Fürdőgyógyászat – Beutaló nélkül, TAJ-kártyával fogadják a betegeket
Fotó: aquariusspa.hu

2014 óta fogadja a mozgásszervi betegeket az Aquarius Élményfürdő gyógyászata. Nemcsak a városból és a megyéből, az ország távolabbi pontjáról, sőt határon túlról is érkeznek páciensek. A vizsgálat és a terápia a TAJ-kártyával rendelkezőknek tb-finanszírozott. Időpontfoglalás után, de háziorvosi beutaló nélkül is jelentkezhetnek a betegek. Állapotfelmérés és előzetes vizsgálatok eredménye alapján állítja össze a fürdőorvos a kezeléseket. 

Általában krónikus mozgásszervi betegek, műtét előtti felkészülés, vagy azt követő rehabilitáció miatt keresik a páciensek a fürdőgyógyászat orvosát és kezeléseit. Ahogy a szakember fogalmaz, manapság már nemcsak idősebbeket, de akár 20 éveseket is gyötörhet a fájdalom. Az is baj, ha valaki sokat ül, keveset mozog, és megterhelő lehet persze a kemény fizikai munka is.

„Ami nagy előny a mi gyógyászatunkon, hogy az a száraz kezelés, ami egyébként több helyen is elérhető – a száraz gyógytorna vagy fizikoterápia –, ezek több évtizedes, bevett fizikai energiát hasznosító terápiák, amellett itt alapvetően a gyógyvízre épül a gyógyítás, a sós, hidrogén-karbonátos, jódos gyógyvíz, és az egyéb, erre épülő természetes gyógyító tényezők. A kettőnek a kombinálása, amikor valamilyen iszapot, masszázst kombinálunk száraz kezeléssel, szakmailag ez jelenti a gyógyítás csúcsát a krónikus betegek ellátásában” – tájékoztatott dr. Czímer Éva Gréta, az Aquarius Fürdőgyógyászat reumatológus szakorvosa.

Tb-kártyával, finanszírozott gyógyítást vehetnek igénybe, háziorvosi beutaló nélkül. Naponta általában 100 kezelést végeznek a gyógyászat munkatársai. Mindennek az alapja a gyógyvizes medencében, a fürdőzés. Összetett hatása van ennek, amit kiegészíthet például a hévízi tó mélyéről nyert, tisztított iszappakolás.

„Ez kimondottan régóta tartó, kihűlt, gyulladásos fázisoktól mentes, kopásos, elsősorban nagyízület, csípő, térd, boka, váll kopását nagyon jól regenerálja. Sok betegnél tapasztalom – főleg az elmúlt időkben –, hogy a gerinc melletti izomzat, köszönhetően a vegetatív idegrendszer fokozott megterhelésének, és egy szimpatikus túlsúly miatt egy befeszült, bemerevedett izomfeszesség alakul ki, ami számtalan tünetet okoz, ennek a lazítására jó, és nagyon szeretem ezt a masszázs előtt, hiszen egy fellazított izomzatot sokkal hatékonyabban lehet masszírozni” – vélekedett dr. Czímer Éva.

A kollagénben gazdag szövetek, ízületi alkotórészek nyújthatóságát is erősíti, lazítja az izomfeszességet, fájdalmat csillapít, viszont növeli a mozgásterjedelmet. Igazi hungarikum egy újabb kezelés, a súlyfürdő, egy magyar reumatológus találmánya, mely mentesíti a porckorongokat az egész napos nyomás alól. A járványügyi szabályok szigorú betartása mellett zajlik a betegfogadás, a korábbi bezárások után, 2021 májusától.