Így készül a város tortája!
fotó: Szarka Lajos

Már az utolsó simításokat végzik a sipkays diákok, illetve tanárok az idei város tortáján. A mézes, habcsókos, diós süteményen közel 1 hétig dolgoztak. Stábunk szerdán látogatott el az intézménybe, ahol bepillantást nyerhettünk az elkészítés folyamatába.

Több mint 2500 db tojásból, 96 liter tejből, 70 kg lisztből, 50 kg citromból és közel 1 mázsa vajból készült az idei, 3500 szeletes mézes-habcsókos diótorta, a város tortája. Az alapanyagok mind szabolcsiak, melyek már múlt hét pénteken megérkeztek, azóta dolgoznak azon szorgos kezek, hogy egy ízletes süteménnyel kedveskedjenek a városlakók számára.

„Hétfőn elkezdődtek az előkészületek az alapanyagok kimérésével. Mindent patikamérlegen mérünk le, ez fontos, hiszen, hogyha ott egy kicsit elmérik, akkor már nem olyan állagú lesz, mint ahogy lenni kell. És akkor utána történt a lapoknak a sütése. 2 rétegből áll, 2 piskóta felvertből, amely 2 különböző felvert lesz. Az egyik réteg egy bohém felvert, ami csak tojásfehérjéből készül, tehát a sárgáját ott nem használják fel, és a másik felvertbe fogják bepótolni egy kis fahéjjal, egy kis dióval” – mondta el Takács Zoltán, a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Technikum szakmai igazgatóhelyettese.

Nyíregyházára 271 évvel ezelőtt hívott be telepeseket gróf Károlyi Ferenc Petrikovics János szarvasi csizmadiamesterrel, ez volt a város újratelepítése. Ekkor indult el a mára megyei jogú város a fejlődés útján. Ezt ünnepeljük a hétvégén, a születésnapi torta alapja ennek megfelelően a Nyírségben nagy hagyománynak örvendő dió. A süteményt kézzel készítik, az alapanyagok lemérésétől a díszítésig.

„Ez egy nagy csapat, mely vezetője Kollonay István mestercukrász, aki megálmodja minden évben 2016 óta, hogy milyen torta legyen. Mellette a kolléganők állnak be és segítik ennek a csapatnak az irányítását. Illetve több mint kétszáz gyerek dolgozik a héten azért, hogy ezt a tortát elkészítsük. Meg kell említenünk a technikai személyzetet is, akik nélkül nem tudnánk dolgozni: a takarítónők, a sofőr, a karbantartók, mind a kezünk alá dolgoznak azért, hogy ez elkészülhessen szombatra” – emelte ki Takács Zoltán.

A finomságot szombaton lehet megkóstolni a város főterén, emellett egész napos programsorozat várja az érdeklődőket, amelynek kísérőprogramja lesz a Helyi Termék Fesztivál is. Este a zenéé lesz a főszerep, hiszen 19 órakor kezdetét veszi a Kowalsky meg a Vega koncert.

Kapcsolódó galéria

Város tortája készül a Sipkayban 2024