Állatok a kánikulában

A kánikula nem csupán az emberek, hanem az állatok szervezetét is megterheli. A felelős gazdiknak szélsőséges időjárási viszonyok mellett fokozottabban figyelni kell állataikra. Célszerű több edényben friss vizet a kedvenc elé tenni, hiszen ha kiborít egyet, akkor is maradjon elegendő folyadék addig, amíg a gazdi haza nem ér. A kutyák nem képesek izzadni, így hőt sem tudnak úgy leadni, mint az emberek. Ezért a hőelvonásról a gazdának kell gondoskodni.

 

Veszélyes a hőtorlódás

 

Vannak kutyák, mint például a bulldogok, vagy a masztiffok, amelyek erre fokozottan érzékenyek, őket tóban úsztatni, kádban, vagy kinti csapnál hűteni kell. A kutyák egy kicsit magasabb hőfokon élnek, 37,38 fok a normál testhőmérsékletük, viszont az arra érzékeny kutyafajtáknál gyakrabban fordul elő hőtorlódás, amikor már lihegéssel sem tud hőt leadni az állat. Ilyenkor 40,42 fokra is felszökik a testhőmérséklete. Ekkor akár életveszélyes állapot is kialakulhat az ebeknél.

 

Ha megtörtént a baj, hűteni kell!

 

Dr. Pelle György, a Nyíregyházi Oktató Állatkórház kórházvezető állatorvosa azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, ha a gazdi azt veszi észre négylábú kedvencén, hogy nagyon liheg, és szenved, akkor már otthon kezdjék el hűteni az állatot. Ezután autóba kell tenni az ebet, állatorvoshoz szállítani, ahol a sokktalanítás után megkezdődik a gyógyszeres kezelés.

A macskák rejtőzködő életmódjuk miatt jobban viselik a napokon át tartó kánikulát, hiszen ők olyan helyekre bújnak, ahol hűvös van. Nyáron a klímaberendezések is problémákat okozhatnak az állatoknál. Főleg azoknál jellemző a klíma miatti megbetegedés, akik ki-be járkálnak. Ők a nagy hőingadozás miatt megfázhatnak, de allergiás reakciók is megjelenhetnek kedvenceinknél.

 

Megjelent a szívférgesség

 

A meleg évszakban a szúnyogok is veszélyt jelentenek a kutyákra, hiszen az elmúlt 4-5 évben a globális felmelegedés miatt a szívférgesség is megjelent Magyarországon, sőt már Nyíregyházán is. Ez az élősködő nem a belekben, hanem az érpályákban és az állat szívében telepszik meg. A szívférgesség miatti megbetegedés akár az eb halálához is vezethet. A gondos gazdának éppen ezért ettől is meg kell óvni kedvencét.

Mikita Eszter