A határra érkezett Orbán Viktor miniszterelnök, aki Debrecenből irányítja a védekezést
Fotó: Illusztráció

Szerda hajnalig már 429 ezer menekült érkezett Magyarországra Ukrajnából. Orbán Viktor miniszterelnök szerda este szemlét tartott a csengersimai magyar–román határállomáson. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője és Kovács József nemzeti információs államtitkár társaságában hallgatta meg a rendőri vezetők jelentését a határszakasz helyzetéről és az ukrajnai menekülthullámnak a térségben tapasztalható folyamatos növekedéséről.

Folyamatosan érkeznek a menekültek

A csengersimai határátkelőnél is érkeznek Magyarországra ukrán menekültek, akik Románián keresztül közelítik meg Magyarországot. Éjszaka a miniszterelnök közösségi oldalán egy videó is megjelent. Orbán Viktor elmondta: mivel a jövő héten egy nagyobb menekülthullám várható, ezért ezt a határátkelőhelyet is meg kell erősíteni. A szerda hajnali jelentések szerint már 429 ezer menekült érkezett Magyarországra, a háború pedig nem csitul, hanem kiterjed – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalára feltöltött videóban. A kormányfő közölte, a következő három napban a debreceni laktanyából szervezik a védekezést.

Orbán Viktor kifejtette, fennáll annak a veszélye, hogy a jövő héten még többen érkeznek Magyarországra, amely óriási kihívás elé állítja az országot. Azért jönnek ilyen sokan, mert most már nemcsak a háború elől, hanem a háborúból is menekülnek. „Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország eddig minden menekültet el tudott látni. A következő három napban megszervezzük a jövő hét védekezését azért, hogy továbbra is képesek legyünk minden bajbajutottnak segítséget nyújtani” – közölte a miniszterelnök.

Mint ismert, több ezren jönnek naponta, autókkal. Hat sávon keresztül folyamatos az áthaladás. A rendőrök erőiket megfeszítve dolgoznak, és egyre többen fognak majd itt dolgozni – mondta a miniszterelnök.

Az előrejelzések szerint akár a 900 ezret is elérheti az Ukrajnából, a háború elől Magyarországra menekülők száma – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 műsorában. Hozzátette: miközben a hadműveletek első időszakában a háború elől, ma már a háborúból menekülnek az emberek az Ukrajnával szomszédos biztonságos országokba.

Diplomáciai nehézségek

A kormánynak minden áron meg kell akadályoznia Magyarország belesodródását az ukrajnai háborúba, akármilyen nyomás is nehezedik rá kívülről vagy belülről – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs, majd a kormány ülését követően. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy nem csökken a háborús cselekmények intenzitása, folyamatosak az összecsapások a szomszédos országban, és bár egyre erősebbek a diplomáciai erőfeszítések is, folynak a béketárgyalások, ezeknek egyelőre nem látszik az eredménye.

Ukrajna és Oroszország egy előzetes béketervet dolgozott ki, amely a tűzszünetet és az orosz kivonulást foglalja magában, amennyiben Kijev semlegességet hirdet és elfogadja fegyveres erőinek korlátozását – jelentette a Financial Times három, a tárgyalásokban részt vevő forrásra hivatkozva. A megállapodás értelmében Ukrajna lemondana NATO-csatlakozási törekvéseiről, és írásban megígérné, hogy nem tart fenn külföldi országoknak katonai támaszpontokat vagy fogad el külföldről fegyvereket cserébe az olyan szövetségesek védelméért, mint az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Törökország.

3 millió menekült

Az ENSZ közlése szerint elérte a 3 milliót az Ukrajnából elmenekültek száma, a civil áldozatok száma eközben pedig meghaladta az 1700-at azóta, hogy február 24-én megkezdődött Oroszország inváziója Ukrajnában. Az Emberi Jogi Főbiztosi Hivatalának közleménye szerint a legtöbb civil áldozatot a nagy hatóterületű robbanófegyverek használata okozta, beleértve a nehéztüzérség és a több rakétás fegyverrendszerek lövedékeit, valamint a rakéta- és légicsapásokat.

Szankciók Oroszországgal szemben

Az Európai Unió a napokban jóváhagyta a negyedik szankciócsomagot, amellyel Oroszországot bünteti ukrajnai inváziója miatt – számolt be róla a Sky News. Az EU soros elnökségét betöltő Franciaország közleményben jelentette be, hogy a 27 országot tömörítő közösség jóváhagyta azt a szankciócsomagot, amely „az Ukrajna elleni agresszióban részt vevő személyeket és szervezeteket”, valamint az orosz gazdaság egyes ágazatait célozza meg.

Az EU a múlt hónapban kezdődött ukrajnai háború miatt szigorú intézkedéseket fogadott el Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, az orosz pénzügyi rendszerrel és az ország oligarcháival szemben. A múlt héten megállapodtak abban, hogy 160 személyt további szankciókkal sújtanak majd, illetve új korlátozásokat vezettek be a tengeri navigációs és rádiókommunikációs technológia exportjára vonatkozóan.