Riasztás Kárpátalján – Légi támadásra figyelmeztető applikáció segíti a lakosokat

Applikáció segíti a kárpátaljai magyarokat felkészülni egy esetleges légi támadásra. Folyamatosan érkeznek a menekültek a magyar határokra, Ungváron és Ungvár környékén 30 ezren gyűltek össze, akik egy esetleges támadáskor indulnának el Magyarország irányába. 

 

Beregszászon kedden megszólaltak a szirénák és a veszélyt jelző alkalmazás is támadásra figyelmeztetett. Dupla riasztás volt a térségben, ami azt is jelenthette, hogy bemérhettek egy ebbe a térségbe közeledő rakétát. A helyi tudósítások szerint Beregszászon ekkor többen a pincékbe indultak, de egyelőre a riasztás tévesnek bizonyult, nem történt támadás kárpátaljai területen. Eközben is folyamatosan hordják a menekülteket az ukrán–magyar határokról a segítségpontokra, ahol ellátják őket, és a legtöbben tovább is indulnak. Tudósítónk továbbra is a helyszínen tartózkodik, aki kedden arról számolt be, hogy egy nagyobb menekülthullám egyszerre is megérkezhet majd Magyarországra.

Ungváron és Ungvár környékén több mint 30 ezer menekült gyűlt össze. Ők egyelőre nem mozdulnak Ungvárról, de ha támadás érné Kárpátalját, akkor ők elindulnak Magyarország felé. Ezt láthattuk a mai napon is, megszólaltak a szirénák és a veszélyt jelző alkalmazás, aminek következtében megindultak a határ irányába. Az imént pedig egy 30 fős futballcsapat érkezett ide, Beregsurányba, ők a Dinamo Kijev utánpótlása, akiket a Puskás Akadémia hívott meg” – tudósított Z. Pintye Zsolt.

A Dinamo Kijev utánpótlásának játékosa, Igor arról beszélt a határon, hogy bár meghívásra érkeztek Magyarországra, és úgy tervezik, hogy a következő 2 hónapban a Puskás Akadémia vendégeként fognak Magyarországon élni, azt követően, ha rendeződik a helyzet, mégis hazatérhetnek majd Ukrajnába. Hozzátette, nagyon kedvesen fogadták őket a határ magyar oldalán, és úgy érzik, végre ismét biztonságban lehetnek.

Érkeznek az adományok

Közben a felajánlások is folyamatosan érkeznek a segítőpontokra, egy vadásztársaság szarvaspörköltet főzött a segítséget nyújtók számára, de hoztak adományt személyesen is Németországból, és kóser élelmiszer is érkezett a zsidó származású menekültek számára.

Megérkezett az első mentett állat

Idő közben megérkezett az első mentett állat is Ukrajnából, a Nyíregyházi Állatparkba. Egy Kijev mellől menekülő család hagyta a záhonyi határállomáson a kis fehérpamacsos selyemmajmot azzal a kéréssel, hogy szeretnék, ha a Nyíregyházi Állatpark befogadná. A park munkatársai el is hozták az állatot, amely most karanténban van. Kátyát, a kis nőstény majmocskát megvizsgálták és egyedi azonosítóval is ellátták. A mindösszesen 14 cm-es, 200 grammos állat mentálisan és fizikálisan is jól van, jó étvággyal fogyasztja – most már biztonságban – a napi eledelét, amely gyümölcsökből, főtt húsból és ízeltlábúakból áll – adta hírül a Nyíregyházi Állatpark.