55 év – Jubileumi kiadvány a Nyíregyházi Főiskola történetéből

A tanulmányi épület építése, a Mezőgazdasági Főiskola épülete, tanévnyitó, a japán kert átadása – pillanatképek az egykori Nyíregyházi Főiskola elmúlt 55 évéből. Ennek a több mint fél évszázadnak történetét most egy csaknem 300 oldalas kiadványban gyűjtötték össze, melyet a jogutódként működő Nyíregyházi Egyetemen mutattak be.

Prof. dr. Balogh Árpád, a Nyíregyházi Főiskola rector emeritusa elmondta, az elmúlt fél évszázadnak a történéseit, fontosabb eseményeit próbálták azokon a területeken összegyűjteni, amelyek a főiskola, illetve az egyetem életében funkcionálisan fontosak. Így a történeti feldolgozás mellett helyet kapott a könyvben az oktatás, oktatásszervezés, a gyakorlati képzés, a hazai és nemzetközi kapcsolatok, a jogelődintézmények tudományos munkássága, valamint a hallgatók mindennapjai is.

 

A jövő szolgálata a múltban

 

Egykoron csak TK-ként és MG-ként emlegetett intézmények létrejötte és működése Nyíregyházán nagyban hozzájárult a város és a megye fejlődéséhez. Gyakran úttörőnek számító vezérelveiket nemcsak megfogalmazták, hanem a gyakorlatba is sikeresen átültették, a társadalom javát is jelentősen szolgálva ezáltal.

Prof. dr. Sinoros-Szabó Botond, a GATE Mezőgazdasági Főiskolai Karának egykori főigazgatója kiemelte, az intézmény egykori profilja, gondolkodása, célkitűzései a városban, a megyében élő emberekhez és a családokhoz állt nagyon közel. Hozzátette, abban az időszakban azt a visszaigazolást kapták, hogy munkájuk erősíti a társadalmat, illetve a jelent és egyúttal a jövőt is szolgálta.

 

Erő a jövőhöz

 

A könyv nem csupán egy történeti mementóként állhat a mostani nemzedék előtt, hanem lökést, célokat adhat a jövőre nézve is.

Dr. Kiss Ferenc, a Nyíregyházi Egyetem általános rektorhelyettese úgy fogalmazott, az egyik legfontosabb feladatuknak azt tekintik, hogy az elmúlt 55 évben, illetve a következőkben itt felhalmozott tudást minél inkább gyakorlati célokra tudják használni, hiszen itt egy olyan egyetemről van szó, amely az alkalmazott tudományok egyeteme.

A mostani kötetnek folytatása is lesz. Tervezik egy olyan arcképcsarnok összeállítását, mely az egykori főiskola, illetve a mostani Nyíregyházi Egyetem hazai is nemzetközi szinten is sikereket elért, elismert oktatóit és hallgatóit mutatja be.

Zadubenszki Norbert