Megnyitott a múzeumfalu – Rengeteg programmal készül a következő hónapokban a skanzen

Négynapos nyitórendezvénnyel indította az idei szezont a Sóstói Múzeumfalu. A korábbi gyakorlattól eltérően 2022-ben már március közepétől várják a vendégeket a skanzenben. Szombaton a gyerekek és a családok kerültek a főszerepbe, de természetesen a ’48-as események szellemében is rengeteg programot szerveztek a hosszú hétvégén.

A nap fénypontja a felvonuló huszárok voltak a Sóstói Múzeumfaluban március 13-án, vasárnap. Ez már a nyitóhétvége második napja volt a skanzenben. Ebben az évben március 12-én nyitottak, első nap a gyerekek és a családok kerültek a főszerepbe, kincskereső játékot, népzenei foglalkozásokat, bábelőadást szerveztek nekik, illetve játszóház is várta a kicsiket. Március 13-án a huszárok és lovas programok kerültek a középpontba. Felvonult a kisvárdai huszárbandérium a faluban, bemutatkoztak a huszárok, a látogatók felpróbálhatták a fegyver- és egyenruhát, megismerték a huszárság történetét. Egész nap üzemelt a Pilvax kávéház a kocsma udvarán, ahol Kossuth kiflit és 19. századi édességeket kóstolhattak a skanzen vendégei. Március 14-e a ’48-as események szellemében telt, kedden pedig ingyenesen látogathatták a Sóstói Múzeumfalut és az ünnepi programokat.

Programkavalkád 2022-ben

A skanzenben pedig már készülődnek a tavaszra, főleg a húsvétra, hiszen már négy éve nem tudtak programot szervezni. Április 11-e és 17-e között húsvéti készülődés, kézműves foglalkozások és az ünnepre hangolódás lesz a Sóstói Múzeumfaluban, majd 18-án, húsvéthétfőn felelevenítik a hagyományokat, illetve népzenés és néptáncos programokra várják az érdeklődőket. Április 23-án és 24-én csatlakoznak a Tájházak napjához, hiszen a múzeumfalu is valójában sok tájház egy helyen. Május elseje egy különleges alkalom lesz, hiszen a májusfaállítás és az anyák napja idén egy napra esik, így kedvezményes belépőjeggyel is készülnek az anyák és nagymamák részére. De természetesen lesznek gyereknapi, pünkösdi programok is, nem maradhat el a Szent Iván éj, az új kenyér ünnepe, valamint a már jól megszokott gasztrorendezvények sem.

Kapcsolódó galéria

Ágyúdörgés, kiállításmegnyitó, kincsvadászat a Sóstói Múzeumfaluban március 15-én