Ásatásra készülnek a régészek – A múzeumi felújítás alatt az M49-es szakaszán folynak majd a munkák

Mint az közismert, február 1-jén bezárt a Jósa András Múzeum. A látogatók utoljára január 29-én, szombaton mehettek be az épületbe, hogy elbúcsúzzanak az állandó és időszaki kiállításoktól. Az intézmény a tervek szerint 2024-ben nyit újra, egy korszerű közgyűjtemény megújított programjai és tárlatai fogadják majd a vendégeket, hiszen változtak a látogatói elvárások. Online módon érhetik el a jövőben a múzeummal kapcsolatos híreket, miközben tavasztól az M49-es nyomvonalán dolgoznak a régészek.

 

Most a bontás, költözés, csomagolás és szállítás adja a legtöbb és jelentős feladatot a muzeológusoknak. Külső raktárakba kerül a másfél évszázados közgyűjtemény több mint egymillió tárgya. Az apró cserepektől a festményekig és bútorokig minden. Az állagmegőrzés nem lesz egyszerű feladat a szakemberek számára. Emellett meg kell szervezni a folyamatos munkát, a múzeumi dolgozók elhelyezését.

„Jelen pillanatban úgy van, hogy a Régészeti Osztály és a restaurátorcsoport – ez közel 30 ember, gyakorlatilag a személyzet kétharmada – a Nagyvárad utcára fog kiköltözni, egy bérleménybe. Jelen állás szerint két évre. Igyekszünk ott úgy berendezkedni, hogy működjön az adattár, a könyvtárunk, és el tudjuk látni a régészeti feladatokat” – nyilatkozta a múzeum igazgatóhelyettese, dr. Kőrösfői Zsolt.

A régészek a múzeum életének talán legnagyobb ásatására készülnek az M49-es nyomvonalán. Románia felé, az I. ütemben Őrtől Győrtelekig, aztán Csenger irányába, illetve az ukrán határ felé.

„A 49-es nyomvonalán elvégeztük a próbafeltárásokat múlt ősszel. 27 lelőhelyről van szó, és úgy számoljuk, hogy 40 hektáros, hatalmas terület. Változatos anyagra számítunk, az őskortól, az avar kortól minden lehet a föld alatt. Temetőt csak gyanítunk, telepek vannak jelenleg, azt majd a megelőző feltárás fogja csak megmondani, hogy igazából mi minden van ott” – fogalmazott a régész.

„A múzeum kapui ugyan hosszú ideig zárva lesznek, de ez idő alatt kollégáink szorgosan dolgoznak azon, hogy 2024-ben az újranyitást követően egy újragondolt, 21. századi, látogatóbarát múzeum, s annak interaktív kiállításai várják Önöket. Online folyamatosan elérhetőek leszünk, az aktuális információkat, sikereinket megosztjuk Önökkel. A felújítás ideje alatt ajánljuk figyelmükbe másik két intézményünk, a Sóstói Múzeumfalu és a Kállay Gyűjtemény programjait, kiállításait” – olvashatják a Jósa András Múzeum honlapján és közösségi oldalán. A felújítás terveit várhatóan márciusban mutatják majd be.