Heti hírösszefoglaló: Orbán Viktor a keleti határra érkezett, 115 éves a Jókai, megnyitott a múzeumfalu
Fotó: Illusztráció

Ezek is történtek az elmúlt héten Nyíregyházán - a legfontosabb hírek egy helyen.

A határra érkezett Orbán Viktor miniszterelnök, aki Debrecenből irányítja a védekezést

Szerda hajnalig már 429 ezer menekült érkezett Magyarországra Ukrajnából. Orbán Viktor miniszterelnök szerda este szemlét tartott a csengersimai magyar–román határállomáson. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője és Kovács József nemzeti információs államtitkár társaságában hallgatta meg a rendőri vezetők jelentését a határszakasz helyzetéről és az ukrajnai menekülthullámnak a térségben tapasztalható folyamatos növekedéséről.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/a-hatarra-erkezett-orban-viktor-miniszterelnok-aki-debrecenbol-iranyitja-a-vedekezest-2022-03-17

ov.jpg

Nyíregyháza lendületben van

Országjáró fórumsorozata egyik állomásaként Nyíregyházán járt március 7-én Varga Mihály. A pénzügyminiszter sajtótájékoztatóját megelőzően exkluzív interjút adott a Nyíregyházi Televíziónak, melyben kiemelte: Nyíregyháza lendületben van. A tárcavezető szerint a térség legfontosabb szervezőerejévé vált a város, mely élt azzal a lehetőséggel is, hogy a kormányzat annak idején levette válláról a 2010 előtt keletkezett óriási pénzügyi terheket, a 18 milliárdos adósságot.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/nyiregyhaza-lenduletben-van-2022-03-19

nyh lenduletben.jpg

Iskolatörténet – A 115 éves Jókai iskolát ünnepelték szerdán

„Ünnepi napokat élünk a Jókai Mór Református Általános Iskolában. Múlt pénteken a 48 – as hősökre emlékeztünk, ma a 115 éve alapított Jókai Iskolára, a következő héten pedig az új iskolaszárny átadásán a jövőbe tekintünk” – fogalmazott köszöntőjében az évfordulón rendezett ünnepségen a nyíregyházi helytörténész.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/iskolatortenet-a-115-eves-jokai-iskolat-unnepeltek-szerdan-2022-03-17

jokai.jpg

Zsidó honvédekre emlékeztek – Több ezer zsidó származású katona harcolt ’48-49-benú

Közel húszezer zsidó származású katona vett részt az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban – az áldozatokra és a honvédekre emlékezett a Nyíregyházi Zsidó Hitközség. Az ünnepségen Kornstein Ignácz és Hoffmann Adolf honvédhadnagyról is megemlékeztek, majd a vallási előírások szerint kavicsokat helyeztek a síremlékekre.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/zsido-honvedekre-emlekeztek-tobb-ezer-zsido-szarmazasu-katona-harcolt-48-49-ben-2022-03-18

48.jpg

Megnyitott a múzeumfalu – Rengeteg programmal készül a következő hónapokban a skanzen

Négynapos nyitórendezvénnyel indította az idei szezont a Sóstói Múzeumfalu. A korábbi gyakorlattól eltérően 2022-ben már március közepétől várják a vendégeket a skanzenben. Szombaton a gyerekek és a családok kerültek a főszerepbe, de természetesen a ’48-as események szellemében is rengeteg programot szerveztek a hosszú hétvégén.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/megnyitott-a-muzeumfalu-rengeteg-programmal-keszul-a-kovetkezo-honapokban-a-skanzen-2022-03-16

muzeumfalu.jpg

Orientációs terem, orientációs osztály – Rugalmas tanulási utak és programok a Bencsben

Egyedülálló pályaorientációs termet adtak át a Bencs László Szakképző Iskolában. Itt oktatják azokat, akik egy tanéven keresztül a különböző szakmákkal ismerkednek az általános iskola befejezése után. A szakképzési változások fontos célja, hogy csökkentsék a magyarországi iskolaelhagyást, ennek érdekében jött létre az orientációs évfolyam, a dobbantó program és a műhelyiskola.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/orientacios-terem-orientacios-osztaly-rugalmas-tanulasi-utak-es-programok-a-bencsben-2022-03-17

bencs.jpg

Riasztás Kárpátalján – Légi támadásra figyelmeztető applikáció segíti a lakosokat

Applikáció segíti a kárpátaljai magyarokat felkészülni egy esetleges légi támadásra. Folyamatosan érkeznek a menekültek a magyar határokra, Ungváron és Ungvár környékén 30 ezren gyűltek össze, akik egy esetleges támadáskor indulnának el Magyarország irányába.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/riasztas-karpataljan-legi-tamadasra-figyelmezteto-applikacio-segiti-a-lakosokat-2022-03-16

riasztas.jpg

Idősügyi Tanács – Többek között elfogadták az éves munkatervet is

Nyíregyháza MJV Idősügyi Tanácsa elfogadta az éves munkatervét, és tájékoztatót kaptak a „Meséld el nekem” pályázat kiírásáról is. Ezt követően a tanács megvitatta és elfogadta a Szépkorúak Akadémiája programtervezetét is.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/idosugyi-tanacs-tobbek-kozott-elfogadtak-az-eves-munkatervet-is-2022-03-17

tanacs.jpg

Elkészült a Bagolyvár – Átadták a Móricz Zsigmond könyvtár felújított gyermekrészlegét

Belső kuckóval, a Bagolyvárral, hozzá illő dekorációval, színes polcokkal, megújult külsővel fogadja ezután a Móricz Zsigmond könyvtár gyermeklátogatóit a Gyermekkönyvtár. A fenntartó önkormányzat 15 millió forintos támogatásával, egy helyi belsőépítész közreműködésével zajlott a felújítás. A pénteki ünnepélyes átadón hirdették ki az erre az alkalomra hirdetett rajzpályázat nyerteseit, akik természetesen könyveket kaptak ajándékba.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/elkeszult-a-bagolyvar-atadtak-a-moricz-zsigmond-konyvtar-felujitott-gyermekreszleget-2022-03-18

bagolyvar.jpg

Beosztás átadás-átvétel – Új ezredparancsnok a vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezrednél

Ezredparancsnoki beosztás átadás-átvétel történt a vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezrednél. A parancsnoki teendők ellátását Polyák András ezredestől Vantal Zsolt ezredes vette át. A távozó ezredparancsnok a budapesti ezredparancsnokságon folytatja szolgálatát középirányítói szinten, melynek keretében az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztési főnökséget fogja vezetni.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/beosztas-atadas-atvetel-uj-ezredparancsnok-a-vitez-vattay-antal-teruletvedelmi-ezrednel-2022-03-18

parancsnok.jpg

Séta – A szépkorúakat hívták találkozóra szombat délelőtt

A Gyermekekért, a Fiatalokért és a Családokért Közhasznú Egyesület hívta erdei sétára a szépkorúakat szombat délelőtt, ahol találkozhattak Dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselővel, sportért felelős államtitkárral, illetve városrészi képviselőkkel. A nyugdíjas szervezetek tagjait a 10 éves Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület elnöke is fogadta a Tornapályán.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/seta-a-szepkoruakat-hivtak-talalkozora-szombat-delelott-2022-03-16

séta.jpg

Elindult a Gondosóra program – Ingyen igényelhetnek segélyhívó eszközt a 65 év felettiek

Az idősek biztonsága érdekében Gondosóra program indult Magyarországon. A 65 év fölötti, otthon élő magyar állampolgárok ezentúl ingyenesen igényelhetnek egy órát, amelyen keresztül baj esetén a nap 24 órájában egy gombnyomással elérhetnek egy diszpécserszolgálatot.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/elindult-a-gondosora-program-ingyen-igenyelhetnek-segelyhivo-eszkozt-a-65-ev-felettiek-2022-03-16

gondosora.jpg