Séta – A szépkorúakat hívták találkozóra szombat délelőtt
Fotó: Szarka Lajos

A Gyermekekért, a Fiatalokért és a Családokért Közhasznú Egyesület hívta erdei sétára a szépkorúakat szombat délelőtt, ahol találkozhattak Dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselővel, sportért felelős államtitkárral, illetve városrészi képviselőkkel. A nyugdíjas szervezetek tagjait a 10 éves Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület elnöke is fogadta a Tornapályán.

Az Erdei Tornapályán egy kellemes hangulatú sétára invitálták a szépkorúakat szombat délelőttre. Nyíregyházi és a vonzáskörzetben élő nyugdíjasok, hölgyek és urak mentek el az eseményre, ahol ingyenes vitaminszint-mérésre és dietetikai tanácsadásra is lehetőség volt. A résztvevők megismerkedtek a nordic walking mozgást támogató eszközzel – a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület jóvoltából –, de találkozhattak a Segítőkutya Alapítvány terápiás kutyáival is.

„Annak idején a nagyszüleimmel én rengeteget sétáltam ebben az erdőben. Ezek a séták nagyon jók voltak arra, hogy értékeket kapjak a nagyszüleimtől. Azokat az értékeket, amelyeket a mai napig őrzök, és amelyek mentén a mai napig teszek a mindennapokban” – így köszöntötte az egybegyűlteket Nagy Szabina, a Gyermekekért, a Fiatalokért és a Családokért Közhasznú Egyesület elnöke.

A megnyitón a szervező egyesület elnöke szólt a nagymamákhoz, nagyapákhoz, akik igazi értékeket, életre szóló útravalót adhatnak unokáiknak, ha hosszú ideig egészségben élhetik mindennapjaikat.

„Elindítunk egy olyan mozgalmat, amely minden hónap – ki fogjuk találni – vagy az első vagy utolsó hétvége, a második vagy a harmadik, de lehet, hogy minden hétvégén – fogunk sétálni, és aki akar, jöjjön, csatlakozzon. Be fogunk szerezni eszközt mindenkinek. Van, akinek nem jutott, de a következő alkalomra lesz, hogy mindenki tudjon segítséggel sétálni. Egyébként és is imádom a nordic walkingot, tehát fontos, hogy legyen kedvünk, legyen motivációnk arra, hogy igenis mozogjunk” – fogalmazott dr. Szabó Tünde államtitkár, országgyűlési képviselő.

A mozgalom példaértékű lehet az egész országban, hiszen a testmozgás, a helyes táplálkozás, a baráti közösség, és a terápiás kutyák mellett a házi kedvencek élménye is hozzájárul az időskori egészséghez. A családokban a tapasztalatok szerint a nők a példaképek, akik sportra nevelhetik a gyerekeket és párjaikat – fogalmazott Szabó Tünde. A helyes életmód mellett nem lesz szükség a szépkorúak életében sem a gyógyszerekre, csak vitaminokra. Ehhez is találnak majd támogatót.

„Miután az egyesületünk nagyon sokat adományozott az elmúlt tíz évben, mindenféle korosztály kapott támogatást. Kaptak az óvodások, a bölcsődések, a kórház COVID Osztály dolgozói...” – kezdte köszöntőjét Lakatos Tibor, a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület elnöke.

Legutóbb pedig az ukrán menekülteket segítették, de ezt a korosztályt – a szépkorúakat – is támogatják a nyíregyházi vállalkozók – szólt a résztvevőkhöz az elnök.

„Tudni kell, hogy Nyíregyháza városának nagyon fontos az, hogy az ilyen civil szervezeteket olyan – akár anyagi, akár erkölcsi – támogatásban részesítse, ami segíti a városlakók bármilyen mozgás-, egészségügyi tevékenységét, tehát az életkörülményeket vagy a közérzetet javító események megszervezéséhez nagyon sok esetben nyújtunk támogatást. Jelen esetben is úgy gondolom, hogy a városnak is köszönhető, hogy itt vagyunk együtt, és képviselő asszonynak, illetve az egyesületnek, aki beleállt ebbe a történetbe” – fogadta a résztvevőket Halkóné dr. Rudolf Éva képviselő.

Szombaton többen éltek az egészségügyi mérés lehetőségével, barátkoztak a terápiás kutyákkal, és várják a következő alkalmat, amikor újabb délelőttöt tölthetnek sporttal, barátaik társaságában az Erdei Tornapályán.

Kapcsolódó galéria

Szépkorúak első sétája az Erdei Tornapályán