További források a beruházásokhoz

 – Miért kaphattunk számos „versenytársunkhoz" képest ilyen jelentõs összeget?
– Ez az eddig elvégzett munka elismerése is. Már tavaly megalkottuk a mostani uniós pénzügyi-tervezési idõszakra az Integrált Településfejlesztési Programot, év elején felálltak a munkacsopor­tok és nagy erõket mozgósítunk a projektek elõkészítésére. Mi elébe megyünk a kormányzati döntéseknek, számos megalapozott és konkrét projektelképzeléssel rendelkezünk úgy, hogy több esetben megvannak az engedélyes és/vagy kiviteli tervek, megtörténtek a közbeszerzések, a kisajátítások, amik egyszerûsítik a döntést, és majd gyorsítják a kivitelezést.

Dr. Kovács Ferenc

Közlekedési csomópontok

– Ennek a mostani ötmilliárd forintnak egy jelentõs része is közlekedésfejlesztésre megy el. Miért?
– A 2014-ben megkezdett ciklus elején hangsúlyoztam, ez kell, hogy legyen a fejlesztések fõ iránya a több évtizedes elmaradottság miatt. Így egyaránt 600-600 millió forinttal szerepel a Tiszavasvári úti felüljáró mindkét oldalán lévõ csomópont átépítése. Ezt részben az indokolja, hogy a 36-os számú fõútig már meghosszabbított Nyugati elkerülõ miatt nõtt a forgalom – ez egyébként 2020-ra eléri Nyírszõlõst a Közlönyben megjelentek szerint is. Illetve szeretnénk könnyebben megközelíthetõvé tenni a kertvárosi iparterületeket, és az NYVSC pálya helyén Atlétikai Centrum épül – ez utóbbi a Modern Városok Programjának részeként. De TOP-forrásból zajlik már a Szegfû utca négysávosítása, ami november közepére fejezõdhet be, valamint a Kígyó utca–Debreceni út csomópont átépítése, és két helyszínen: a Malomkertben és a Tüzér utcánál a csapadékvizes beruházás, melyek egy komplex fejlesztési csomag elsõ elemei.

Már javában tart a Kígyó utca - Debreceni út kereszteződésének fejlesztése

Bõvülõ források

– A részletek elõtt talán érdemes tisztázni néhány fogalmat, illetve a finanszírozási hátteret. TOP, MVP, saját források – ha valaki még nem hallotta volna.
– Igen, több csatornán érkezik a pénz fejlesztésekre. A TOP, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program olyan uniós forrás, amelynek immár közel 30 milliárd forintos összegét Nyíregyháza szabadon használhatja fel, minden egyes elemre külön pályázva. Az MVP a Modern Városok Program, amirõl Orbán Viktor Miniszterelnök úrral tavaly novemberben kötöttünk megállapodást. Ebbe tartozik például a Sóstói Múzeumfalu és a Szabadtéri Színpad fejlesztése, mindkettõ nagyjából másfél milliárd forintból indulhat el jövõre. Ebbõl valósulhat meg a sóstói négycsillagos szálloda is. Fontos az állatpark további fejlesztése, ahol elsõ körben a régóta méltatlan bejárat alakul át modern látogatócentrummá, talán a fõszezonra el is készülhet a 382 millió forintos beruházás. De ennek a programnak a része egy újabb Ipari Park kialakítása, az Atlétikai Centrum létrehozása, valamint a Kállay Kúria felújítása és a Tokajig vezetõ kerékpárút megépítése is.

A rendelõintézetre is jut

– Az utóbbi két beruházás hogy áll? Az eredeti tervek szerint ezek fejezõdhetnek be a leghamarabb.
– Ezek állami fejlesztések, õk a felelõsek a befejezésekért is, amik nagyjából nyár elejére elkészülnek.
De az elõzõ, a TOP-hoz kapcsolódó felsorolást folytatva, a Szegfû utcai „projektcsomag" része a Törzs utca modernizálása több ponton: mindkét végén kanyarodósávokkal, a Semmelweis utcánál körforgalommal, a Kígyó utca–Debreceni úti projekt kerékpárúttal folytatódik, mely egészen a város határáig, a Kállói út végéig vezet majd, s a csapadékvíz-elvezetés is folytatódik több ponton: az Alma, Lujza utca térségében. De érdemes megemlíteni a Szent István utcai Rendelõintézet belsõ felújítását is – a külsõt korábban elvégeztük –, amire 125 millió forint érkezett, ez sem kerül majd pénzébe a városnak.

Saját erõ az útjainkra

– Van azonban olyan terület, amire saját forrást veszünk igénybe, például az önkormányzati utakra. Nagyjából mennyit?
– Mindenekelõtt érdemes leszögezni: büszkék lehetünk rá, hogy felelõs gazdálkodásunk és a város gazdasági helyzete lehetõvé teszi, hogy negyedik éve jelentõs összegeket, közel egymilliárdot fordíthatunk a városra. Ennek kisebb részét az intézményrendszer felújítása, nagyobbik hányadát az utak, járdák építése, felújítása teszi ki. Csak ott használjuk a saját forrást, ahol a közeljövõben nem várható pályázati pénz, és fontos a beavatkozás. Az utóbbi években jelentõsen, körülbelül negyvenrõl közel 47 százalékra növeltük az aszfaltozott utak arányát a városban, de még így is évtizedes a lemaradásunk. Az alapvetõ elv az, hogy ott építünk, ahol adottak a feltételek, úgy is, hogy a munkákhoz szükséges egy-két méternyi részt felajánlják a lakók. Most avattuk a frissen burkolt Lombkorona utcát, ami egy tavalyi terv része volt, de egyetlenegy tulajdonos megakadályozta a kivitelezést, ezért csúszott... Néhány nap múlva a képviselõk és önkormányzati szakemberek bevonásával a lakossági bejelentéseket, kéréseket is figyelembe véve már a jövõ évet készítjük elõ, hiszen csak ott lehet dolgozni, ahol kiviteli tervek is vannak, márpedig a folyamat hónapokat vehet igénybe.

Elõkészítés alatt

– És hogy még bonyolultabb legyen, létezik még a TAO is, mint támogatási fogalom, melyhez két várt beruházás kapcsolható: versenyuszoda és jégcsarnok. Mikorra készülhetnek el?
– Ez egy áprilisi döntésünk, amelyhez azonban kell a szakszövetségek és a sport-, valamint pénzügyi államtitkárság támogatása is. A folyamat, ha lassan is, de halad, addig pedig mi igyekszünk elõkészíteni mindent, itt is készülnek a tervek, hogy amikor kezdhetjük a beruházást, emiatt ne késsünk. Reméljük, hogy év végére legalább az egyik ügyében kedvezõ döntés születik. De meg kell említenünk, hogy TAO forrásból öt iskola tornacsarnoka is megújulhat a következõ évben: a kertvárosi általános iskola, a Kölcsey, az Apáczai, az Arany, valamint a Zrínyi gimnázium Széchenyi utcai tornaterme.

(Szerzõ: Tarczy Gyula)

(Fenti fotó: A közelmúltban adták át a leaszfaltozott Lombkorona utcát)