Idén, március 24-éig közel 938 hektárnyi terület égett le Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
Fotó: Illusztráció

Mostanáig 5600 szabadtéri tűz volt az országban, mintegy tizenegyezer-ötszáz hektárnyi terület égett le. Nyolc ember megsérült, egyvalaki pedig olyan tűz miatt vesztette az életét, amely kerti gazégetésnek indult. Ezek az országos adatok.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében március 24-éig 481 szabadtéri tűz keletkezett!

Közel 938 hektárnyi terület égett le térségünkben. A legnagyobb kiterjedésű, hatvan hektáros szabadtéri tűz Geszteréden pusztított február végén. 

Tegnap is helyt álltak a megyebeli tűzoltók, több mint harminc helyszínen oltottak szabadtéri lángokat a hivatásos, önkormányzati és önkéntes egységek. 

Tíz hektáron égett a száraz fű és bozótos tegnap délután Kemecsén, a Toldi és Szondy utca környékén. A lángok gyorsan terjedtek. A helyszínen a nyíregyházi, hajdúnánási, baktalórántházi és demecseri tűzoltók oltották a lángokat, amelyek lakóházakat is veszélyeztettek. A tűz gyors körülhatárolása miatt családi ház nem sérült, az egységek hat vízsugárral, kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat. Egy fa szerkezetű melléképület égett le a tűzben. Nemcsak Kemecsén, Buj-Perkedtanyán is nagy kiterjedésű szabadtéri tűz keletkezett tegnap. Tizenkét hektáron lángolt a száraz aljnövényzet. A nyíregyházi hivatásos, az ibrányi önkormányzati és a nagyhalászi önkéntes tűzoltók gyorssugárral, kéziszerszámokkal avatkoztak be.  Szabadtéri lángok pusztítottak további harminc helyen, a többi között Máriapócs, Ófehértó, Mándok, Nagykálló, Pátroha, Nyírbogát, Beszterec, Tunyogmatolcs, Ibrány, Nyírtét, Nyírmeggyes, Rakamaz településeken.

Március 10-e óta az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben, március 21-én pedig közleményében tartósan vízhiányos időszakot állapított meg a belügyminiszter.

A csapadékmentes telet követő száraz tavasz kedvez a szabadtéri tüzek kialakulásának. Annak érdekében, hogy megelőzzük a természetet és épített környezetet is veszélyeztető tüzeket, az alábbiakra érdemes odafigyelni:

 • Tilos tüzet gyújtani az erdőkben, fásításokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.
 • Kerten belül zöldhulladékot csak abban az esetben lehet égetni, amennyiben azt az önkormányzat rendeletben engedélyezi.
 • Kerten belül csak az önkormányzati rendeletben meghatározott időszakban szabad égetni.
 • A tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni.
 • Mindig legyen a közelben oltóvíz és egy szerszám, amellyel a tűz kordában tartható.
 • Ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni.
 • Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék-égetést szabályozó rendelete, tilos a kertben száraz növényeket égetni.
 • Kommunális hulladékot égetni sehol sem szabad.
 • Tarlót és nádast égetni az egész országban tilos.
 • A tűzgyújtási tilalom nem vonatkozik a kerti szalonnasütésre, grillezésre, bográcsozásra.
 • Ne dobjuk el az égő cigarettacsikket.
 • Ha valaki tüzet észlel, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a katasztrófavédelem, illetve a NÉBIH által működtetett honlapon lehet tájékozódni.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság