Heti hírösszefoglaló: miniszteri látogatás, megemelt fizetés, sikeres Foglalkoztatási Paktum
Fotó: Illusztráció

Az elmúlt hét legfontosabb hírei egy helyen. 

Miniszteri látogatás: „Nem igaz, hogy a fiatalok nem fogékonyak a honvédelem ügyére”

A honvédelem kérdése nemzeti ügy, Magyarországnak szüksége van a hazájuk iránt elkötelezett, jól kiképzett katonákra – többek között erről is beszélt nyíregyházi előadásában dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program fókuszában a katona áll, de a technikai eszközök folyamatos megújítása is évek óta a prioritások között szerepel.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/miniszteri-latogatas-nem-igaz-hogy-a-fiatalok-nem-fogekonyak-a-honvedelem-ugyere-2022-02-11

miniszter.jpg

Érkezik a megemelt fizetés – Közel egymillió ember kap magasabb összeget februárban

A napokban kapják kézhez a dolgozók az idei első bérüket, jelentős részük magasabb összeget, mint tavaly a megemelt minimálbér és garantált bérminimum miatt. A béremelés közvetlenül több mint egymillió magyar munkavállalót érint: tavaly minimálbérért mintegy 250 ezren, szakmunkás bérminimumért hozzávetőleg 750 ezren dolgoztak Magyarországon.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/erkezik-a-megemelt-fizetes-kozel-egymillio-ember-kap-magasabb-osszeget-februarban-2022-02-09

megemelt fizetés.jpg

Sikeres a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum – Jelenleg is támogatják az álláskeresőket

Több mint 1400 álláskeresőnek segített már a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum és ezernél is több cég részesült támogatásban. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal közös projektjének célja, hogy hosszú távon fejlessze a foglalkoztatást a megyeszékhelyen.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/sikeres-a-nyiregyhazi-foglalkoztatasi-paktum-jelenleg-is-tamogatjak-az-allaskeresoket-2022-02-09

paktum.jpg

Elkészült a színház filmje – Először a Nyíregyházi Televízióban láthatja a közönség

Elkészült a Móricz Zsigmond Színház filmje, a nézők először a Nyíregyházi Televízióban láthatják jövő hét szerdán, vagyis február 16-án este kilenc órától. A társulat egy izgalmas, skandináv típusú misztikus krimit forgatott az elmúlt hónapokban.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/elkeszult-a-szinhaz-filmje-eloszor-a-nyiregyhazi-televizioban-lathatja-a-kozonseg-2022-02-10

film.jpg

Elismerés a civileknek

Idén második alkalommal adták át a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ által adományozott, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Díjat. Az elismeréseket Rakaczkiné Vadász Viktória, a Kelet-Magyarországi Fiatalokért Alapítvány önkéntese, valamint Nagy László, a Nyírfa Nyugdíjas Egyesület vezetője kapták, a fiatalokért és az idősekért végzett közösségépítő munkájukért.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/elismeres-a-civileknek-2022-02-08

civil.jpg

Fürdőgyógyászat – Beutaló nélkül, TAJ-kártyával fogadják a betegeket

2014 óta fogadja a mozgásszervi betegeket az Aquarius Élményfürdő gyógyászata. Nemcsak a városból és a megyéből, az ország távolabbi pontjáról, sőt határon túlról is érkeznek páciensek. A vizsgálat és a terápia a TAJ-kártyával rendelkezőknek tb-finanszírozott. Időpontfoglalás után, de háziorvosi beutaló nélkül is jelentkezhetnek a betegek. Állapotfelmérés és előzetes vizsgálatok eredménye alapján állítja össze a fürdőorvos a kezeléseket.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/furdogyogyaszat-beutalo-nelkul-taj-kartyaval-fogadjak-a-betegeket-2022-02-11

furdo.jpg

Sportfarsang a Nyíregyházi Egyetemen – Felavatták a felújított atlétikai csarnokot

Sportfarsangot szerveztek a Nyíregyházi Egyetemen, az intézmény ezzel a kezdeményezéssel csatlakozik a Mozdulj Nyíregyháza! programsorozathoz. A rendezvényen dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kiemelte, itt képzik az ország legjobb sportszakembereit, többek között edzőket, testnevelő tanárokat és sportrekreációs szakembereket.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/sportfarsang-a-nyiregyhazi-egyetemen-felavattak-a-felujitott-atletikai-csarnokot-2022-02-09

sportfarsang.jpg

Biztonságos Internet Nap

Idén február 8-a a Safer Internet Day, vagyis a Biztonságos Internet Nap, melynek alkalmából Európa-szerte több helyen is internetbiztonsággal kapcsolatos programokat szerveznek. A leginkább veszélyeztettetek internetbiztonság szempontjából a fiatalok és az idősebbek, azonban jóformán mindenkit érinthetnek ezek a fenyegetések.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/biztonsagos-internet-nap-2022-02-08

internet.jpg

Szja-bevallás – A NAV már hatodik éve készíti el a tervezetet

Ez az év már a hatodik, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal külön kérés nélkül készíti el több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét. A folyamat tehát automatikus, éppen ezért a magánszemélynek nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni a NAV-hoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/szja-bevallas-a-nav-mar-hatodik-eve-kesziti-el-a-tervezetet-2022-02-10

bevallas.jpg

Új programokkal is készül az évre a diák-polgármesteri iroda

A hagyományjellegű programok mellett idén új programokkal is készülnek a Nyíregyházi Diák-polgármesteri Iroda képviselői. Egy környezetvédelmi akcióterv kidolgozása mellett továbbra is fontos szerepet kap majd a kapcsolatépítés, külföldön és belföldön egyaránt, valamint egy diákmunka-vállalással kapcsolatos programsorozatot is elindítanak.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/uj-programokkal-is-keszul-az-evre-a-diak-polgarmesteri-iroda-2022-02-11

diakpolg.jpg

Városszépítő akció – Ismét fűmagot biztosít a NYÍRVV

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és a NYÍRVV Nonprofit Kft. idén is meghirdette „A szomszéd fűje mindig zöldebb!” városszépítő akcióját. A nyíregyháziak, illetve a helyi intézmények az ingatlan előtti közterületre igényelhetnek 1 kg fűmagot, illetve 1 köbméter komposztos termőföld keveréket, amelyet a sikeresen pályázóknak ingyen biztosítanak.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/varosszepito-akcio-ismet-fumagot-biztosit-a-nyirvv-2022-02-09

fu.jpg

Elektromos rollerrel gázoltak el egy gyereket – Fejsérülést és térdzúzódást okozott a futár

Gyermeket gázolt el egy futár az elektromos rollerével Nyíregyházán, a Kossuth téren. A kislánynak nyolc napon belül gyógyuló fejsérülése és térdzúzódása keletkezett. A Nyíregyházi Járási Ügyészség engedélyezte a közvetítői eljárást a felek között.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/elektromos-rollerrel-gazoltak-el-gyereket-fejserulest-es-terdzuzodast-okozott-egy-futar-2022-02-10

roller.jpg

Ásatásra készülnek a régészek – A múzeumi felújítás alatt az M49-es szakaszán folynak majd a munkák

Mint az közismert, február 1-jén bezárt a Jósa András Múzeum. A látogatók utoljára január 29-én, szombaton mehettek be az épületbe, hogy elbúcsúzzanak az állandó és időszaki kiállításoktól. Az intézmény a tervek szerint 2024-ben nyit újra, egy korszerű közgyűjtemény megújított programjai és tárlatai fogadják majd a vendégeket, hiszen változtak a látogatói elvárások. Online módon érhetik el a jövőben a múzeummal kapcsolatos híreket, miközben tavasztól az M49-es nyomvonalán dolgoznak a régészek.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/asatasra-keszulnek-a-regeszek-a-muzeumi-felujitas-alatt-az-m49-es-szakaszan-folynak-majd-a-munkak-2022-02-07

asatas.jpg