Érkezik a megemelt fizetés – Közel egymillió ember kap magasabb összeget februárban

A napokban kapják kézhez a dolgozók az idei első bérüket, jelentős részük magasabb összeget, mint tavaly a megemelt minimálbér és garantált bérminimum miatt. A béremelés közvetlenül több mint egymillió magyar munkavállalót érint: tavaly minimálbérért mintegy 250 ezren, szakmunkás bérminimumért hozzávetőleg 750 ezren dolgoztak Magyarországon.

Életbe lépett az élelmiszerárstop, a gyerekeket nevelő családok visszakapják a befizetett személyi jövedelemadójukat, az élelmiszerüzletekben már Szép-kártyával is lehet fizetni, érkezik a 13. havi nyugdíj, illetve a megemelt minimálbér és szakmunkás minimálbér – ezek a változások mind februártól léptek érvénybe Magyarországon.

Magasabb fizetés

Ebben a nyíregyházi pékségben döntően szakmunkások dolgoznak, így ők garantált minimálbért kapnak, februárban az ő fizetésük is magasabb lett.

Pékként dolgozok ennél a pékségnél már több éve és garantált bérminimumon vagyok. Most február 3-án kaptam meg a fizetést, ami plusz 30 ezer forintot jelent számomra. Ez nagyon jól jön, mivel 20 km-ről járok be dolgozni és jó lenne egy saját autó és erre most félre tudok tenni, úgyhogy ez nagy örömet okoz számomra” – mesélte Adamóczki Sándor.

Megemelt minimálbér

A kormány a 2010-es 73 500 forinttól 200 ezer forintra emelte a minimálbér összegét, a garantált bérminimumot pedig a 2010-es 89 500 forintról 260 000 forintra.

Nagyon örülök ennek, hiszen a dolgozók megérdemlik a bérnövekedést és nagyon sokan élnek ezzel a lehetőséggel. A cégünknek ez havi szinten 700 ezer forint többletköltséget jelent, viszont KIVA alanyok vagyunk, ez jelentős csökkenést jelent adóban, úgyhogy úgy gondolom, ez valamelyest kompenzálja. Tekintettel arra, hogy a pékek ugye éjszaka dolgoznak, illetve hétvégén is, ezért a hétvégi és az éjszakai munka pótlék azért jelentős nálunk” – nyilatkozta Lakatos Tibor, a Vela Pékség tulajdonosa.

Egymillió dolgozót érint

A béremelés közvetlenül több mint egymillió magyar munkavállalót érint: tavaly minimálbérért mintegy 250 ezren, szakmunkás bérminimumért hozzávetőleg 750 ezren dolgoztak Magyarországon. A bérminimumokkal együtt a magasabb bérkategóriákban is nőnek a fizetések. A reálkeresetek közel kilenc éve töretlenül emelkednek hazánkban, az utóbbi időszakban még a járványhelyzet ellenére is – olvasható Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár közleményében.

Szja-mentesség

Ezentúl a 25 év alatti munkavállalóknak januártól nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, így a tavalyinál évente akár 800 ezer forinttal költhetnek többet saját céljaikra a fiatalok. Ezt igényelni sem kell az érintetteknek, a munkáltató automatikusan érvényesíti számukra. Ha számokban nézzük ezt a kedvezményt: mintegy 280 ezer fiatal, átlagosan 40 ezer forint pluszt kap ezentúl addig, ameddig be nem tölti a 25. életévét.