Biztonságos Internet Nap
Fotó: Illusztráció

Idén február 8-a a Safer Internet Day, vagyis a Biztonságos Internet Nap, melynek alkalmából Európa-szerte több helyen is internetbiztonsággal kapcsolatos programokat szerveznek. A leginkább veszélyeztettetek internetbiztonság szempontjából a fiatalok és az idősebbek, azonban jóformán mindenkit érinthetnek ezek a fenyegetések.

Fontos a fiatalok védelme

Instagram, Snapchat, TikTok, talán ezek most a legnépszerűbb közösségi oldalak a fiatalok körében, a legtöbben pedig már évek óta a Facebookon vannak jelen. A Biztonságos Internet Nap célja, hogy az Európai Unió akciótervének keretein belül közel 200 országban ugyanazon a napon hívja fel a figyelmet az internet szükségességére, előnyeire és veszélyeire. Nagy informatikai cégek, civil szervezetek, pedagógusok, gyerekek és szüleik fognak össze, hogy együtt mutassanak rá a világháló fontosságára, és fogalmazzák meg annak pozitív, illetve negatív hatásait. Ez a nap lehetőséget teremt arra is, hogy a gyerekeket olyan hasznos tartalmak felfedezésére és létrehozására buzdítsa, melyeket később a családban, iskolában, barátokkal, majd a munkájuk során is tudnak használni. A Biztonságos Internet Napot idén 19. alkalommal rendezik meg, szinte a világ minden országában. A téma egyre fontosabb, hiszen a szakértők szerint bárki kerülhet kiszolgáltatott helyzetbe. Eredetileg a fiatalok és az idősebb generáció védelmére jött létre a Biztonságos Internet Nap elnevezésű kezdeményezés, azonban mára a jobb és biztonságosabb internetelérés a fő cél – erről dr. Kovács Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője beszélt:

2022-re már kinőtte magát ez a program, és minden generációt megcéloz annak érdekében, hogy az internet veszélyeire felhívja a figyelmet. A fiataloknál a közösségi oldalak használatából adódó problémák a jellemzőek, ide célszerű a legkevesebb adatot feltölteni, és vállalható fotókat közzétenni. A posztok és hozzászólások során is érdemes körültekintően viselkedni, és olyan jelszavas védelmet beállítani, ami nem törhető fel könnyen. Ha ezeket mindenki be tudná tartani, akkor egy sokkal biztonságosabb és jobb online térben tudna tevékenykedni.”

Fontos az idősek védelme is

A rendőrség az idősek figyelmét is felhívja a veszélyekre, rájuk az online csalások fenyegetése a legjellemzőbb. Ezek többnyire olyan üzleti lehetőségeket kínálnak, amelyek kevés ráfordítással nagy hasznot ígérnek. Ezekhez természetesen meg kell adni személyes és számlaadatokat, éppen ezért a rendőrség arra kér mindenkit, hogy ilyen esetekben legyenek óvatosak, és gyanakodjanak a túl jó ajánlatok láttán, főleg, ha azok helytelen magyarsággal íródtak. Kovács Attila hozzátette, fontos, hogy mindenki két lábbal álljon a földön, főleg, amikor üzletet köt az online térben.