Szja-bevallás – A NAV már hatodik éve készíti el a tervezetet
Fotó: Illusztráció

Ez az év már a hatodik, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal külön kérés nélkül készíti el több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét. A folyamat tehát automatikus, éppen ezért a magánszemélynek nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni a NAV-hoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem.

Az szja-bevallási tervezet a tavaly megszerzett jövedelmekről szóló kimutatás, amelyet a munkáltatók, kifizetők által év közben megadott adatokból állít össze a NAV. A hivatal a beérkezett adatok alapján elkészíti a bevallási terveze­tet, amely tartalmazza a jövedelmet terhelő adót, az év közben levont adóelőleget és az év közben igénybe vett kedvezményeket. Az adóbevallási tervezet legegyszerűbben az eSZJA oldalon érhető majd el, legkésőbb március 15-étől. Akinek nincs KAÜ-azonosítója, az adóbevallási tervezetének postázását március 16-án éjfélig kérheti, akár SMS-ben is. Az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen április 30-áig küldi el postán az igénylőknek.

Idén ez már a hatodik év, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal külön kérés nélkül készíti el több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét. A folyamat tehát automatikus, éppen ezért a magánszemélynek nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni a NAV-hoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem, ez pedig egyre kevesebb ügyintézést igényel mindenkitől. Kizárólag azoknak kell bevallást készíteniük, akik egyéni vállalkozók, áfás magánszemélyek, vagy mezőgazdasági őstermelők. Az ő jövedelmi adataikról nem rendelkezik pontos információkkal a NAV. Nekik nem ajánlunk ki tervezetet, így nekik nem tud ez automatikusan átfordulni bevallássá május 20-án. Azoknak, akiknek elkészítjük a tervezetet, le kell ellenőrizniük az adataikat, és ha egyetértenek vele, ezt elfogadva átfordul bevallássá a tervezet, május 20-án” – mondta el Simon-Fodor Henriett, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága Igazgatási és Humánpolitikai Főosztály Igazgatási Osztály sajtóreferense.

Azoknak tehát, akik a tervezet adataival egyetértenek, és nem kell azt kiegészíteniük egyéb olyan adattal, amely az adókötelezettséget érinti, nem kell tenniük semmit – az egyéni vállalkozókat, az áfás magánszemélyeket és a mezőgazdasági őstermelőket kivéve –, ugyanis a tervezetből 2022. május 20-ával automatikusan bevallás lesz. Azoknak viszont, akik szereztek tavaly olyan jövedelmet, például ingatlan-bérbeadásból, amiről a NAV-nak nincs tudomása, vagy jogosultak olyan kedvezményre, amilyen például a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, betegségek után járó személyi kedvezmény, első házasok kedvezménye, vagy a családi kedvezmény, amit év közben nem érvényesítettek és ezt most egy összegben igényelnék vissza, a bevallási tervezetet maguknak kell módosítaniuk a rendelkezésükre álló igazolásaik alapján, vagy önállóan kell a bevallást elkészíteniük május 20-áig. A kedvezményre vonatkozó igazolást, mint például a személyi kedvezményt alátámasztó orvosi igazolást, nem kell beküldeni a NAV-hoz, azt az adózónak kell megőriznie az elévülési idő végéig. Azok a gyermeket nevelő szülők, akik jogosultak a gyermeket nevelők adó-visszatérítésére és december végéig nem nyújtották be a VISSZADO-nyilatkozatot, illetve a NAV sem utalta ki számukra automatikusan a tavaly befizetett személyi jövedelemadójukat, azok a tervezet módosításával vagy a 21SZJA-bevallás önálló benyújtásával juthatnak hozzá a visszajáró összeghez.