Elismerés a civileknek
Fotó: Illusztráció

Idén második alkalommal adták át a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ által adományozott, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Díjat. Az elismeréseket Rakaczkiné Vadász Viktória, a Kelet-Magyarországi Fiatalokért Alapítvány önkéntese, valamint Nagy László, a Nyírfa Nyugdíjas Egyesület vezetője kapták, a fiatalokért és az idősekért végzett közösségépítő munkájukért.

2021-ben alapították a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Díjat, melynek küldetése, hogy elismerést nyújtson a megyében működő civil szervezetekben dolgozók kiemelkedő közösségépítő tevékenységéért. A díjat minden évben február elsején, a civil nap alkalmából ítélik oda azoknak, akiket a díj kuratóriuma arra a legérdemesebbnek tart.

Egy hagyományteremtő díjról van szó, amelyet a megyei civil közösségi szolgáltató központ alapított a megyében működő civil szervezetek, vezető személyiségek, aktivisták megbecsülése érdekében egy nagyon példaértékű kezdeményezésnek tartom, az ünnepélyességét fokozandó a megyeházán tartjuk meg ezt a díjátadót már második alkalommal, és tavaly, illetve most is olyan személyiségeket sikerült megtalálnia a kuratóriumnak, akik már évtizedek óta dolgoznak a közösségért, akár az ifjúságért, akár a nyugdíjasokért, és most mind a két társadalmi csoport meg lett szólítva a díjazottakon keresztül. Nagyon fontos az ő önkéntes tevékenységük, az a közösségszervező erő, amit végeznek évek óta, úgyhogy méltóképpen, példaképként is állíthatjuk a megye civil szervezetei elé az ő tevékenységüket” – mondta Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Díjat a civil közösségi szolgáltató központ alapította még 2021-ben, hagyományteremtő szándékkal, amely idén a második évét éli – erről már Kiss András, a Hierotheosz Egyesület főtitkára beszélt televíziónknak.

A civilek napjához igazodva olyan embereket tüntetünk ki, akik a civil világban sokat tesznek, egyesületi életben, civil életben, közösségszervezésben, értékteremtésben, legyen az egy 500 fős ifjúsági zarándoklat megszervezése, vagy a nyírteleki nyugdíjasok összefogása, és a közösségi életben való motorszerep. Két olyan személyt tüntetünk ma ki, Nagy László urat, a Nyírfa Nyugdíjas Egyesület vezetőjét, valamint Rakaczkiné Vadász Viktóriát, a Kelet-Magyarországi Fiatalokért Alapítvány önkéntesét, akik mindketten a közösségszervezésben alkotnak maradandót a megyében.”

A helyi civil élet és a közösségek összefogása pedig az egész társadalom számára jelentős hasznot nyújt – erről már dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő beszélt a díjátadón.

Most pénteken volt az első országos civil konferencia, a megye egy több mint 50 fős küldöttséggel képviseltette magát. Ez azt mutatja, hogy a megyében és itt, Nyíregyházán is élénk civil élet van, azt gondolom, hogyha a helyi társadalom erős, hogyha a civilek erősek és felvállalnak bizonyos ügyeket vagy területeket, akkor azzal csak nyer a társadalom, mert ők hatékonyan, gyorsan és rugalmasan képviselik a polgárokat, és erős közösségeket építenek.”

A díjat az országos civil díjjal párhuzamosan február elején adják át minden évben, melyet idén a megyebeli Reformátusok Szatmárért Egyesület vehette át a Miniszterelnökségtől.