800 milliós uniós projekt zárult a kórházban

2022 májusában érkezett a Szabolcs – Szatmár - Bereg Vármegyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház pályázatára a Támogatói Okirat, melyben közel 800 millió forint összértékű  beruházás finanszírozásáról értesítették az egészségügyi intézményt. 2023 szeptember – októberében pedig már az eszköz – és szoftver programok érkezéséről, munkába állításáról tájékoztatták a sajtó közreműködésével a betegeket.

A kardiológiai, az onkológiai, a patológiai és a sebészeti osztály főrvosa, ill. a Vármegyei Kórház menedzsmentje részletezte a fejlesztési programot, mely gyors, okszerű és sikeres gyógyítást, komplex beavatkozást ígér.

Ahogyan a fejlesztés kapcsán fogalmaznak: „ A projekt lehetőséget teremtett arra, hogy a vármegye a szomszédos vármegyék betegeiért folytatott versenyében ne kerüljön lépéshátrányba.”

„Azért nagyon fontos, mert a daganatos betegségek, még mindig a vezető halálokok közé tartoznak, de ahogy elhangzott, hihetetlen fejlődésen megy át a szakma, a betegek esélye a túlélésre, a hosszútávú túlélésre rendkívüli módon megnőtt. Ezzel a komplex fejlesztéssel, ami a diagnosztikától a szövettanig, a patológiai diagnosztikától indul, és kiterjed a műtéti ellátás területére, egy új eszköz beszerzésével - ill. ennek a folyamatnak a zárásaként a komplex onkológiai kezelésre, azon belül a sugárterápiára - , ezzel a szoftverfejlesztéssel precíziósan tudunk már sugárkezelést személyre szabottan biztosítani. Nyilván figyelünk arra, hogy minél kisebb ép szöveti károsodást szenvedjenek el betegeink. A kezelés új távlatokat nyit, és ez a modern ellátás alapja.”

- tájékoztatott a projekt egyik eleméről a Szabolcs – Szatmár – Bereg Vármegyei Oktatókórház főigazgatója, Dr. Szűcs Attila. A Patológiai Osztály főorvosa a mesterséges intelligenciára, az automatizált, digitális, szkennelt metszetek online jelenlétére utalt a jelentős beruházás kapcsán.

„Ezek az okos szoftverek megtanulták felismerni az elváltozásokat, és ez még csak a jégyhegy csúcsa. A patológiában most olyan fejlesztések indultak nagyon komolyan útnak, amelyek komplett diagnosztikai kérdésekre fognak tudni válaszolni. Ebben már évtizedes hagyományok vannak a világban. Nemrég volt egy konferenciai is, amely ezeket az eredményeket foglalta össze, de vannak még távlati nagy lehetőségek a dologban.”

- mondta Dr. Francz Mónika, a Jósa András Tagkórház orvosigazgató helyettese. Tóth Lajos Barna az onkosebészek nevében üdvözölte azt az új berendezést, mely képes a szövetszétválasztásra. De a korábbinál magasabb szinten végezhetnek beavatkozásokat a kardiológiai osztályon is a technikai újítás nyomán. Több esetben nem is műszer, hanem szoftver fejlesztés történt.

„A készülék maga jobb felbontással, részletesebb képi információt ad, ami alkalmas arra, hogy bonyolultabb beavatkozásokat is elvégezzünk, mint korábban. Itt olyan koszorúér szűkületekről van szó, melyek hagyományos eljárással nem tágíthatóak, de speciális eszközzel igen. Ilyen eszköz a rotablátor, amely a nagyon meszes, nem táguló szűkületeket kifúrja, vagy pedig az éren belüli lökéshullám terápia, ami szintén a meszes szűkületek kezelésére való.”

 - nyilatkozta a Kardiológiai Osztály főorvosa, Dr. Kőszegi Zsolt. Az onkológiai eszközcsomag a sugárterápiás lehetőségek és az onkosebészeti beavatkozások bővítésével, a daganatos betegségek szövettani diagnosztikája és a lokális kezelés fejlesztésével szolgálja a magas szintű onkológiai ellátást.

„Mindig annyit kezelünk, hogy minél kevesebb mellékhatás legyen, és a napi, hétköznapi életet tudja folytatni. Természetesen ez nagyon függ attól, hogy milyen az illető, mi a foglalkozása, hány éves, és így tovább. Nekünk mindig ehhez kell alkalmazkodni, ezt kell figyelembe venni.” - fogalmazott a Jósa András Tagkórház Onkológiai Osztályának főorvosa, Dr. Erfán József.

A közbeszerzési eljárás befejeződött és összesen 5 részterületen sikerült a szerződéskötés az eszközök beszerzésére. A közel 800 millió forintos Európai Uniós pályázat keretében lehetővé vált 10 onkológiai, onkosebészeti, onkopathológiai és kardiológiai eszköz, rendszer és szoftver beszerzése. A fejlesztés során a besugárzások minőség ellenőrzésére alkalmas technika, illetve egy minőségellenőrzési szoftver beszerzése is megtörtént. Ezzel a meglévő eszközeink szélesebb körű felhasználása, az adatok gyors és egyszerű kezelése, archiválása válik lehetővé. Ezután is a kidolgozott fejlesztési stratégia nyomán haladunk – fogalmazott a tájékoztatón az intézmény fejlesztési igazgatója, Komán Attila.

Kapcsolódó galéria

Onkológiai és kardiológiai eszközpark fejlesztés a kórházban - sajtótájékoztató