Nyíregyháza egészét is nézi a főiskolai vezető

Nyíregyháza belvárosában nőtt fel, majd a Zrínyi gimnázium után – édesapja hivatását követve – az akkori szegedi József Attila Tudományegyetemen szerzett jogi diplomát (majd kodifikátori szakjogászi végzettséget az ELTE-n), mellyel fiatalon a „mély vízbe” került, hiszen egy nagy megyei vállalatnál került hamar vezetői pozícióba a jogi és igazgatási részen. Azt mondja: – Jó iskola volt, sok peres üggyel, ahol megtanultam a döntéshozatalt és a felelősség felvállalását, valamint egy osztály vezetésének alapjait.

 

NEGYEDSZÁZADA A FŐISKOLÁN

 

1990-ben hirdetésre jelentkezve került az akkori Bessenyei György Tanárképző Főiskolára, s azóta vezeti a humánpolitikai területet. Kevesen mondhatják el a nem oktatói karból azt, amit ő: „az elmúlt negyedszázadban történelmi időket éltem meg aktívan az intézményben”, a rendszerváltástól és a folyamatos törvényi módosításoktól kezdve a 2000-es integráción és nagyívű fejlesztéseken át a mostani időszakig, amikor lehetőség nyílik az alkalmazott tudományok egyetemévé válniuk.

 

BELEÉRZŐ KÉPESSÉGGEL

 

Itt, az általa „második otthonának” nevezett munkahelyén is az empátia számára az alaphozzáállás. – Mindenkit meghallgatok, s jólesik, hogy bizalommal fordulnak hozzám, csakúgy, mint a fogadóóráimon, ahol még más városrészekből is megkeresnek – mondja. Ígérgetés helyett cselekedni igyekszik, s mivel a szándékot is látják rajta, minden apró sikernek közösen örülnek, amit a számos pozitív visszajelzés is megerősít benne. Közéleti pályája a polgári körökkel indult, majd 2004-ben választották a Fidesz nyíregyházi szervezetének egyik alelnökévé, amit nemrég jelentős bizalommal erősítettek meg sokadszor.

 

BŐVÜLŐ KÖRZET ÉS FELADATOK

 

Dr. Kovács Ferenc felkérésére vállalta az egyéni jelöltséget 2010-ben, majd rövid ideig az alpolgármesterséget is. 2014-ben újra megválasztották a 3-as körzetben, amelynek határai jócskán átalakultak erre a ciklusra. A Jósavárosban az Eperjes utca, valamint az úgynevezett kis Jósaváros és az alapot jelentő Korányi Frigyes utca és Korányi Kertváros mellett már az örökösföldi kertes családi övezetben, a Család utca egy részén és a Kőlaposon élőket is ő képviseli. – Tapintható a különbség a városrészek problémái között, de igyekszem minden területtel a kapcsolatot tartani, hiszen odafigyeléssel sok gond orvosolható – vallja. Jó példa rá a Bánki középiskola előtt a NYÍRVV-vel karöltve kialakított dohányzóhely, mely így már nem csúfítja a buszmegálló környékét.

 

LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

 

A kisebbek mellett persze nagyobb fejlesztések is történtek, történnek a körzetben. Rengetegen használják a Korányin Sóstóig vezető, városi pályázat és nagyberuházás keretében megvalósult kerékpárutat, ugyancsak az önkormányzat égisze alatt varázsolták újjá a Csaló közt. A Fehér Gábor tér mellett a Törpe utcai megújult játszótér és kondipark pedig igazi közösségformáló erővel bír, odavonzva a tágabb környék apraját-nagyját. Komoly eredménynek tartja, hogy az idei programba bekerült és már épül a Négyes huszárok útján a hőn áhított járda, s korábban a Lengyel és Család utcán is fel tudtak újítani egy jelentős részt önkormányzati forrásból. Az 1990-es évek közepétől datálható, hosszú tortúra után végre a város tulajdonába kerültek az örökösföldi kertvárosi rész útjai, melyre egyre inkább odafigyelnek, a NYÍRVV-vel való pozitív együttműködés fényében már a kátyúzás, gréderezés mellett télen is rendben tartják őket, további fejlesztéseken gondolkodva. – Kőlaposon pedig egy rokonszenves közösséget ismertem meg, ahol azon vagyok, hogy a buszkérdést hosszabb távon megoldjuk, ám ehhez a Volán partnersége is szükséges.

 

AZ EGÉSZ VÁROS FONTOS

 

Tudja, hogy ebben a szerteágazó körzetben rengeteg a tennivaló, s számos tervvel is rendelkezik, például egyes területek közvilágításának fejlesztése. A Köznevelési, Kulturális és Sport Bizottság elnökeként azonban ezen kívül is számos helyre eljut, ugyanis egyre többet hívják rendezvények, sportesemények szónokaként, aktív résztvevőjeként a város nevében. Egyébként is úgy látja: „komplexen, felülről kell nézni a nagy egészet, a várost, nem egy körzetre leszűkítve”. A közéleti pozitív visszajelzések mellett persze a családjában is van minek (kinek) örülnie. Idősebbik lánya a „hagyományt” folytatva jogászként dolgozik, vezető jogtanácsos az ország egyik legnagyobb gyógyszergyárában, a fiatalabbik szállodaipari közgazdász egy országos és határon túli szállodaláncnál. Nagy megnyugvás számára, hogy szülei is a közelében laknak, a legfrissebb „örömforrás” pedig a családban a néhány hónapos unokájuk, akivel a sűrű teendők mellett is szeretne egyre több időt tölteni.

 

UTAK, JÁRDÁK, JÁTSZÓTEREK

 

A 3-as számú választókörzetben a Városüzemeltetés tájékoztatása szerint több helyen szépült meg az infrastruktúra az elmúlt időszakban, jelentős önkormányzati forrásokat bevonva. A játszóterek (és kondipark) megújítása, kialakítása és karbantartása mellett számos területen padok, szelencék, utcabútorok teszik komfortosabbá a körzetet. Nagyfelületű útfelújítás zajlott a Ráday, Dobos, Gádor Béla utcákon és a Kalevala sétányon, a Thököly utcán útstabilizálás történt és több helyen állítottak helyre járdákat. A Városháza sajtószolgálata arra emlékeztetett: két jelentős fejlesztés valósult meg az önkormányzat által elnyert pályázati forrásból: a Korányi kerékpárút kialakítása és a Csaló köz teljes rekonstrukciója.

Tarczy Gyula