Elkészült a Bagolyvár – Átadták a Móricz Zsigmond könyvtár felújított gyermekrészlegét
Fotó: Trifonov Éva

Belső kuckóval, a Bagolyvárral, hozzá illő dekorációval, színes polcokkal, megújult külsővel fogadja ezután a Móricz Zsigmond könyvtár gyermeklátogatóit a Gyermekkönyvtár. A fenntartó önkormányzat 15 millió forintos támogatásával, egy helyi belsőépítész közreműködésével zajlott a felújítás. A pénteki ünnepélyes átadón hirdették ki az erre az alkalomra hirdetett rajzpályázat nyerteseit, akik természetesen könyveket kaptak ajándékba.

Pénteken a gyerekek véleménye és mosolya volt a legfontosabb a Móricz Zsigmond könyvtárban. Átadták a hónapok óta folyó felújítás után megszépült, új tartalommal és színes külsővel gazdagodott Gyermekkönyvtárat.

A megnyitón a kulturális ügyekkel foglalkozó alpolgármester gyermekkori olvasmányélményei közül az Egri csillagokat emelte ki, mely meghatározó volt pályaválasztása idején. Történész lett.

„Az önkormányzat adott hozzá egy 15 millió forintos támogatást, ugyanis a könyvtárnak van egy olyan törekvése, hogy a fiatalokat, a gyerekeket megpróbálja magához kötni, magához láncolni, hogy gyerekkorukban megtanulják azt, hogy könyvtárba járni jó, olvasni jó, az itt eltöltött idő az nem haszontalan idő, és a digitális kultúra és technika mellett vannak alternatívák az életben. Ezért csinálták meg a COVID alatt a Képregény Tárat is, hogy aki ezt a fajta könnyebb műfajt szereti, jöjjön be, és legyen itt, a könyvtárban. Ennek nagy sikere van, remélem, hogy a tudós bagolynak is nagy szerepe lesz abban, hogy a picikék vagy nagyobbak idejönnek, és minél többet olvasnak. Ezáltal a tudásuk, a beszédkészségük, a lexikális képességük mind-mind növekedni fog” – nyilatkozta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Új polcok, izgalmas ülőalkalmatosság, varrott, festett figurák, ragyogó képek és fények, díszek kerültek a könyvtár földszinti gyermekrészlegébe. A Gyermekkönyvtár látogatói gyakran emlegették, mennyire szeretik az elbújós kuckót, olvasósarkot, melyet most Bagolyvár névre kereszteltek.

„Működik nálunk egy marketing munkacsoport, és a gyerekkönyvtárosokkal együtt több megyei gyerekkönyvtárat meglátogattak. Budapesten sárkányos könyvtár van, és mivel nekünk van egy zöld könyvtár koncepciónk, ehhez illő kabalafigurát kerestek a kollegák, és mivel a bölcsesség, a tudás, az olvasottság szimbóluma az erdei bagoly, így esett erre a választás. A kollegák számtalan bagolyfigurát saját maguk készítettek el. Ahogy látható a faldekoráció körül-mellett, azokat mind ők varrták, maguk készítették” – tájékoztatott Tomasovszki Anita, a könyvtár igazgatója.

105 rajz és 24 tárgy, papírplasztika érkezett az átadó alkalmára hirdetett rajzpályázatra. Óvodások és kisiskolások munkáit értékelte a szakember. Figyelte az ötletességet, a szín- és formavilágot, a stílust és a színhasználatot. A díjazottak, csapatok és egyéni alkotók, különdíjasok örömmel lapozgatták az ajándék könyveket. A legaktívabbak az Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulói lettek.

Beregi Kovács Péter, nyíregyházi belsőépítész egy vesztes rajzpályázat ellenére választotta szakmáját. A zsűri azzal utasította el regényillusztrációját, hogy nem tekinti gyerekmunkának. Most kiváltképp örült a feladatnak, és boldog gyerekeket kívánt a könyvtárosoknak nemcsak a közeli jövőben, hanem túl a tesztidőszakon is.

Kapcsolódó galéria

A megújult gyermekkönyvtár megnyitója