egyesület egyik kiemelte üzenete már 1987 óta. A magyar kormány célja, hogy az Európában tapasztalt népességcsökkenést megállítsa, ennek érdekében olyan támogatási rendszert alakított ki, amely alapján Magyarország jelenleg a családtámogatások területén az első az unióban.

Számtalan program várta a családosokat a Sóstói Múzeumfaluban szombaton. A gyerekeknek kézműves foglalkozásokat szerveztek, volt mézeskalács készítés, szövés, fonás, gyertyaöntés, de még bőrözés is. Idén Nyíregyháza biztosította a helyszínt a Nagycsaládosok Országos Egyesületének őszi találkozójára.

„Önök a legfontosabbak számunkra, akik már napokkal, hetekkel ezelőtt bejegyezték a naptárukba, hogy itt akarnak lenni Nyíregyházán. A jóisten kegyes volt hozzánk, ránk mosolygott és szép őszi napunk van, én azt kívánom, hogy érezzék magukat jól Nyíregyházán, a város és a megye is visszavárja majd Önöket” – mondta köszöntőjében Jászai Menyhért, a város alpolgármestere.

Nem változtak a célok

Az egyesület még 1987-ben alakult, de az alapszabályukban rögzített célok azóta sem változtak, ilyen például az élet és az anyaság tisztelete, a házasságért és a jövő generációjáért érzett felelősség erősítése, valamint a nagycsaládosok egymást ismerő és segítő közösségének szervezése. A Nagycsaládosok Országos Egyesületének több mint 14 300 tagja van, több mint 250 helyi közösségük tevékenykedik.

Az elmúlt időszakban, a pandémiás hónapok után is, valamint az elmúlt 34 évben is rengeteg támogatója volt a kezdeményezésnek. Az őszi találkozó remek lehetőséget kínál arra, hogy a tagok megismerjék egymást, kikapcsolódjanak és közösen töltsenek egy napot.

„Ami a leginkább összeköt minket – amellett, hogy látjuk itt a skanzenben a múlt értékeit – az maga a család és a gyermek, a jövő, hiszen ki ne emlékezne arra, hogy milyen jó érzés egy újszülöttet a karunkban tartani. Ki ne emlékezne a gyermekeinknek egy-egy mondatára vagy gondolatára, amit elkísérünk egészen idős korunkig és többször emlegetjük a családban. Ki ne tudná azt, hogy milyen elengedni egy gyereket, amikor egyetemista lesz és milyen jó újra találkozni vele. Ezek a családban megélt pillanatok, amik összekötnek bennünket és most valóban itt vagyunk Tiszavasváritól Szombathelyen keresztül az ország minden részéből, sőt még Kárpátaljáról is, hogy együtt legyünk, hogy beszélgessünk és tartalmasan töltsük el ezt az időt.” – mondta Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke, aki egyben megköszönte, hogy Nyíregyháza szeretettel és segítőkészséggel fogadta a családi nap résztvevőit.

A legerősebb közösség

A családosok a jövő generációját nevelik, Magyarország jelenleg a családtámogatások területén az első az unióban – mondta köszöntőjében Dr. Vinnai Győző képviselő.

„Jó együtt lenni újra velük és önökkel, akik távolabbról érkeztek, akár a határon túlról is, bár én annak vagyok a híve, hogy már nem léteznek határok 2010 óta, hiszen a kárpát-medencei magyarság egy és minden magyar család egybe tartozik. A családok jelentik számunkra a legerősebb közösséget, a társadalom tartópillére és ott kapják meg gyerekeink, unokáink az első impulzusokat a nevelés területén, tehát a családosok és pláne a nagycsaládosok nagyon fontos munkát végeznek.” – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Segíti a kormány a családokat

Dr. Szabó Tünde, Nyíregyháza országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte, Nyíregyháza számára is kiemelt esemény volt az egyesület őszi találkozója, hiszen a városnak is fontosak a fiatalok, a családok, illetve az ő támogatásuk.

„Valamennyi program, amit ténylegesen értetek rendezünk, megmutatja, hogy az az érték, amelyet a családok képviselnek, a legfontosabb ma Magyarországon és talán az egész világban. Az elmúlt napokban volt egy demográfiai csúcstalálkozó, a különböző országok vezetői érkeztek hazánkba és bizony mindannyian elmondták, hogy bár a világon a népesség nő, Európában viszont csökken. Mi Magyarországon, a magyar kormány felismerte ezt és bizony olyan programokat tudtunk elindítani az elmúlt időszakban, hogy a családokat tudjuk segíteni, a fiatalokat, a gyermekeket és ezáltal ezt a tendenciát csökkentjük és talán vissza is fordítsuk. Ez a legfontosabb feladatunk.” – emelte ki köszöntőjében Dr. Szabó Tünde.

A Sóstói Múzeumfaluban a gyerekeket, a szülőket és a nagyszülőket is ünnepelték a szombati találkozón, azokat az értékeket, amelyeket a családok képviselnek. A családtámogatások körében a legutóbbi friss hír, hogy a kormány anyagilag segíti azokat a szülőket, elsősorban édesanyákat, akik három év alatti gyermeket nevelnek és szeretnének visszatérni a munkaerőpiacra. Havi akár negyvenezer forintot is kaphatnak 2022. december 31-ig, akik nem önkormányzati fenntartású bölcsődei ellátásban vagy napközbeni gyermekfelügyeletet nyújtó szolgáltatásban szeretnék elhelyezni a gyermeküket, ezt Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter jelentette be a hétvégén. Az érintettek a támogatást a Magyar Államkincstár oldalán igényelhetik.

Kapcsolódó galéria

Nagycsaládosok napja a múzeumfaluban