Fakitermelés – Két területen kezdtek favágásba a Sóstói-erdőben
Fotó: Szarka Lajos

A NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete két területen, az Erdei Tornapálya közelében, a játszótér mögött, illetve a Tölgyes utcától délre eső nyugati tömbben kezd fakitermelési munkát. Összesen valamivel több mint 3 hektárt érint a beavatkozás. Ezeken a részeken főként akác és tölgy található, az állomány túltartott, jórészt csúcsszáradt fákból áll, ezért nem lehetett tovább halogatni az erdőfelújítást a szakemberek szerint. 

A biológiai vágáskort rég meghaladta ez a terület az Erdei Tornapálya mögött: a tölgyek például 103, illetve 163 évesek, holott a szakemberek előzetesen 80–90 év vágáskorral számoltak. A sarjeredetű tölgyfák gyökerei pedig több száz évesek is lehetnek. A Sóstói-erdőben sok hasonló állapotú erdőterület van, ezek felújítása sem várhat, de természetvédelmi és parkerdei megfontolások miatt csak kis lépésekkel haladnak. Így ugyanis elkerülhető, hogy egyszerre összefüggő, nagy területen legyen beavatkozás, ráadásul az invazív fafajokat is visszaszorítják – erről tájékoztatta televíziónkat Tölgyfa Gábor, a Nyíregyházi Erdészet igazgatója.

„Három erdőrészben két helyen fog folyni munkavégzés, a Tölgyes utcától délre eső nyugati tömbben, illetve amivel kezdtünk, az az Erdei Tornapálya közelében, a játszótér mögötti részen van. Ez egy nagyon látogatott terület, de sajnos olyan állapotú az erdőállomány, hogy nem halogatható az erdőirtás elvégzése. A fakitermelés, amit most végzünk, az a soron következő erdőfelújítást megelőző munkaművelet. Az állomány túltartott, jórészt csúcsszáradt fákból áll, és elöregedett erdőről van szó.”

A munkákat az erdészeti hatósággal, a Hortobágyi Nemzeti Parkkal és civil szakemberekkel történt egyeztetést követően kezdték meg. A fakitermelés előreláthatóan 3-4 hétig tart, az erdősítést pedig legkésőbb jövő tavasszal elvégzik. A faanyag egy részét értékesítik, de a szociális tűzifaprogramba is jut belőle.

„Itt, a tornapálya mellett nem egészen egy hektár, amit érintünk, a fakitermelés után egy vágástakarítási munkát fogunk elvégezni, majd talajelőkészítés következik, és tavaszig mindenképpen szeretnénk az erdőfelújítást is megoldani.”

A munkavégzés miatt átmenetileg lezárják a területen levő séta- és futóutakat. Az erdőjáróktól türelmet, megértést és fokozott odafigyelést kér a munkavégzés ideje alatt a Nyíregyházi Erdészet, különösen a frekventált Erdei Tornapálya mellett.

Kapcsolódó galéria

Fakitermelés a sóstói erdőben 20211013